Markolj bele – Megnyílt az első csomagolás nélküli bolt Magyarországon

Az ember azt gondolná, hogy csomagolás nélkül nem lehet eladni semmit, elvégre az ételek romlandóak, valamiben szállítani kell őket, nem utolsósorban pedig ez az eladásösztönzés egy meghatározó eleme. Jelentősen befolyásolhatja üzleti sikereinket, ha megfelelően tálaljuk az adott termékünket, főleg ha az önmagában nem túl versenyképes.

Pont ezt a vásárlást meghatározó paradigmát tervezi áttörni az új kezdeményezés. Termékek anyaszült meztelenül, dizájnos köntös nélkül, ahogyan megteremtették őket. Csak természetesen, No Pack.

Na még mit nem.

A gyakorlott szkeptikusoknak rögtön eszébe juthat, hogy nem lehet minden árut csak úgy kitenni száradni a pultra, ez ellentmondásos. Könnyen megromlik, széthullik, megolvad stb. Megállapítható tehát, hogy ez egy bukott ötlet, gyenge próbálkozás, egy túlgondolt utópia. Nem véletlenül épült egy egész iparág a csomagolóanyagokra. Ami eddig egyenes volt, azt nem lehet elhajlítani, a banán se terem héj nélkül. Ugyanígy vásárlás sincs zacskók, csomagolópapír, és ezer más kutatók által kifejlesztett élesztő-erjesztő multifunkcionális burok nélkül. Vagy mégis?

Miért lehet jó üzlet?

Mert új és fenntartható. Mert zöld, ami a jövő színezete, legalábbis gazdasági értelemben. A noPack egyszerre élelmiszerbolt, közösség és szemléletmód, ahol a minőségi ételek és alapanyagok mellett a környezettudatosság, a figyelmesség jelenti a hozzáadott értéket. Ha lehet tenni valamit az élhetőbb világért, akkor ez jóval több, mint amit egy szépségkirálynő hangoztat a világszínpadon. Figyelemreméltó, hogy Magyarországon évente megközelítőleg kétmillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami fejenként 180 kiló, nem beszélve a csomagolásokról és károsanyag-kibocsátásokról. A vegyél-vigyél csatakiáltás bizony súlyosan terheli a környezetet. A fogyasztó az első, és minél többet vásárol, annál jobb. Egy csomagolásmentes boltban ezzel ellentétben viszont nincs felesleg. Annyit vesz az ember, amennyi éppen kell neki, így egyből ledob pár kilót a bevásárlószatyor. Ja, de olyan nincs is.

Akkor mi van?

A noPack üzletekben fenntarthatóan működő, helyi kisgazdaságokból származó minőségi termékek vásárolhatóak. Természetesen csak olyan alapanyagokat lehet beszerezni, amelyek alkalmasak csomagolás nélküli árusításra. Így elsősorban zöldségek, gyümölcsök, magvak, fűszerek, kozmetikumok, méz, lekvár, tésztafélék, péktermékek, kávék, teák, na és persze tároló edények kaphatóak. Nem kell mást csinálni, mint egy régi/új tároló dobozzal besétálni a boltba, kiválasztani a megkívánt portékát, teletölteni a saját bödönt, lemérni, fizetni és élvezni a zöld hatást. Ezáltal mindenki annyit visz haza, amennyi valóban szükséges. Így nem fog kárba veszni az élelmiszer, egészséges, GMO-mentes termékek kerülnek az asztalra és fenntarthatóbb lesz a környezet.

A történet itt még nem ér véget, hiszen ez a fajta tudatosság nem feltétlenül elterjedt. Éppen ezért egyfajta mozgalmat kíván elindítani a noPack csapata, amelynek keretében elsősorban iskolákban népszerűsítenék a környezettudatosságot. Emellett bárki, aki kellő elszántságot érez magában, jelentkezhet franchise partnernek, hiszen eddig csak Budaörsön nyílt üzlet szeptember végén, de a cél az, hogy minél több emberhez jussanak el.

Aki pedig kételkedne a kezdeményezés sikerében, az ihletet meríthet a Berlinben nyílt, töretlen népszerűségnek örvendő Original Unverpack boltból, vagy a hasonló alapokon működő day by day francia franchise hálózatból, vagy a zöldboltok ötletgazdájának, Catherine Conwaynak a történetéből.

Tóth Tamás

 

 

 

süti beállítások módosítása