Vámpírok bálja

„Az eljövendő kornak én azt jósolom most hát, hogy a következő évezred hajnalán már itt csak egy Isten lesz, és őt úgy hívják: az el nem múló vágy.”

(von Krolock gróf)

Talán mond valakinek valamit az a név, hogy Roman Polanski és Vámpírok Bálja. A Vámpírok Bálja eredetileg egy horror-paródia, amit 1967-ben mutattak be. A rendező-főszereplő Roman Polanski nem aratott túl nagy sikert az Egyesült Államok­ban a filmjével. Viszont két évvel később, mikor a rendező feleségét, aki a női főszereplőt játszotta (Sharon Tate) meggyilkolták, a sajtó felkapta a fil­met, ami azóta is népszerű, talán az egész világon.

http://rewrite.origos.hu/s/img/i/0806/20080610vampirokb.jpg

Éppen ezért 1997-ben egy musical készült belőle, ami Magyarországra csak 2007-ben jutott el. Azóta is töretlen a népszerűsége a darabnak, mivel csak időszakosan játsszák, a jegyekért nagy tülekedés folyik mindig.

A producer Simon Edit, akinek sokat kellett küzde­nie itthon, hogy a darabot bemutathassák, ugyanis sok színház elutasította. De végül a Magyar Szín­ház lett a vámpírok otthona.

A színdarabban az egyik lenyűgözőbb a díszlet. Látványos, figyelemfelhívó és mindenképp más, mint a többi musical. A jelmezeket és díszletet Ken­taur tervezte, akit az Operaház fantomja díszleteiért 2004-ben Gundel-díjjal jutalmaztak.

Mégis a legnagyobb sikert a szereplők aratták. Főleg a Krolock grófot alakító Egyházi Géza kapta a legtöbb elismerést.

http://www.musicalinfo.hu/admin/fajlok/kepek/vampirokbaljamusical.jpg

A történet a 19. század végén játszódik Erdély egy eldugott részében. Abronsius professzor és se­gédje, Alfréd, azért érkeznek erre a vidékre, hogy a vámpírokat kutassák. Úgy hiszik, jó nyomon jár­nak, és igazuk is van, bár ezt ők nem tudják. A fiatal Alfréd azonnal szerelmes lesz a fogadós lányába, Sarahba, aki szintén gyengéd érzelmeket kezd táplálni a diák iránt. A fiatalok érzelmileg he­vesek, de nem túlkomplikáltak.

Tökéletesen mutatja be a fiatalok lelkivilágát kette­jük szerelme és kalandjai. Ám kiderül, a lány iránt érzett érzelmeivel nincs egyedül Alfréd, ugyanis a vámpírgróf is szemet vetett már rá. Krolock azonnal meg is hívja Saraht a kastélyába a közelgő bálra. A lány nem tud ellenállni a grófnak, vágyik a szabad életre, így elfogadja a meghívást. A professzor és Alfréd követik a lányt a kastélyba, ahol ráadásul Alfrédnak szembe kell néznie a gróf fiával, aki egy meleg vámpírcsemete és igényt tart Alfrédra.

A vámpírvadászok rengeteg humoros, vicces és megható kalandba keverednek a kastélyban, rész­ben saját bolondságuk miatt.

http://static.est.hu/kepek/211/galeria/211807_galeria_vampirokbalja077.jpg

A színdarabot mindenkinek ajánlom. Persze nem biztos, hogy mindenkinek úgy fog tetszeni, mint nekem.

Én már nem is tudom összeadni hányszor láttam. A díszlet és a jelmezek aprólékossága, a szereplők hitelessége teljesen lenyűgözött. A két fiatal szerel­mének a kiteljesedése, a professzor érzelemmentes lelke, a vámpírok romlottsága, ami érző szívet takar, mind mellbevágó élmény volt. A professzor beszéd­készsége lenyűgöző. Soha nem láttam ilyen gyorsan, magas hangon és érthetően énekelni bárkit is.

A grófot játszó Egyházi Géza pedig szinte telje­sen eggyé válik a karakterével, el nem hinné róla a néző, hogy igazából egy ember. A szólói alatt levegőt is alig mertem venni. Egyszóval, ő maga a Vámpír.

A történetben azt szeretem, hogy nem egy tipikus vámpír sztori, ahol győz a jó, és a vámpírok meghalnak. De azt sem lehet mondani, hogy a gonosz győz, a női főszereplő szerelmesen bomlik a karjaiba és együtt pusztítják a világot. Az utolsó számot, a finálét az emberek rendszerint állótapssal fogadják, jogosan. Véleményem szerint vérprofi előadás, amit bárki bátran megnézhet.

süti beállítások módosítása