Engem nem hatnak meg az orosz diktátor krokodilkönnyei

Idén mintha varázsütésre az ország egy jelentős része az orosz elit barátjává vált volna. Egyszerűen fel nem fogom. Magyarország három nagy forradalmából kettőt a ruszkik vertek le – a legutóbbit kicsivel több, mint 50 éve. Az elmúlt 70 esztendőből 45-ben megszálltak minket, korlátozták az önrendelkezési jogunkat és a szabadságunkat, tankokkal fojtották vérbe ‘56-ot. Szóval történelmileg nem úgy tűnik, mintha érdekünkben állna egy erős Oroszországért epekedni. Mégis néhányan azt sugallják sajnálnunk kéne szegény-szegény Moszkvát, mert a szankciók és az alacsony olajár miatt tönkrement a gazdaságuk. Valóban bánkódnunk kéne, hogy következményei lesznek Krím megszállásának és annektálásának, valamint a Kelet-Ukrajnában megrendezett mészárszéknek?

dontcryformeohrussia.jpg

Nem hiszem. Illene együtt éreznünk az egyszerű polgárral, de Vlagyimir Vlagyimiroviccsal semmiképp. Ő magának köszönheti sorsát. Lehet kígyót-békát mondani az USA-ra a geopolitikai játszmái miatt, lehet ócsárolni a CIA-t a kínzásokért, de ezek a tényezők nem mentik fel Oroszországot. Dupla-csavaros gondolkodás, ferdítések és csőlátás kell, hogy Putyint jófiúnak hihessük. A keleti medve tudatosan és aljasul megszegte a nemzetközi jogot a Budapesti Memorandum semmibevételével.

Anglia csinált ilyet? Nem. Na és Lengyelország? Az sem. És Ausztrália, Olaszország vagy Norvégia? Nem, nem és nem! Naphosszat sorolhatnám a különböző államalakulatokat, de felesleges. Rengeteg ország létezik, amelyik nem lépett fel agresszorként az elmúlt 10, 20 vagy akár 50 évben. Miért nem tudják az oroszok Németország vagy Japán példáját követni és a többi nemzettel békében élve a saját hazájukat építeni? Miért kell (a láthatóan nem létező) erejüket fitogtatniuk?

Ráadásul Putyin a saját országában sem egy tisztességes, a népet segítő szentként viselkedett: hatalmával visszaélve lépett fel politikai ellenfelei ellen, felfuttatta a korrupciót, üldözte a kisebbségeket, hogy csak pár dolgot említsek. Na most akkor ezt az orosz államfőt sajnáljuk? Őt, aki saját népe felett diktatórikusan uralkodva nagyhatalmi álmokat dédelgetett? Ugyan már!

Talán gyászolni kellene Kadhafit, Szaddamot vagy Bin Ladent? Hiszen ők is szemben álltak az USA-val! Mi a helyzet az Iszlám Állammal? Az ő összeomlásuknál is könnycseppeket kell majd ejteni, amiért az egypólusú berendezkedés ellen küzdöttek?

Persze, hogy nem. Hagyjuk már a hülyeséget! Akit elszomorít Putyin mostani helyzete annak az erkölcsi érzéke nulla és egyszerűen elvakítja az Amerika iránt érzett gyűlölete. Nem létezhet olyan objektív mérce, amely szerint Vlagyimir Vlagyimirovics ne érdemelte volna meg, amit kapott.

Ellenpólust szeretnénk az USA-val szemben? Megfontolandó. Szerényen egy olyan államalakulatot javasolnék, amely nem vét rendszeresen az emberi jogok ellen és nem száll meg más országokat, ha épp úgy tartja kedve.

süti beállítások módosítása