Hogyan legyél jó HÖK-ös? – 8 baráti tanács egy leköszönő HÖK-ös tollából

Új hely, új emberek, új élet. Csináljunk valami jót a tanulás mellett… jelentkezzünk HÖK-ösnek! Ugyan még azt sem tudjuk pontosan mi vár ránk a tanév során, de bulikat szervezni olyan jó!

hokrejo.jpg

Bizony, ez sok ember álma. Viszont a Hallgatói Önkormányzat munkája nem csak játék és mese! Miért is? Érdekképviseletről van szó, amely nem csak abból áll, hogy a hallgatóság szétpartizza az agyát, másnap meg nem emlékszik semmire. Nem (csak) ettől jó az egyetemi élet, sőt, ez a legapróbb részlet. Az oktatókkal való kapcsolattartás, az oktatási és szociális ügyekben való segítségnyújtás, valamint a gördülékeny kommunikáció is a HÖK feladata. Újoncként ezekről kevés ember tud bármit is. Íme pár tanács, amiket nem árt szem előtt tartani, ha már a hallgatók bizalmát megnyertük:

1. Szerezz támogatókat!

Az első támogató köröd a választások alatt megkaptad, ez viszont szimpátia alapú, így be kell bizonyítanod, hogy tényleg alkalmas vagy a feladatra. Ne veszítsd el őket, sőt, szerezz sokat. Minél többen állnak mögötted, annál könnyebb nagyokat álmodni. Számíthatsz rájuk, mert ők is számíthatnak Rád! De vigyázz, könnyen elbízhatod magad, és ezzel visszájára fordíthatod a dolgokat.

2. Ne tegyél különbséget hallgató és hallgató között!

Talán ez az egyik, amit a legnehezebb megvalósítani, még szervezeten belül is. Mindenkinek vannak jó barátai és ellenségei. Te viszont mindannyiukért teszel, ugyanúgy segítened kell Mancinak, akivel minden titkodat megosztasz, és Bubinak, akit szívből gyűlölsz. Nem kell mézes-mázosnak lenned mindenkivel, ez lehetetlen, de ne is legyél bunkó: ne vágd oda hozzá, hogy oldja meg, az ő baja. Ugyanez vonatkozik a HÖK-ön belüli kapcsolatokra is. Próbáld meg leküzdeni a konfliktusokat, együtt kell dolgoznotok, mely feszültségek mellett nehezen megy.

3. Légy nyitott mindenre!

"Friss husiként" nem tudod pontosan, mit is szeretnél csinálni. Kóstolj bele az összes munkaterületbe, utána válassz, mi érdekel igazán. Többel is foglalkozhatsz, ez nincsen tiltva, a lényeg, hogy érdekeljen, amit választasz.
Mindig mondd meg a véleményed a dolgokról!

4. Fő az őszinteség!

Ha nem tetszik valami, mondd ki. Nincsen annál rosszabb, mint ha valami nem a te szájízed szerint megy, mert neked jobb vagy más ötleted van. Állj a sarkadra, maximum leszavaznak. A lelkiismeretednek is jót tesz, hogy legalább megpróbáltad.

5. Nem a hangod a fontos.

Sokszor annak az akarata érvényesül, akinek a legnagyobb a szája, aki a leginkább ragaszkodik a véleményéhez, ha jó az, ha nem. Ne ess bele ebbe a hibába, inkább gondolkozz, azzal többre mész!

6. Nem a pozíció a cél.

Valakinek lenni nem cél, hanem az eddigi munkád eredménye. Ne azért vállalj el pozíciót a szervezetben, mert az menő, hanem azért, mert szeretnél vele komolyabban foglalkozni. A támogatók itt is előtérbe kerülnek, velük könnyen előrébb juthatsz, ráadásul sok segítséget is kaphatsz tőlük.

7. Ne hagyd magad becsapni!

Mindenki belefut pályafutása során egyszer… jó esetben. Vannak esetek, mikor akkora pofont kapsz az élettől, hogy támogatottságod is elveszik. Vigyázz, az ördög mindenhol ott ólálkodik, sajnos olykor olyan ember személyében, akire azt hitted, bármiben bármikor számíthatsz rá.

...és végül, a legfontosabb:

8. Légy alázatos!

Van olyan, aki azt vallja, HÖK-ösként ő az atyaúristen, a hallgatók meg senkik. Ezt felejtsd el!! Az ő érdekeiket, jogaikat képviseled. Nem hogy felettük, inkább alattuk állsz. Bajban vannak, segítened kell nekik azt megoldani.

Értük vagy itt.

Ezer más dolog van még, amire figyelned kell, megtapasztalod az elkövetkezendő hónapokban. Mutass példát a hallgatóknak, bizonyítsd be, hogy méltó vagy a címre! Sok sikert az elkövetkezendő hónapokhoz!

A cikk szerzője két évig a Corvinus HÖK tagja volt

süti beállítások módosítása