Itt a szemeszter nagy dilemmája: laptop vagy füzet?

Lassan itt a következő szemeszter, lehet félve, lehet reményekkel teljesen várni. Azonban nem árt, ha az órarendünk összeállítása mellett egy kicsit máshogyan is elkezdünk a félévre készülni. Te tudod már, hogy kézzel vagy laptoppal akarsz jegyzetelni?

Hogy ki hogyan jegyzetel, egyéni preferencia és megszokás kérdése. A kutatások még is azt mutatják, tanulás szempontjából a kézzel való írás sokkal hatékonyabb, mint a laptopon való pötyögés. Igaz, utóbbi lehet sokkal gyorsabb és rendezettebbnek tűnhet, míg a kézzel írás időigényesebb. A businessinsider.com szerint pont ez a lassabb jegyzetelési folyamat az, ami segít a tanulásban.

A kutatások szerint az a fontos a lassúságban, hogy az ember használja az agyát azáltal, hogy nincs mindent ideje szóról szóra leírni. Tehát jegyzetel, akár kritikusan megfogalmaz gondolatokat, amik mellett egyébként elsiklana, ha a célja egyszerűen a minél gyorsabb leírás lenne.

Ha azonban mindenképp ragaszkodik valaki a géphez – mert ne tagadjuk, annak is megvannak az előnyei –, egy időigényesebb, de hatékonyabb módja, ha a kézzel írt órajegyzeteket begépeli. Így igazából már tiszta profit tanulás szempontjából a dupla jegyzet készítése.

Laptopon könnyű dokumentumokat visszakeresni, elküldeni néhány csoporttársnak, ha kérik, de érdemes elgondolkodni rajta, a napi rengeteg órányi laptop előtt ülést meg akarjuk-e hosszabbítani még a tanórákon való gépi jegyzeteléssel is. A kézzel írt jegyzeteket pedig mindenki a saját maga által kedvelt ikonjaival, grafikai jelöléseivel színesítheti. Nem utolsó sorban az pedig már jó pár éve tudni, hogy a színes jegyzetek és gondolattérképek a tanulást elősegítik.

 

 

süti beállítások módosítása