Időmilliomosnak tűnünk reggel, este meg rájövünk, hogy elment a nap - Interjú Dr. Rab Árpáddal

tea-cup-laptop-apple-7360.jpg

Az elmúlt pár hetet jobb esetben mindannyian otthon töltöttük. Távoktatás, távmunka, valaki még a távsörözést is kipróbálta. Vajon mindez hogyan fog működni, ha elmúlik a vírushelyzet? Dr. Rab Árpád információs társadalom kutatóval, a Budapesti Corvinus Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy a koronavírus-járvány a jövőben hogyan változtathatja meg az oktatást és a munkaerőpiacot, illetve a távmunka hogyan befolyásolhatja a mindennapjainkat. Kétrészes anyagunk második fele következik.

Írta: Bera Viktor

Az interjú első részét, amiben a vírushelyzet oktatásra gyakorolt hatásairól tudhatunk meg többet, itt olvashatjátok el!

i.jpgMik lehetnek a vírus pozitív hatásai?

Nézzük meg, hogy a környezetre gyakorolt hatásunk mennyivel jobb most a vírus alatt. Jobb oktatást tesz lehetővé a távmunka, kevesebb környezetszennyezéssel. Persze a vírus lecsengése után lesz egy visszaállás, de lesznek sokan, akik addigra átállnak és megszokják az online intézkedést. Ami még fontos, hogy a digitális immunitásunk növekszik. Ha jön egy következő járvány, sokkal könnyebben fogunk hozzá adaptálódni. Amellett, hogy borzalmas dolog ez a vírus, nagyon jó hatásai is lesznek a magyar társadalomra és az egész világra.

Ronthatja a teljesítményt a távmunka?

A távmunka nem azért lendít fel vagy erodál, mert más a technológia, hanem azért, mert nagyon sok cégnél nem tiszták a folyamatok. Távmunkánál nagyon megugrik a feladat megfogalmazásának és számonkérésének prioritása. Ilyenkor az a probléma merülhet fel, hogy a távmunkás könnyen cserélhetővé válik. Sokkal kevésbé játszik szerepet az, hogy a személyisége milyen valakinek. Ha az a feladat, hogy a héten írj 14 ezer sor programkódot, munkáltatói szempontból szinte teljesen mindegy, hogy azt ki küldi el. Az irodában van egy csomó fontos soft skill. Távolról a számok kezdenek el jobban számítani, ezért képzelhető el romlás. Sok magyar kkv azért nem tud szintet lépni, mert nem tiszták náluk a folyamatok. Csomó informális játszma folyik és a határidők is össze-vissza csúsznak, nem világos, hogy ki után ki következik és mi a feladata. Nagyon sokat segít ezeknek a pontos meghatározása egy cég versenyképességében.

i3.jpgHogy hathat a távmunka elterjedése a kis- és középvállalkozásokra?

Több komoly hatása is van a távmunkának a kkv-kra. Először is sokkal gazdaságosabban tudnak működni, kisebb a rezsi, nem kell irodát bérelni. Kedvezni tudnak a dolgozóiknak a távmunkával, mert a legtöbben ezt szeretnék. Cuki dolgok ezek az ingyen reggelik meg néha egy doboz sör, de igazából ezt minden munkahely csinálja. Egy nagy kontra van: az emberek gyakran szeretik a csapatot, akikkel dolgoznak az irodában, viszont ha ezt a személyes kapcsolatot valahogy digitálisan is meg lehet oldani, akkor csak előnyei vannak a távmunkának a cég szempontjából. Általánosságban arra számítok, hogy a vírus hatására sok cégnél minőségjavulás fog bekövetkezni. Azt, hogy magyar kkv-knál is ez lesz-e, nem tudom megmondani, nem pesszimizmusból, csak az utóbbi években nem nagyon terjedtek el az Industry 4.0-es és automatizációs átállások a kisebb cégekben. Nagyon bízom benne, hogy ebben a szektorban is minőségnövekedés fog bekövetkezni és ez nem rövidtávú leépítésekben fog manifesztálódni, hanem inkább hosszútávú építkezésben. Őszintén szólva azok a cégek fognak állva maradni, akik jobban tudnak alkalmazkodni.

Mi a legfontosabb dolog, amire figyeljünk az otthoni munkánál és tanulásnál?

