A lengyellabda, a Nepál-szörny, a zsidó hiperkocka és a többiek
Bevezetés a polandball világába

Palesztina és Izrael monopolyt játszanak – ilyen és ehhez hasonló helyzetekre épülnek a polandball képregények. A viszonylag ismeretlen mém nemsokára öt éves lesz, tartalma gyakran mulatságos, időnként tanulságos; érdemes tehát megismerkedni vele! 

A polandball képregényeket világszerte lelkes rajongók készítik Redditen és Facebookon. Főszereplői nemzeti színűre festett köröcskék, úgy nevezett országlabdák. A poénok sztereotípiákon alapszanak: Németország például imád dolgozni, folyton marja a bűntudat vagy épp a hatalomvágy; míg az Amerikai Egyesült Államok egy tudatlan, mégis jóindulatú ripacs, aki szereti a többi országot, de legfőképpen saját magát. Természetesen, hazánk is szerepel időnként, és a szomszédjait pontosan annyira szereti, mint azt gondolnánk.

USAvsslovenia.pngForrás: HUNGARYBALL

A polandball története a Krautchan nevű német imageboardon keződött. Egy brit felhasználó készítette a legelső képregényeket, hogy egy lengyel fórumtársa tört angolságát cikizze. Valószínűleg az is a csipkelődés részét képezte, hogy a fehér-piros zászló fordítva került az országlabdára.

9PHuAZ8.pngForrás: r/polandball

A műfaj sokakat megihletett. Gyenge nyelvtudású egyének gúnyolását nemzeti sztereotípiákon való viccelődés váltotta fel. Világpolitikai reflexiók, történelmi poénok és olcsó gegek mind-mind születtek. A polandball sikeres lett. Lelkes rajongótáborra tett szert, ennek ellenére mégsem vált mainstream mémmé.

eutanito.pngForrás: r/polandball

Az országlabdák világa túlságosan belterjesnek bizonyult a népszerűvé váláshoz. Jó néhány poén alapja kívül esik az általános műveltségen - utánolvasást igényel. Gyakran szerepelnek az átlag számára ismeretlen szereplők, mint például a finnországi Åland autonóm terület, az oceániai Palau vagy a Sealand mikronemzet.

berlinconference.pngForrás: r/polandball

Tovább nehezíti az ismertté válást, hogy a kívülállók számára elsőre átláthatatlan szabályrendszerek szövik át a képregényeket. Izrael (valamint az oroszországi Zsidó Autonóm Terület és Michigan) például nem labda, hanem hiperkocka; Kazahsztán téglalap, Szingapúr háromszög, Nepál (és Ohio) egy szörny és a hipotetikus negyedik német birodalom egy óriási négyzet. A tört angoltságnak is megvannak a szabályai: strong helyett stronk, land helyett clay, give helyett gib és a többi...

monopolyizrael.pngForrás: r/polandball

A furcsa előírások mellett az elterjedést korlátozza még, hogy a képregények között akadnak olyanok, amelyeket nem feltétlenül hatja át a politikai korrektség. Rengeteg polandball poén tabu témákhoz: háborúkhoz vagy népirtásokhoz kapcsolódik. Ezenfelül akadnak olyanok, amelyeknél kifejezetten érzékelhető egy vélt vagy valós rasszista fennhang. A legtöbb képregény azonban ártatlan vicc a nemzetek közötti különbözőségekről.

nordica.pngForrás: r/polandball

A sztereotíp labdák hazánkban sem ismeretlenek. Létezik legalább négy magyar facebook oldal (HUNGARYBALL, HungaryballHungaryball és Socialist Hungaryball) és a tumblr-es szarvas is készített egy paródiát, amely országok helyett pártokat tartalmaz.

szarvas-polandball.jpgForrás: szarvas

A polandballt tehát érdemes követni (Redditen vagy Facebookon), mert a sok-sok közösségi kreáció között gyakran előfordulnak igazán humorosak is. Ráadásul sokat tanulhatunk a történelemről, megtudhatjuk a világban milyen sztereotípiák alakultak ki más nemzetekről és felmérhetjük az internetes közvéleményt egy-egy krízis kapcsán.

aidsupplies.jpgForrás: r/polandball

Néha pedig egy-egy gyermekies gegen is mosolyoghatunk.

nepal-ohio.pngForrás: r/polandball

süti beállítások módosítása