Az utolsó (előtti) út

2013. november 30-án megrázta a világ közvéleményét a hír, miszerint a neves amerikai színész, Paul Walker halálos autóbalesetet szenvedett a kaliforniai Valenciában. Barátok és rajongók sokasága gyászolja a szerencsétlenség két áldozatát. A sors gonosz fintora, hogy Walkernek pont az utcai autóversenyzés világában játszódó "Halálos iramban" filmek hozták meg a világhírt. A filmcsillag halála újra ráterelte a figyelmet a közúti közlekedés veszélyességére, különösképpen, mivel Walker filmjeit sokan kritizálták az utcai versenyzés idealizálása és népszerűsítése miatt. Ki kell azonban emelni, hogy közel sem ő volt az első híresség, aki autóbalesetben lelte halálát. Az alábbiakban Walker mellett szeretnénk megemlékezni a többi szomorú sorsú sztárról is, akik az utakon vesztették életüket.

Forrás: abcnews.go.com

Bubik István

Forrás: blikk.hu

A Jászai Mari-díjas színművész 1981-ben szerzett színészdiplomát. A Nemzeti Színház társulatához csatlakozott, ahol tehetségét olyan szerepekkel ismerték el, mint Mercutio a Rómeó és Júliában, Ádám Az ember tragédiájában, de alakította a címszereplőt is az István, a király című rockoperában. A rendszerváltás után több társulatnál is megfordult, emellett számos tévéfilmben is láthatta a közönség.

2004. november 28-án hajnalban egy szolnoki premierről tartott hazafelé, amikor frontálisan ütközött egy másik gépkocsival. A rendőrségi vizsgálat szerint Bubik nem a látási- és útviszonyoknak megfelelően vezette 1966-os bogárhátú Volkswagenjét, és a tragédiához hozzájárult az, hogy a színész nem használta a biztonsági övet.

Albert Camus

Forrás: wikimedia.org

Az idén 100 éve született francia író az egzisztencialista irodalom egyik meghatározó alakja volt. Műveit az abszurd filozófia jellemezte. Egyben politikailag is aktív értelmiségi volt, harcos kommunista és antikolonialista, melyben nagy szerepet játszottak algériai gyökerei. A II. világháború alatt születtek legjelentősebb művei (A pestis, A közöny), melyek hatalmas kritikai elismerést hoztak neki. Ezek az írásai Magyarországon is tucatnyi kiadásban jelentek meg. Munkásságát 1957-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták.

1960. január 4-én vakációról tartott hazafelé, Párizsba kiadója, Michel Gallimard villámgyors Facel-Vega HK500 autóján. Gallimard elvesztette az uralmát a kocsi felett, és nagy sebességgel egy fának ütközött. A becsapódás akkora erejű volt, hogy a kocsi szinte darabokra szakadt. Camus és a sofőr is azonnal szörnyet halt.

Forrás: jalopnik.com

James Dean

Forrás: vilagesegyebkatasztrofak.blogspot.hu

Annak ellenére, hogy összesen három nagy mozifilmje volt, a mindössze 24 évesen elhunyt sztárt az American Film Institute a XX. század 18. legjobb férfi színészének szavazta meg az ezredfordulón. Dean a fiatalok lázadásának szimbóluma volt, a baby boomer generáció kilátástalan konformitásával szemben való fellépésnek lett a vezéralakja. Egyben ő volt az első olyan színész, akit poszthumusz jelöltek Oscar-díjra.

Dean egyben szenvedélyes motor- és autóversenyző is volt. 1955. szeptember 30-án is egy futamra tartott a Porsche-gyár szerelője, Rolf Wütherlich és Sanford H. Roth fotós társaságában. Eredetileg egy Ford Country Squire-rel vontatták a vadonatúj Porsche 550 Spyder versenyautót, amellyel Dean rajthoz akart állni. Csakhogy úgy ítélte meg, a kocsit még nem járatták be eléggé, és több időt akart tölteni a volánja mögött, ezért Hollywoodot elhagyva átült a Porschéba, és eszetlen száguldás vette kezdetét. Bakersfield közelében őt is és a kísérőautót is megbüntették gyorshajtás miatt, de nem hallgatott a figyelmeztetésre. Éppen egy kocsisort előzött, amikor szembekerült egy keresztútról szabályosan balra kanyarodó Forddal. A 140-nel robogó Dean belecsapódott a másik autóba, és kitörte a nyakát.

