Mi lesz a nagy baloldali smúzolásból?

Már a választás estéjén felkaptam a fejemet, amikor meghallotta, hogy Mesterházy Attila – már miután hajlandó volt előkerülni – gratulált az LMP-nek az öt százalékos küszöb átlépéséhez. A nyomulás a jelek szerint tovább folytatódik, ugyanis az MSZP nagyon szeretné, hogy lehessen más a budapesti főpolgármester.

Olyannyira, hogy a Magyar Szocialista Párt beállna akár egy LMP-s politikus mögé is. Elég zsíros egy konc ez, mit ne mondjak, de ha anno az Együtt/Összefogás/Akármi első szárnypróbálgatásánál sem volt hajlandó a választmány Bajnaiék mellé állni, nagyon meg lennék lepve, ha ebbe belemennének.

Persze valahol mindegy is, hogy Schiffer „kabarénak” nevezte a felvetést – ami egyébként egyáltalán nem meglepő az eddigi kommunikációjának fényében –, az érdekes kérdés ugyanis igazából az, hogy mire fel ez a felajánlás, miért láttak neki már órákkal a választás után annak, hogy nagy nyelvcsapásokkal közeledjenek az LMP felé.

Kérem, valaki nyugtasson meg, hogy a baloldali figurák legalább az április eleji megmérettetés fő üzenetét megtanulták: egyáltalán nem dobott az aggregált szavazószámukon az, hogy összefogtak egymással. Ha még mindig itt tartanak, akkor borzasztóan sajnálom ezeket az embereket.

Valószínűbbnek érzem, hogy egyszerűen be akarják terelni őket a szekértáborukba, nehogy esetleg valami csoda folytán megerősödjenek és valódi alternatívát nyújtsanak majd velük szemben pár év múlva. Ez azonban őszintén szólva olyan szintű hatalomtechnikai előrelátást feltételez, amit nem nézek ki Mesterházyékból.

Mondjuk ha már esélylatolgatunk és hatalomtechnikázunk, nem ez a legrosszabb ötlet. Ezt csak azért mondom, mert nem egy még rosszabb ötletet hallottam az ügyben. Kulkát, Alföldit akarjátok? Már bocsánat, nagyszerű művészek mind a ketten, de mit értenek a polgármesterséghez? Horváth „ingyenbékávé” Csabánál meg nagyjából bárkit szívesebben látnék a főpolgármesteri pozícióban: aki az ingyenes tömegközlekedéssel akar szavazókat nyerni-venni, nem ígérkezik túl jó bürokratának.

Ezerszer inkább az LMP jelöltje vezesse Budapestet, mint a Fideszé, nyilatkozta állítólag egy szocialista politikus. Ha tényleg csak ennyiről van szó, ki kell ábrándítanom a tisztelt társaságot: a kerületi polgármesterek nem fognak hirtelen kibújni a bőrükből és még úgy is sok a kiskirály, hogy a fideszes főpolgármester elsősorban fideszes polgármestereket próbál bedresszírozni. Mi lenne itt, ha Bajnai, Horváth, Kulka, Schwarzenegger, vagy bárki más venné át Tarlós helyét?

Vicces nézni a törleszkedést, de szerintem sehogy sem lesz beljebb tőle Budapest.

süti beállítások módosítása