Fokozott teljesítmény
A hétköznapokban, biztonságosan

Azon profi sportolóknak, akik rangos hazai vagy nemzetközi versenyeken kívánnak részt venni, képzést kell kapniuk és ismétlédő előadásokra kell járniuk dopping témában, na meg persze megmérettetéseik alkalmával vizeletmintaadásra is kötelezhetők. Ők tehát elég tájékozottak ezen a téren és van annyi vesztenivalójuk – sportszakmabeli megítélésük, karrierjük múlhat ezen -, hogy komoly figyelmet tudnak és kényszerülnek fordítani arra, milyen ergogén, azaz teljesítményfokozó szereket használnak. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben a versenyzőket edzők, orvosok, tanácsadók egész garmadája segíti a leghatékonyabb legális anyagok kiválasztásában. A laikusok és amatőr sportolók, amikor teljesítményfokozó használata mellett döntenek, általában semmilyen, vagy csak nagyon csekély információt kapnak a szerek pontos (mellék)hatásairól, összetételéről. Cikkünkkel számukra kínálunk útmutatást.

Fokozott teljesítmény - biztonságosan [www.imagesplitter.net](1).jpegfotó: Horváth Réka

Az úgy nevezett adjuváns teljesítményfokozók azok, amivel az átlag ember a leggyakrabban találkozhat. Ezekben a készítményekben közös, hogy jelentős gyógyszermennyiséget nem tartalmaznak és káros következményekkel alkalmazásuk nem jár. Legalábbis elméletben: ezen termékek jelentős részének forgalombahozatala ugyanis ellenőrzés nélkül történik. A fogyasztó így biztosíték nélkül, lényegében saját felelősségére használja az adott szert, amely sajnos sok esetben tiltott és az egészségre veszélyes összetevőket tartalmaz. Váratlan kellemetlenségek, vagy akár súlyos károsodások elkerülése érdekében, mindenképpen érdemes kizárólag márkaboltban vagy patikában, az adott termékcsoportnak való tüzetes utánajárás után vásárolni. Azt is mindig fontos mérlegelni, edzéstervünket mely anyagok segíthetik a leghatékonyabban – rövid tájékozódás után szükségtelen mennyiségű helyett, egy szerrel is el tudjuk érni a várt hatást.

A piacon megtalálható ergogén készítmények hatásmechanizmusuk, összetevőik és jellegük szerint is csoportosíthatók. Az utóbbi, legáltalánosabban elfogadott osztályozás kategóriái a következők:

Vitaminok

Ezeket a szerves vegyületeket alapvetően két részre oszthatjuk: léteznek zsírban oldodó vitaminok, melyek rendszeres adagolása csak kóros esetben szükséges; vízben oldódó társaik azonban a vizelettel és verítékkel is távoznak szervezetünkből – mozgás révén felgyorsult anyagcsere esetén még hamarabb –, így pótlásuk sokszor elengedhetetlen. Vitaminokat illetően a legfontosabb, hogy megfelelő arányban és ne túlzott mennyiségben szedjük őket.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok a már említett anyagcsere folyamatok és a folyadékháztartás szabályozásában játszanak szerepet. Ebben a kategóriában, sportolói körökben az úgy nevezett sótabletták használata terjedt el a legjobban, melyek két alfaja – habár összetételükben nagyon hasonló – eltérő edzéstervek kiegészítésére, más célok megvalósítására alkalmas. Az ásványi anyagok közül javasolt kiemelt figyelmet szentelni a szervezet vaskészletének állandó szinten tartására.

Táplálékkiegészítők

Talán a legvitatottabb készítmények, melyek igaztalanul feltüntetett összetevőlistájuk miatt, számos kellemetlen pillanatot szereztek már profi versenyzők számára is. Szükségessük azonban az (él)sportolók számára mára nem megkérdőjelezett: mivel tökéletes arányú tápanyag bevitel csak elméletben kivitelezhető, és a sportot űzők nem engedhetik meg maguknak, hogy bármilyen hiányállapot legyen a szervezetükben. A pótolandó anyagok igénye természetesen egyedenként változó, ennek megfelelően mára a vegyületek végtelen számú kombinációjában készülnek ezek a termékek.

süti beállítások módosítása