Heti Válasz: A Corvinus az ország legjobb egyeteme!
Tizenöt rangsorukból hat esetében a Budapesti Corvinus Egyetem végzett az első helyen.

Elkészültek a HVG és a Heti Válasz magazinok 2014-es felsőoktatási rangsorai, amelyekben a Budapesti Corvinus Egyetem ismét az élre került, ezzel is bizonyítva presztízsét.

A Heti Válasz ezúttal nem összevont, abszolút egyetemi rangsorokat készít, hanem a felvételizőknek kíván segítséget nyújtani abban, hogy megtudják: az őket érdeklő képzés melyik intézményben a legjobb az országban. Tizenöt rangsorunkból hat esetében a Budapesti Corvinus Egyetem végzett az első helyen, így akár az ország legjobb egyetemének is nevezhetjük. Ugyancsak kiemelkedik az intézmények mezőnyéből a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

heti válasz rangsor 2013.jpg

A HVG összesített intézményi listájában a második, a hallgatói kiválóság tekintetében az első helyen áll a Corvinus, oktatóink kiemelkedő teljesítményét pedig a 8. hellyel ismerték el.A Corvinus hallgatói, felvételizői és oktatói ismét bizonyítékát adták; Egyetemünk méltán Magyarország és Közép-Európa egyik vezető intézménye, nemcsak a gazdasági és társadalomtudományi, hanem az agrár, az informatikai, és a műszaki képzés területén is.

A Budapesti Corvinus Egyetem a felsőoktatás változó körülményei és kihívásai között is a minőségi oktatást, kutatást és a hallgatóknak nyújtott magas szintű szolgáltatásokat tartja legfőbb állandó értéknek úgy hazánkban, mint a felsőoktatási intézmények nemzetközi palettáján. Hallgató-központú szemléletének köszönhetően képzései dinamikusan és következetesen igazodnak a társadalmi és munkaerőpiaci elvárásokhoz.

A HVG tematikus kiadványa hallgatói és oktatói kiválóság mentén rangsorolja egyrészt a felsőoktatási intézményeket és azok karait, másrészt képzésterületenkénti bontásban a karokat.

Az intézményi rangsor listavezető intézményeinek köre ugyan a várakozásoknak megfelelően alakult, ám Egyetemünk a korábbi kitűnő pozíciójához képest is előre tudott lépni, szám szerint öt helyet egy év alatt. 

Az összesített intézményi rangsorban a másodika hallgatói kiválóság tekintetében abszolút első helyen áll a Corvinus, a felvett jelentkezők legmagasabb, 417,1-es pontátlagával, illetve a következő részeredményekkel: 

Elsőhelyes jelentkezők száma: 3942 fő (5. hely);

nyelvvizsgával felvettek aránya: 85,2 % (3. hely),

középiskolai versenyeken helyezettek száma: 104 fő (3. hely).

Oktatói kiválóság tekintetében négy helyet javítva a 8. helyet foglalja el Egyetemünk; az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók száma: 17 fő (23. hely); tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya: 434 fő (72,9 %, 3. hely).

Az összesített képzési rangsorban, 161 kar versenyében a 6. helyen áll a Közgazdaságtudományi Kar (a hallgatói kiválóság részterületén 13., az oktatói kiválóság területén a 22. helyet szerezve meg), 15. a Gazdálkodástudományi Kar, 21. az Élelmiszertudományi Kar,  23. a Társadalomtudományi Kar, 31. a Kertészettudományi Kar, 84. pedig a Tájépítészeti Kar.

Az összesített hallgatói kiválóság rangsorában első helyen áll a Gazdálkodástudományi Kar. A Karra felvettek pontátlaga 443,7 (3. hely), az elsőhelyes jelentkezők száma 2283 fő (1. hely), a nyelvvizsgával felvettek aránya: 94,0 % (2. hely), a középiskolai versenyen helyezettek száma pedig 70 fő (1. hely).

Az összesített oktatói kiválóság rangsorában a 11. helyen szerepel a Kertészettudományi Kar; az oktatók 81,6 %-a rendelkezik valamilyen tudományos fokozattal (PhD, DLA, CSc), egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra pedig 10 hallgató jut.

Képzésterületek szerinti eredmények:

Az agrárképzések rangsorában a hallgatók kiválóságának tekintetében az élen állnak karaink.Az első helyet foglalja el az Élelmiszertudományi Kar, 311 fő elsőhelyes jelentkezővel (3. hely), a felvettek 384,8-as átlagponthatárával (3. hely), 79,9% nyelvvizsgával felvett hallgatóval (3. hely).Harmadik a listában a Tájépítészeti Kar, hetedik pedig a Kertészettudományi Kar.Az oktatók kiválósága tekintetében 3. helyen áll a Kertészettudományi Kar, 10. helyen az Élelmiszertudományi Kar, 12. helyen pedig a Tájépítészeti Kar.

Ismét listavezető a Corvinus a gazdasági képzések területén is, mind a hallgatók, mind az oktatók kiválósága tekintetében a BCE karai állnak az élen.
A hallgatók kiválóságának rangsorát a Gazdálkodástudományi Kar vezeti, hiszen ide jelentkeztek első helyen a legtöbben, mintegy 1976-an, élen áll a felvettek pontátlagában (453,9 pont, 1 hely), a nyelvvizsgával felvettek tekintetében (84 %, 1 hely), de ide jelentkeztek legtöbben a középiskolai versenyeken eredményt elértek közül is ( 42 fő, 1. hely).

Második a Közgazdaságtudományi Kar, 327 fő elsőhelyes jelentkezővel (7. hely), 416,2 pontos pontátlaggal (3. hely), 71,7 % nyelvvizsgával felvett gólyával (2. hely) és 10 fő versenyhelyezettel (2. hely).

Az oktatók kiválóságának listájában első a Közgazdaságtudományi Kar, hiszen a 3. legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktatót tudhatja magáénak; 9. pedig a Gazdálkodástudományi Kar, amely a tudományos fokozattal rendelkező oktatók tekintetében első helyen áll.

Az informatikai képzésterületen a hallgatók kiválóságában 3. helyen áll a Gazdálkodástudományi Kar.

Műszaki képzések területén a hallgatói kiválóság tekintetében 18. helyet foglalja el az Élelmiszertudományi Kar.

társadalomtudományi képzések területén, a hallgatói kiválóság tekintetében elvitathatatlan a Társadalomtudományi Kar vezető szerepe, amely a négy rangsorból kettőben is az első helyen végzett; ide jelentkeztek a legtöbben első helyen (562 fő), és messze a legtöbben választották a középiskolai versenyen helyezettek közül is (20 fő). A felvettek pontátlaga itt 429 (2. hely), a nyelvvizsgával felvettek aránya pedig 84,4 % (2. hely).

Az oktatók kiválóságának tekintetében 4. helyet foglalja el a Kar. 

Intézményünk sikere közös eredményünk! Büszkék vagyunk arra, hogy kiváló hallgatók és oktatók alkotják a Budapesti Corvinus Egyetem polgárainak körét!

süti beállítások módosítása