Forrás: life.hu

Grace Kelly

Forrás: http://www.franksreelreviews.com

A hihetetlen szépségű színésznőnek mesés élet jutott. Gazdag philadelphiai családba született, és szülei rosszallása ellenére a középiskola után New Yorkba ment színészetet tanulni. Modellként is dolgozott, hogy tandíját fizetni tudja. A világhírt számára az 1952-es High Noon (Délidő) című film hozta el, amelyben a nála 28 évvel idősebb Gary Cooper volt a partnere. Nem mellesleg hírbe is hozták vele, ahogy később (a nála szintén jóval idősebb) Jean-Pierre Aumont-nal és William Holdennel is. 1955-ben Oscar-díjjal jutalmazták a The Country Girlben (Vidéki lány) nyújtott alakításáért. Ebben az évben találkozott a Cannes-i Filmfesztiválon Rainier monacói herceggel, aki nemsokára rá feleségül is vette.

1982. szeptember 13-án a hercegné lánya, Stephanie társaságában indult vissza Monacoba nyaralójukból, egy Rover 3500 típusú gépkocsin. Egy szemtanú szerint a Rover egy keskeny, hegyi úton kóvályogni kezdett, mintha csak ittas lenne a sofőr. Egy hajtűkanyarban a kocsi hirtelen felgyorsult, áttörte a kőkorlátot és belezuhant egy közel 40 méteres szakadékba. Mindketten életveszélyesen megsérültek, de míg Stephanie túlélte a balesetet, Grace Kelly másnap délelőtt elhunyt. Az orvosok megállapították, hogy az 52 éves színésznő agyvérzést kapott vezetés közben, és ezért vesztette el uralmát a kocsi fölött.

Forrás: http://www.franksreelreviews.com

Margaret Mitchell

Forrás: wikimedia.org

Mitchell egy nagy nevű atlantai család gyermekeként született 1900-ban. Akkoriban merőben szokatlan módon, főállású újságíróként helyezkedett el az Atlanta Journalnél 1922-ben. Pályafutása mindössze négy évig tartott, mert házassága és egy rosszul gyógyuló bokasérülés miatt inkább főállású háziasszony lett. Ez alatt az idő alatt hihetetlenül termékeny szerzőnek bizonyult, így az otthonlét nem tudta kielégíteni. Az olvasásba menekült, így otthonát egyre inkább ellepték a könyvek. Férje egyszer csak kifakadt: "Peggy, az Isten szerelmére, nem írnál inkább egy könyvet, minthogy elolvass több ezret?" Peggy pedig nem volt rest: 1928-tól kezdve három évig dolgozott élete fő művén, a régi Dél és a polgárháború történetét feldolgozó Elfújta a szél című regényen. Könyve olyan hatalmas sikert aratott, hogy 1937-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták, 1939-ben pedig legendás filmet forgattak belőle Clark Gable és Vivien Leigh főszereplésével.

Mitchell és férje 1949. augusztus 11-én moziba indult. Mikor átkeltek az atlantai Barackfa és 13. utca kereszteződésénél, Mitchellt elgázolta Hugh Gravitt, egy szabadnapos taxis. Az elkövetőt azonnal elfogták és bíróság elé állították ittas vezetés, gyorshajtás és közúti veszélyeztetés vádjával. Végül 18 hónap börtönre ítélték. Mitchell öt nappal a baleset után, az atlantai Grady Memorial Kórházban hunyt el.

süti beállítások módosítása