A tíz legjobb Budapest
Szubjetív óda a 140 éves székesfővároshoz

Vízfej. Koszfészek. Bunkók.

Fenti minősítések előszeretettel kerülnek elő, ha Budapestet kívülről szemléli valaki. Tény, hogy a város nem tökéletes. Tény, hogy a lakói sem azok. De Budapest ettől függetlenül csodálatos. Nem kívánom azonban a Halászbástyától a Galilei Étteremig felsorolni az összes turistacsalogató látványosságot - nem veszem el a Magyar Turizmus Zrt. kenyerét.


Forrás: The Telegraph

Létezik egy színes-szagos Budapest, ami nem olyan elegáns, nem olyan tradicionális, mint a prospektusokban, de vibrál, lélegzik, szinte beszél az emberhez. Ezeket a helyeket jobb társaságban illik lenézni, vagy legalább is nem ismerni. Úgy tenni, mintha máshol jobb lenne. Pedig mindenhol ugyanaz a szél fúj. A 140. születésnapját ünneplő város megérdemel néhány szép szót. A szigorúan szubjektív tízes lista a hajtás után!

10. Kazinczy utca

Gyenge vagyok, igen. Oké, tudom, hogy a Kazinczy már nem elég hipster. Sőt, túlontúl mainstream lett. De azért ne hazudjál, tökre te is oda indulsz minden pénteken. Vagy szombaton. Vagy szerdán. Ragozzam még? Inkább nézzél képet:

Forrás: origo.hu

9. Gazdagréti lakótelep

A budai dimbek-dombok között áll ez a hatalmas, falanszterszerű épületegyüttes. Panelnek panel, ez igaz. De körülötte parkok, zöld, zöld, zöld mindenfelé. És a lakótelep tervezői itt gondot fordítottak arra is, hogy legyen elegendő iskola, közintézmény meg mindenféle, szemben más hasonló beruházásokkal. A közlekedése kielégítő, a közbiztonság pedig a legjobb a lakótelepek között. De nem is ez a lényeg. Ha éjszaka átsétálsz a házakat elválasztó sikátorok lépcsőin, minden irányból világító négyzetek vesznek körül, minél közelebb lépsz, annál több. Gazdagrét látványa a régi science fictionök és a szocreál furcsa keveréke. És persze ha Gazdagrét, akkor Szomszédok. A kultikus teleregény díszletei között sétálva átjárja az embert a kispolgári nyugalom. Szenvedélyes városnézőknek ajánlott Hidas Frigyes páratlan zongorakoncertje aláfestőzenének.

 Forrás: epiteszforum.hu

8. Mansfeld Péter Park

Önsorsrontó hülye vagyok amúgy, hogy ezt a helyet megemlítem. Szerencsére még nem fedezte fel magának a nagyközönség, pedig adottságai tökéletesek ahhoz, hogy önjelölt oravecznórák tolják tele a tumblit innen készült fotókkal és lelkesítő gondolatbonbonokkal. A park szép, a környék csendes, a szobor se annyira zavarba ejtő, mint lehetne, mert előzékenyen körbeépítették több tonna mészkővel. A kilátás pedig egyszerűen mesés. Remek estéket töltöttem el itt ihatatlan, de legalább üveges vörösborok társaságában.

Forrás: welovebudapest.com

7. Az Ecseri

Nevéhez híven, semmi köze az Ecseri úthoz. A Nagykőrösi úti Használtcikk Piac 16.500 négyzetméteren mutatja be a tárgyi kultúra elmúlt kétszáz évét. Itt aztán tényleg minden van (de tényleg). Vehetsz játékbabát, fémbilit, olajfestményt Hitlerről, vagy komplett szobabútort aranyozott puttókkal. Az árak változatosak, alkudni kötelező. Igen, az eladók egy részével nem maradnál szívesen kettesben egy sötét sikátorban. Igen, a gyakorlatlan vásárlót átbasszák. De ez bármely déltengeri üdülőhely zsibvásárára ugyanígy igaz. És itt legalább ritka a bombatámadás, mert azelőtt eladják azt is, mielőtt felrobbanna. Ja, és itt van a város legfinomabb és legőszintébb lángosa: a tejfel sűrű, a sajtot púpig pakolják, és mindezt ráadásul olcsón. Egy baja van csak: baromi messze van mindentől.

Már a bejáratnál át vagy baszva. Forrás: ecseripiac-budapest.hu

6. Gruber József Víztározó

Méltatlanul keveset emlegetett létesítményről van szó. A Gellért-hegy gyomrában, két óriási betonzongorában tárolják azt a vizet, ami lehetővé teszi a város stabil vízellátását. Nyolcvanezer köbméter vizet tudnak itt tárolni és elosztani. A tározó egy építészeti remekmű, nem mellesleg pedig tárlatvezetést is rendszeresen tartanak, ahol jól meg lehet nézni a sok vizet, illetve a sok villogó-kattogó berendezést, ami a létesítményt működteti. A tározó fölött a Filozófusok Kertje pedig kiváló helyet szolgáltat további ihatatlan vörösborok elfogyasztására.

