Politikai hurrikán

Napjaink magyar politikája jelenleg jól leírható egy hurrikán (vagy tájfun…) jelenségével. Amíg a felhőtömeg egyre jobban tombol, mert ehhez megvan az energia utánpótlása – meleg, párás levegő – addig a vihar „szemén” belül úgy érezhetnénk, mintha körülötte minden rendben lenne és semmi nem történne. Pedig éppen a szem körül a legnagyobb a pusztítás…

Kép: hvg.hu

A magyar társadalmat az elmúlt fél évben volt mi tüzelje. Súlyosan elhibázott kormányzati kommunikáció, meggondolatlan tervezetek, fölösleges médiaháború, a külpolitika szétzilálása, korrupciós botrányok, hatalmas brókerbotrányok, „figyelmetlen” vagyonnyilatkozatok. Az előző ciklusban sikerült a Fidesznek, hogy az összes hibájukat a „gyarmatosító” Nyugatra, a válságfolyamatokra és az MSZP-SZDSZ kormányokra (a hírhedt "elmúltnyolcév"-re) aggasszák rá, de ez a stratégia a második ciklusban már nem működik. Az újabb kétharmad után az emberek a megnyugvást várták már és nem egy újabb „harcot” Brüsszel vagy Washington ellen, már talán a bankárok és a multik is eleget fizettek. Ezzel gondolhattuk, hogy tényleg lezárult egy korszak és koncentrálhatunk a lehívott uniós forrásokból és egyéb tényezőkből meglódult növekedésre. Ám ez nem így lett.

Az önkormányzati választások után, elkezdte a kormány feszegetni az emberek tűréshatárát: internetadó, közeledés Oroszország felé bármi áron az ukrán konfliktus legmélyebb szakaszában,  Amerika-ellenes „nevelés” a médián keresztül, „titokzatos”, drágán öltözött személyek a legbizalmasabb tagok között, útdíj fejetlen kommunikációja. Ezeken kívül fölöslegesen maga ellen fordította a kormány az eddig a saját médiabirodalmaként funkcionáló Simicska-birodalmat is, és nem segítettek a kirobbant brókerbotrányok sem, mivel mindegyik bedőlt cég vezetőjének voltak politikai kapcsolatai is. Így néz ki tehát a jelenleg tomboló hurrikán, ami egyre csak nő. Ebből eddig csak a Jobbik tudott hasznot húzni, amely ha kormányra kerülne, lakott területre vezetné ezt a vihart…

A Fidesz és Orbán Viktor pedig, mintha mit sem látna és érzékelne az egészből a „kapufákra” mutogat, még a tapolcai választások után is. Láthatjuk, hogy jelenleg a Fidesz vezetése a vihar szeme. Hogy mit hozhat az elkövetkezendő három év? Ahogy egy trópusi vihar útvonalát, úgy ezt is nehéz megjósolni, de a fent említett alapok pozitív folytatásra is utalhatnak.

Jelenleg a gazdaság rég nem látott ütemben növekszik, és a legnagyobb gazdasági elemzők is a Cityben fényesnek látják a jövőt. A brókerbotrány egyfajta tisztulási folyamatot tükrözhet. Ha a mostani lecseng, legalább húsz évet kell még várnunk a legközelebbi ilyen méretű botrányra abban az esetben, ha a pénzügyi felügyeleteink ugyanolyan felületesek maradnak, mint az elmúlt húsz évben. Reméljük azonban, hogy mind felügyeleti, mind céges részről ez az esemény tanulsággal fog szolgálni és ilyen nem fog többet előfordulni. Az ÁFA mérséklés és a SZJA egy százalékos csökkentése pedig egy pozitív pályát vetít előre és mutatja, hogy vége a válságnak itthon is.  

A legbizonytalanabb pályája a pártpolitikának van. Mivel a Jobbik – európai mintára – húzódik a centrum felé, ezért egyre kevesebb a különbség a Fidesz és a szélsőjobb oldali párt politikája között. Be kell vallani, hogy a Fideszt, ami kétszer is győzelemre vitte, az most kezdi megmutatni a negatív oldalait. Úgy csak matematikailag lehet valaki centrum párt, hogy a főbb tagok között jobboldali, baloldali, szélsőjobboldali és szélsőbaloldali gondolkodású ember ül, a gyakorlatban ez csak politikai fejetlenséghez és végül pártszakadáshoz vezethet. Akik magukat européer konzervatívnak tartják, azok soha nem fognak tudni egyetérteni a Fidesz radikálisabb, „lázárosabb” oldalával és vica versa.  Egyedül Orbánnak köszönhető, hogy ez a párt még nem hullott darabjaira, pedig már ideje lenne, ha a következő választást is meg szeretnék nyerni. Három év múlva nem lesz elég, hogy hatalmas beruházások lesznek kész szerte az országban. Kell egy olyan politikai erő, amely irányt mutat és nem egymásra mutogat. Ebben az esetben kerülhető el az, hogy a hurrikán lakott területeket érjen el és hatalmas pusztításba kezdjen.

süti beállítások módosítása