Vlogol a világ

Vlog? Akkor az most olyan, mint a blog, csak ilyen filmes formában? – kérdezte egyik kollégám nemrég, amikor az éppen írni készült cikkemről meséltem neki! És igen, az olyan, mint a blog, csak – mondjuk úgy – videós formában. Valójában olyan, mint egy tv műsor, csak a neten van és általában egy ember készíti őket valamilyen állandó struktúrát követve, amitől persze el lehet térni! Mi sem mutatja jobban a rohanó világunkat, mint az a tény, hogy a blog olvasást lassan felváltja a vlogolás! Had említsek egy példát: a Corvinus Média tavaly elindította a corvinusonline.blog.hu-t, amit nem sokkal ezután a Corvinus tv új műsora a – szintén vlogra hajazó – Corvinews követett! Ebben a műsorban megvan minden, ami egy jó vloghoz kell: információt közöl, szórakoztat, rövid és velős, szóval gyorsan és sok információt tud átadni emészthető formában.


vlog2.jpg

Nagyszerű hír, hogy a tömegkommunikáció ezen formája minket is elért, azonban van még mit behoznunk az ötletgazda nyugathoz képest – igen tudom, még sok mindenben van – de azért megnyugtató tény, hogy annyira jók vagyunk, hogy a Corvinewst is egészen sokan követitek, amit ezúton is köszönünk! Hogyan megy ez a hőn áhított nyugaton, miben különböznek, mivel csinálják jobban, miért befogadóbbak erre az ottani netezők?

Ellen Degeneres az USA egyik legnépszerűbb, már 11évadot megélt talk-showjának: az Ellen-nek a házigazdája újszerű ötlettel állt elő. Nem tipikus értelemben vlogol, (pontosabban a mögötte álló, a show-t összerakó stáb) hanem minden nap kiszedik a show egy-egy elemének legviccesebb, legmegindítóbb, legszórakoztatóbb 2-3 percét és kirakják a youtube csatornájukra, amit aztán több százezer, jobb esetben több millió ember megnéz. Ez a hozzám hasonlóknak okoz különösebb örömet, akik nem fogják az NBC-t vagy annak valamelyik társcsatornáját, esetleg lemaradtak egy-egy részről, de érdekelné őket.

vlog.jpg

A show egyik legmulatságosabb eleme, amikor a házigazda megijeszti a világsztárokat az öltözőben, a színfalak mögött, vagy éppen a műsor kellős közepén, ami meglehetősen kellemetlen helyzetbe hozhat olyan ijedős celebeket, mint Taylor Swift vagy Jennifer Aniston, aki Ellent próbálta megijeszteni, sikertelenül.

Ellen DeGeneres egyébként meleg jogi aktivista, aki rendszeresen vendégül látja feleségétét is a műsorban, ezen felül többször is megválasztották a legviccesebb nőnek a világon, aki idén második alkalommal is házigazdája lesz az Oscar gálának!

Ellenen túl Amerika felkészült és nyitott a vlogos humorra. Az egyik legnagyobb (lassan 55 milliós) nézettséget generáló legendás blog bejegyzés, a „How to trick people into thinking you’re good looking” Jenna Marbles nevéhez köthető. Eredeti nevén Miss Mourey 27 éves, jelenleg Kaliforniában él, két pszichológiai diplomával rendelkezik és hetente jelentkezik új bejegyzéssel a youtube csatornáján, amelyre 11 millió ember iratkozott fel, ami több, mint hazánk lakossága! Elképesztő! Ráadásul a bejegyzések nagy részének a legszolidabb szóhasználatban sincs semmi értelme azon túl, hogy szórakoztatóak.

Végezetül egy magyar példa: a HollywoodNewsAgency, aminek neve mindent elárul, de a poént semmiképpen sem lőném le, ezt látni kell! Filmkritika pár percben, tálalható, vicces formában, tehát egy bőven eladható stílusban.

Itt felmerülhet a kérdés, hogy mi állhat a vlogolás sikere mögött. Mi! Minden kevés szabadidővel rendelkező, de szórakozni vágyó, a zajdobozt nem szívesen bekapcsoló egyén, akik a neten szabadon válogathatnak a témákban és mindenféle kötöttség nélkül (részben) reklámmentesen tv-zhetünk!

vlog3.png

Nagy szomorúságom, hogy az egyik kedvenc politikai jellegű Index.hu-s vlogom: a Riszpekt-ház megszűnt. Briliáns humorérzékkel tudósítottak hétről-hétre a parlament falai közül, néha profán, néha kifejezetten szakmai stílusban.

Ha érdekel a vlogok világa, nincs is más dolgod, mint youtube-on böngészni egy darabig, ha nem más, kövesd a Corvinus tv folyton frissülő bejegyzéseit! Ha pedig nem találnál kedvedre valót, akkor ragadj kamerát/telefont/laptopot, nyomd meg a rec gombot, mondd el a véleményed a világról és töltsd fel a netre az örökélet reményében!

 

süti beállítások módosítása