Forrás: Azért, mert!

 

5. Szaft (Városliget)

A Szaft az idei nyár igazi meglepetése volt. A Városligeti-tó partján nyílt szabadtéri kocsma a sörpadokkal és a különböző, tunkolható szaftokkal a fesztiválok és a balatoni nyaralások hangulatát hozza be a városba. És a zene is jó. Hallgatható. Elviselhető. A Városliget az utóbbi években amúgy sem volt a fiatalok kedvence. Szórakoztatóipari szempontból a Dürer-kert és a döglődő Petőfi Csarnok kivételével fekete lyuknak számított. Csak remélni lehet, hogy a Szaft, illetve a Lizsé és a Kertem létrejötte újra visszarajzolja a Ligetet a térképre.

Forrás: welovebudapest.com

4. Farkasréti Temető

Temetőket reklámozni morbid ötletnek tűnhet, de mind művészeti, mind történelmi szempontból tanulságos egy ilyen túra. Éppen ezért érdemes legyőzni a természetes viszolygást és félelmet, hogy közel kerülhessünk nemzeti múltunk nagy alakjaihoz. A Fiumei úti Nemzeti Sírkert talán kissé túlzó módon erősít rá erre a funkcióra. Hozzám közelebb áll a Farkasréti Temető, ahol nem kevésbé prominens társaság talált végső nyugalomra, mint a Fiumei úton. Itt található sok egyéb mellett Aba-Novák Vilmos, Básti Lajos, Czóbel Béla, Dajka Margit, Fedák Sári, Gobbi Hilda, Honthy Hanna gyönyörű síremléke. A bizonytalanokat talán meggyőzi egyik személyes kedvencem:

Devecseri Gábor író-műfordító sírja. Forrás: wikipedia.hu

3. BME NTI oktatóreaktor

A nukleáris energia abból a szempontból mindenképpen menő, hogy először került olyan eszköz vele az emberiség kezébe, amellyel bármilyen földi élet egy szempillantás alatt kipusztítható. Nyilván kell egy ilyen tömegpusztító fegyver Budapestre is, nehogy már! A Budapesti Műszaki Egyetemen található egy kicsinyke reaktor, ahol hobbiból hasítják az atomot, és oktatják a művelet titkait az arra érdemeseknek. Látogatót is szívesen fogadnak. Talán ez az egyetlen olyan intézmény, ahol kifelé ugyanolyan szigorúan ellenőrzik az embert, mint befelé: egy kiadós sugárzásmérésen kell keresztülmenni, kizárólag biztonsági célból. Geek program, de atomreaktort nem találsz minden bokorban. Yolokah.


Forrás: reak.bme.hu

2. Wekerle-telep

Telep ez is, de nem olyan. A Wekerle-telep immáron száz esztendős, és túlélte rossz emlékű nővéreit, az Auguszta- és Mária Valéria-telepet. Kós Károly remekműve a robbanásszerű urbanizációnak rajzolt emberi arcot. A szecessziós stílus kitűnő képviselői kaptak helyet Kispesten, és a korszakhoz mérten kiemelkedő lakhatási lehetőséget biztosítottak az egyszerű emberek számára is. Vonzereje ma is töretlen, utánozhatatlan hangulatú zárványt képez a sokkal kevésbé kedvelt Kőbánya, Kispest, József Attila lakótelep szomszédságában.

Forrás: welovebudapest.com

1. Csepel

Csepel a város legvalószínűtlenebb helye. Létezését én sem ismertem el egészen addig, amíg egyszer át nem léptem a HÉV-vel a dimenziókaput, hogy kuplungszettet vásároljak egy négyütemű Wartburghoz. Jellemző rá, hogy Csepelen még kapni vadiúj kuplungszettet négyütemű Wartburghoz. Csepel kemény. Van ott egy ipari komplexum, amelyik igazából nem van, mert már nincsen. Cserébe hatalmas. A szabadkikötő sem kicsi. A bűnözés se kicsi: melyik másik városrész mondhatja el magáról, hogy lakója merő úri passzióból felgyújtott 33 gépkocsit, vagy hogy az iskola tanárai egymást ölik? Tulajdonképpen életemben háromszor voltam Csepelen: egyszer a Wartburg miatt, kétszer szex miatt. Talán ezért is vonz annyira.

Forrás: csepel.info

süti beállítások módosítása