Újévi nagytakarítás – szabadulj meg a vízkőtől, ami a lelkedben van

Január elsejét senki nem érzékeli úgy, amikor felébred valamikor késő délután, hogy „Áá, szinte szikrázik a levegőben, hogy már 2015 van!”. Minden megy tovább, mintha mi sem történt volna. Az élet folydogál vagy siet, nekünk megvannak a céljaink, és csak ez számít. De tudjuk, honnan hova tartunk? Talán érdemes visszakukkantani a saját elmúlt évünkre.

Mindenki rohan, ez kétségtelen, és szükséges is. Bocsánatkérően pillanthatunk szeretteinkre, amikor a velük töltött idő alatt is kénytelenek vagyunk munkahelyi ügyeket intézni telefonról, történjen az a szociális médián vagy szó szerint telefonon keresztül. Már-már szokásukká vált, hogy elnézzék ezt nekünk - hiszen a jövő érdekében áldozzuk fel a drága időnket. A szeretteink, barátaink várhatnak.

Amikor nem dolgozunk vagy iskolába járunk, akkor hazaesünk, és folytatjuk. Beiratkozunk egy újabb képzésre, mellette megtanulunk (még) egy nyelvet, előkapjuk a fagyasztóból a mirelit pizzát, és késő éjjelig dolgozunk tovább, vagy éppen kimerülten cseverészünk barátainkkal. Ezek a mindennapjaink. 
Aztán amikor elérkezünk a szilveszter éjszakához, szinte észre sem vesszük azt; éppen más dolgunk van. Ugyan már, kinőttünk az eszeveszett bulizásból. El lehet tölteni azt otthon, nyugodtan is.Másnap nem ébredünk másnaposan, de még kialvatlanul sem. Felkelünk, és elkezdjük a napunkat, mintha mi sem történt volna. Egy percre sem jut eszünkbe talán, hogy elmúlt egy év. Talán éppen azért, mert ugyanolyan volt, mint a többi.

Ijesztő kép az elidegenedésről. De ennek nem kellene így lennie.

Ha létezik egy jóságos vészharang, akkor talán megkondul a fejünkben: emlékezz.

Fontos, hogy visszanézz az elmúlt évedre, és eszedbe juttasd mindazt, ami történt. Lehet, hogy fájdalmas. Hogy itt-ott borongós. De rá fogsz jönni, mennyi jó is történt veled. Hogy honnan indultál tavaly januárban, és hova értél decemberre. Milyen új emberek, helyzetek kerültek az életedbe. Hol jártál, kikkel találkoztál, kikkel nevettél. Mi az, ami idén történt veled először, és mi az, ami talán utoljára. Mit vesztettél és mit nyertél. Mit rontottál el és hol sziporkáztál.

És a legfontosabb: boldog voltál-e, és most az vagy-e.

Ha igen, akkor jól csináltad, akkor a jót úgy fogadtad be és a rosszat úgy kezelted, hogy nem tört le, csak még erősebbé és kiegyensúlyozottabbá tett.

De ha nem, fel kell tenned magadnak a következő kérdést: ami hiányzik a boldogságomhoz, azért miért nem teszek.Magadba, nagyon mélyen magadba kell nézned, hogy őszinte lehess, és lassan átverekedd magad a védekező egódon, hogy eljuthass a lelkiismeretedhez. Valld be, miért nem vagy boldog, és ki vagy mi áll ennek útjában. Rá fogsz jönni, hogy csakis Te lehetsz az. Mert a boldogságot nem egy másik ember, nem valami új dolog jelenti. A boldogságot Te jelented.

Ha Te ott mélyen belül, ahova most lemásztál, rendben vagy; a biztonságos kuckódban, csodás, csinos palotádban, a saját megálmodott és belsődet tükröző helyeden vagy, akkor a válaszod már korábban is az volt, hogy boldog vagy. Nem egy következő rangbeli fokozat, nagyobb hírnév vagy több pénz lesz az, ami a belső palotádat kifényezi, ezt Te is tudod. Mástól sem várhatod el ezt. Éppen azért, amíg ott belül rendetlenség, dohos alagsorok, szétdobált és szennyes ruhák, lelakatolt szobák vannak, addig ne várd, hogy valaki el akarjon köteleződni emellett a rumli mellett. Ha pedig már régóta kínoz a boldogtalanság, vedd a fáradságot, és takaríts ki. Tudom, hogy érted, miről beszélek. Ne kívülről keresd a segítséget, mert Te felelsz magadért.

Ha Te is azok közé tartozol, akik imádnak a munkamániájukba menekülni és ambiciózusan építeni anyagi javakban dús jövőjüket, akkor arra is hajlamos vagy, hogy mindig csak messze előre, de sose hátra nézz. Pedig az újév eljövetele éppen alkalmas arra, hogy megállj egy kicsit, letedd a lantot egy pillanatra – vagy néhány hosszabb órára – és megfordulj. Tudnod kell, milyen nyomvonalat jársz, hogy ne vessz el, és ne köss ki egy sötét utcában, ahol hiába nézel majd hátra, nem tudod, hogyan kerültél oda, hol rontottad el – és miért nem voltál a jelenben boldog. Szép dolog a felelősségteljes vagyon- és karrierépítés, és a jövő biztos kövekkel való kirakása, de ne feledd, Te magad még fontosabb vagy. Gondozd ezt a csodás lényt, és állj meg néha lazítani. Nem lehet eléggé hangsúlyozni ezt a közhelyet.
Jusson időd szerelemre, evésre, szórakozásra és pihenésre.

Ülj be emlékeid mozijába, és nézd meg, mit csináltál tavaly. A lelked hálás lesz érte.

süti beállítások módosítása