A köztévén csak a 2010 előtti korrupció újra felemlegetésének van hírértéke

A mindig mesterien megmunkált kormánypropagandát szolgáltató köztévé ismét nagyot alkotott. Négy perces riportban foglalkoztak azzal, hogy André Goodfriend egy rendezvényen Gyurcsány Ferenc mellett foglalt helyet. Az összeállításból akár arra is következtethetnénk, hogy az USA az MSZP korrupciós ügyeivel tartja nyomás alatt a magyar kormányt.

mtvakonteo.jpg

André Goodfriend gyakran találkozik Gyurcsánnyal

– adta hírül a szervilizmust maximumra pörgető M1 Híradó. Fájdalom, hogy a videót nem tudjuk beágyazni, mivel a szovjet típusú közmédiának nem csak normái, de a technológiai megoldásai is a múltban ragadtak. Mindenesetre érdemes megnézni, hiszen újabb szakmaiatlan összeállítást láthatunk, amelyből megtanulhatjuk, hogyan ne készítsünk egy közszolgálati riportot.

Sajnos már a tudósítás ki nem mondott alaptézise is helytelen. Hiába sugallja másképp az állami propagandagyár, egyáltalán nem szokatlan, hogy a megbízott diplomata egy ellenzékivel találkozzon. Februárban Gyurcsány Ferenc például a baráti Oroszország nagykövetével találkozott, hazánk washingtoni nagykövete a közelmúltban a republikánus Michael R. Turnernek adta át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjéta londoni amerikai nagykövet pedig tavaly szeptemberben elment az angol munkáspárt konferenciájára. Az előző eseteket egy tíz perces Google-oknyomozással találtam, ha tovább kutakodom talán egy könyvnyi fecnit is megtölthetnék a felsorolásokkal. Korántsem furcsa tehát, hogy Goodfriend találkozik, sőt még beszélget is egy ellenzékivel.

A konkrét ciklikussági adatokról nem esik szó a riportban, de talán arra utal ezzel a 80 milliárdos közszolgálati pénzszivattyú, hogy legutóbb október végén randevúztak ezek a rosszfiúk. "Gyakorinak" minősíteni a három hónapon belüli második találkozást elég liberális szóhasználatra utal, de mégsem ez a négy perces skeccs legkifogásolhatóbb része.

Inkább a riport szövetében finoman fellelhető kettős mércét emelném ki, amellyel szerzői kiválogatták, hogy mit kell és mit nem érdemes részletezni. A beszámoló részben a korrupcióról szól, pontosabban arról, hogy az amerikai ügyvivő a jelenlegi kormányzattal kapcsolatban kétes ügyeket emleget. Milyeneket? Ez sajnos nem derül ki egyáltalán az összeállításból. Arra viszont szívesen emlékeztet a hírhamisításról híres Híradó, hogy a nemzetközi sajtó állandóan megemlíti az ellenzék mutyijait. Sajnálatos módon nem tudhatjuk, hogy ez az impozáns propaganda kinek a mesterműve, ugyanis se a vágó, se a szövegíró nem kívánta nevét adni a riporthoz. Mindenesetre az ismeretlen popsi polírozók profizmusát dicséri, hogy Paul Lendvai véleményét, valamint a Der Standard és a Die Welt cikkeit a kormányvédelmében tudták felhasználni. Nem kis teljesítmény ez, nem volt könnyű  dolguk, sok mindent kellett ugyanis elhallgatniuk. Mindenről hosszan beszámoltak, ami szerintük az ellenzéknek rossz, de kihagyták azokat a részeket, ami a kormányt bántaná. Vagyis a 244 másodperc tömény audiovizuális élvezetből kimarad a legfontosabb: az, hogy milyen korrupciós ügyeket is emlegetnek ezek a gonosz jenkik, holott a tudósítás végén a következtetések ezzel kapcsolatban hangzanak el.

Az már csak hab a tortán, hogy a narrációban sikerült az amerikai nagykövetséghez (magyarul!!!) intézett ártatlan – és magától értetőnek beállított –  kérdésként belecsempészni egyes igencsak megkérdőjelezhető igazságtartalmú következtetéseket. Az alig nézett közszolgálat arra utal, hogy Goodfriend egy ellenzéki rendezvényen való jelenlétével beavatkozik a magyar belügyekbe (pedig londoni kollégája fent említett munkáspárt konferencia látogatása kapcsán is láthatjuk: ez egyáltalán nem jelent semmit) illetve, hogy az amerikai ügyvivő beszélt Gyurcsánnyal. Utóbbi "tényt" régi kedvencünk, a jól lakott óvodásként kinéző, trafikjaival extraprofitot termelő Németh Balázs is megemlíti a felvezetőben:

[az amerikai ügyvívő] az ott készült felvételek szerint hosszan beszélgetett Gyurcsány Ferenccel

Ennek ellenére a videón egyetlen vágóképen sem beszél a magyar kormány két aktuális nemezise, csupán egymás mellett ülnek. Nem furcsa ez? Ha képi bizonyítékok vannak a Goodfriend-Gyurcsány beszélgetésre, akkor miért nem kerültek bele a riportba?

Az agitáció lezárásaként Lánczi Tamás Századvéges politológus mondja meg a frankót: a korrupciós ügyek emlegetése, nyomásgyakorlásnak számít. Naná! Számomra csak az nem egyértelmű, hogy a köztévé miért akar nyomást gyakorolni az ellenzékre.

süti beállítások módosítása