Mi történt velünk? A plakátok szerint nem sok jó

„Marakodunk, szorongunk, vádaskodunk, panaszkodunk. Van rá okunk. Vagy nincs.  Tele vagyunk sérelmekkel, sérülésekkel, sebekkel. Kaptuk őket. Vagy mi okoztuk. Szavakkal, eszmékkel, tettekkel. Nem tudunk tőlük szabadulni. Ellenségeink vannak, akiknek mi lettünk ellenségei. Egymást tettük ellenséggé. Miért is? Mi fáj? Nem értjük, hogy miért nem értenek minket. Mi sem értjük őket. Kiket? Hiszen ők is mi vagyunk - magyarok. Mi csináltuk ezt, mi mind. Mi történt velünk?”

Így hangzott az idei ARC kiállítás igencsak sötét, de még inkább elgondolkodtató felhívása. Nem hiába, hiszen hatására rengetegen ragadtak ecsetet, egeret, hogy az elmúlt időszakban felgyűlt mérhetetlen keserűséget, felháborodást és kritikát különleges, humorba áztatott, mégis maróan őszinte, sőt olykor meglehetősen nyers alkotásokba csomagolják. Tették mindezt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy utána ország-világ, vagy legalábbis kicsi hazánk némi kritikai érzékkel és önálló véleményalkotásra hajlamos kisebbsége megcsodálja, dicsérje vagy lehordja, egyet értsen vele vagy cáfolja, fennakadjon vagy elmosolyodjon rajta, de ha más nem, legalább ne sétáljon el mellette a hétköznapokra jellemző üveges szemmel.

IMG_3694_s.jpg

Meghökkenésekben, földbegyökerező lábakban valóban nem hiány, egynéhány képen pedig a kamera objektíve is megakadt - ez utóbbiak közül lejjebb találhatsz egy kis ízelítőt, afféle kedvcsinálóként.

Készülődés, feszültségkeltés, eredményhirdetés, miegymás, majd szeptember elején egyszer csak ellepték az 56-osok terét a határokat feszegető, vicces, komoly, komor, egyszerű, végletesen kidolgozott, szarkasztikus, ironikus, mély vagy éppen abszolút felszínesnek ható plakátok. Sokszínűségben nem volt hiány, azonban kétségtelen, hogy idén feltűnően nagy szerepet kapott a politika, kiváltképp a kormány hozzáállásának,  - nemzeti dohányboltokkal fémjelezett - lépéseinek, kommunikációjának és magának a miniszterelnöknek a kritikája. A palettán mindemellett azért maradt hely az általános értékvesztésnek, a családon belüli erőszaknak, a szűnni nem akaró ellenségeskedésnek, a rasszizmusnak és a magyarság minden, hosszú évek alatt gondosan kitenyésztett negatív jellemzőjének is. Hogy mi történt velünk, arra nem kapunk választ, de hogy baj, demagógia és trafikmutyi van körülöttünk, az a plakátok tanulsága szerint egyértelmű. No meg az is, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene.


IMG_3683_s.jpgSzép magyar valóság

IMG_3685_s.jpgMég szebb magyar valóság

IMG_3693_s.jpgA kétértelmű sorok újragondolva is megállják a helyüket

IMG_3692_s.jpgEgyértelmű sorok fanyar humorral

IMG_3695_s.jpgPedig minden lépést alaposan végiggondoltak, átlátva a következményeket

IMG_3682_s.jpgNémi trafikmutyi

IMG_3681_s.jpgMás megközelítésben is

IMG_3691_s.jpgSőt egészen kreatív változatban is

IMG_3690_s.jpgÍme tálcán avagy két plakáton a magyar hozzáállás - dögöljön meg az a tehén, bárkié is! Ennél már csak a plakátokat dísztő graffitik, igénytelen firkálmányok jellemzőbbek.

IMG_3680_s.jpg

  Végszóként pedig e tüneményes magyar idézettel zárnám - manapság talán nem árt olvasni a sorok között

fotók: Bözöri Dániel

süti beállítások módosítása