Kémjátszma a kibertérben – Vannak-e bérkommentelők Magyarországon?

Már régóta egyértelmű, hogy a jövő legfontosabb ügynökei nem izmos és sármos James Bondok, hanem a számítógépük előtt ülő kockák lesznek. Bár nyilvánvalóan szükség lesz akrobatikus akcióhősökre is, de ahogyan az életünkben, úgy a kémek világban is fokozatosan nagyobb hangsúlyt kap az internet.

emberekaszamitogepeknel.jpg

Köszönhetően a virtuális világ sajátosságainak egyre könnyebb beépülni, provokálni, szubvertálni. Az USA, Kína és Oroszország is rendelkezik egyfajta “troll” hadsereggel, vagy, ha úgy tetszik “bérkommentelőkkel”, akik központilag meghatározott üzeneteket közvetíthetnek. Az internetes spionok nem egy és nem is kettő, hanem esetleg több tucat online identitást  – e-mail címet és felhasználónevet – tudhatnak magukénak. Néhány megfelelően kiképzett ügynök a számítógép előtt akár egy több száz fős online tömeget is megtestesíthet.

A rejtett politikai kiberháború ilyen formája azonban nem csak a nagyobb országok titkosszolgálatának privilégiuma. Déli szomszédunknál, Szerbiában nemrég gyanúsították meg a hatalmon lévő Progresszív Pártot azzal, hogy tagjai összehangoltan manipulálhatják az online hírportálok felhasználói kommentjeit. A korábban Milosevics információs minisztereként is tevénykedő Alekszandar Vucsics vezette kormányalakulat állítólag egy olyan programot fejlesztett ki, amely a számítógépen háttérben futva egy központi szerver utasítása szerint fel- vagy leszavazza a hozzászólásokat, tartalomtól függően.

Persze magyar internetes közösségekben is előfordulhatnak manipulációra utaló anomáliák. A Reddit r/hungary alfórumán például két poszt is megjelent olyan kárpátaljai magyarokat érő állítólagos atrocitásokról, amelyekről sehol máshol nem lehetett hallani. Az angolul megfogalmazott történetek mindkét esetben az ukrán helységneveket tartalmazták (pl. Berehovét Beregszász helyett) és egy-egy teljesen újonnan regisztrált felhasználótól jöttek, akik nem válaszoltak a hozzájuk intézett kérdésekre. Persze ezek amatőr, könnyen felismerhető próbálkozások, amelyek valószínűleg a kelet-ukrán szakadároktól jöttek. Egy CIA vagy egy SZVR aligha hagyna ilyen nyilvánvaló nyomokat maga mögött.

Az igazi kérdés nyilván az: vajon Magyarországon is működnek-e ilyen titkosszolgálati eszközökkel dolgozó csoportok, amelyeknek célja az internetes közvélemény befolyásolása?

süti beállítások módosítása