A kulcsszó a rugalmasság, erre tanít meg minket a koronavírus.

i6.jpgEz nem csak az oktatásra jellemző, hanem az üzleti szektorra is. Aki ebben a helyzetben is nyitott tud maradni és tud tanulni, az fog nyerni. Most távoktatás van a Corvinuson. Szerintem ezt a körülményekhez képest kifejezetten jól sikerül levezényelni. Az emberek viszont ennek ellenére otthon vannak: más lelkiállapotban, más környezetben. Ezt a félévet valószínűleg kevés tanulással is át tudod vészelni, azonban azt kell felismerni, hogy ez nem győzelem, hanem vereség. Aki ebben a helyzetben is tud tanulni és túllépni azokon a veszteségeken, amiket most nem érhet el, jól fog teljesíteni.

Milyen trükkjeid vannak, hogy ne legyen gond a motivációval távmunka közben?

1. Időbeosztás, mintha saját magunk főnökei lennénk.

2. Ismerjük meg magunkat, és eszerint osszuk be a napot!

3. Fókuszáltan dolgozzunk!

A távmunka egyik hátránya, hogy nagyon könnyen szétfolyik az időgazdálkodás. Időmilliomosnak tűnünk reggel, este meg rájövünk, hogy elment a nap. Az ügyes távmunkás tudja, hogy neki mikor vannak a kreatív időszakai. Ez alapján kell készíteni egy napi beosztást: mikor van pihenés és mikor munka. Ne egész nap a kettő egyvelege legyen, hiszen ez nem jó a koncentrációnak, mégis a túlnyomó többség ezt csinálja. A lényeg az, hogy ügyesen projektmenedzseljük magunkat.

i2.jpgA csapda itt az, ha nem vagyunk őszinték magunkhoz. Nagyon fontos az önismeret. Van egy csomó koncentrációt és munkát segítő technika és applikáció, használjuk ezeket! Ebből az egész vírushelyzetből próbáljuk meg kihozni a maximumot, tanuljunk valami újat! A következő két hónapra határozzunk meg egy célt: ez lehet olyan, hogy olvassuk el azt a könyvet, amit már régóta szeretnénk, vagy akár végezzünk el egy online kurzust. Ez a depresszión és a feleslegesség-érzésen is segíteni tud. Két hónap múlva így nem kétszer olyan kövéren, fehéren és munkanélküliként fogunk kimenni az utcára, hanem boldogan, új kompetenciákkal.

Hogyan tudsz nemet mondani a szórakozás kísértésére munka közben?

Őszintén szólva két asztal van előttem, az egyiken van az ívelt képernyő, a gép, ez a munkaasztal, de csak át kell gurulnom és máris a PS4-en hentelem az idegeneket. Megfelelő önuralommal azért a legtöbb esetben jól tudom ezt menedzselni. Persze rosszabb lelki állapotban van az igazi küzdelem, akkor kevésbé megy a munka. Sajnos nincs olyan, hogy ezt megtanulod és kész vagy, egész életedben jó távmunkás leszel. Ez is egy élethosszig tartó folyamat. Nekem könnyű dolgom van, szeretem a munkáimat, olyan, mint egy drog. Ha olyan dologgal foglalkozol, amit alig vársz, hogy csináld, akkor könnyű pörögni.

i1.jpgLehetséges, hogy a vírus közvetett pozitív hatásai hosszú távon lelassulnak vagy visszafordulnak?

Az igaz, hogy a nagy ipar leállás, ami most van, a környezetnek rövid távon használ, viszont a gazdaságnak hosszú távon árt. Ennek ellenére az etikus üzlet terjedni fog. Sokan jobban figyelembe fogják venni, hogy milyen jó dolog, ha nem nyírom ki a Földet. Ezek a technikák, üzleti módszertanok terjedni fognak. Egészen egyszerűen azért, mert azt a hatást, amit mi váltunk ki, egyértelműen látni fogjuk. Azok is, akik eddig szkepszissel fogadták az ezt állító információkat. Eddig nem volt tesztcsoportunk, most van. A környezetkímélő és hatékonyságnövelő újítások terjedése éppen ezért nem fog lelassulni. Lelassulást nem prognosztizálok, viszont egy kicsivel intelligensebb viselkedést igen.

 

2020. április 9.

Fotók: Pexels

süti beállítások módosítása