Karanténba zárt esküvők
Hogyan hatott a koronavírus az esküvőiparra?

pic4wedding.jpgAz elmúlt hónapokban szinte mindenkinek lett olyan ismerőse, akinek az esküvői terveit kettétörte a világban kialakult pandémia. Vannak, akiknek csak dátumot kellett módosítani, vannak, akik inkább úgy döntöttek, hogy eltörlik a nagy napjukat, míg a bevállalósabbak más lehetőségek után néztek. Hogyan hatott a vírus az esküvőiparra? Hogyan oldották meg egyes országokban a ceremóniák lebonyolítását, és mit tartogat a jövő? 

Írta: Belayane Najoua

A vírus előtti világban az esküvőipar egy recesszióbiztos iparágnak számított, hiszen az emberek még a bizonytalanabb időkben is házasodnak. Most mégis egy váratlan kihívással kellett szembenézniük az esküvőszervezőknek és az esküvőiparban érintett vállalkozásoknak, nem beszélve a menyasszonyokról, akik a foglalások kereszttüzébe kerültek. A házasulandó párnak pedig nemcsak az esküvő megtartásáról kellett döntenie, hanem a fontossági sorrendet is mérlegelniük kellett, mert a krízis miatt nagy valószínűséggel a ceremóniára szánt összegek is megcsappantak.

De mennyi az annyi?

Nemzetközi felmérések szerint évente nagyjából 300 billió dollár mozog az iparon belül. Nem is csoda, hiszen egy esküvő lebonyolításában rengeteg vállalkozás és szakember vesz részt a fotósoktól kezdve, a virágosokon keresztül, egészen a vendéglátóhelyekig. Ez a szám az elmúlt évek tapasztalatai szerint egyre csak nő. Míg 2014-ben egy esküvő átlagosan 29.800 dollárba került, a kiadások 2019-re már 33.900 dollárra (9.910.665 forint) emelkedtek. Egyébként ez az összeg egy nagyjából 120 fős vendéglistát és egy 5900 dolláros (1.724.865 forint) eljegyzési gyűrűt foglal magába.

Milyen változásokat hozott a koronavírus az esküvők világába?

Ahogy a karantén és a kijárási korlátozások egyre több országban elkezdődtek, úgy vesztették el az álompárok a reményt, hogy az előre eltervezett időpontban élhetik át életük nagy napját. Ha belegondolunk abba, hogy a menyasszonyi ruhák 80  százaléka Kínában készül, ami a vírus kiindulási helyeként elsőként hirdetett határlezárást és kijárási tilalmat, rögtön rájövünk, hogy a COVID-19 már a járvány terjedésének legelején megtámadta az esküvők egyik központi elemét, a hófehér esküvői ruhát. De lássuk csak, hogy még milyen változásokat hozott az jegyespárok életébe és az esküvők lebonyolításába a vírus.

pic6wedding.jpg

  • Mivel a legtöbb országban még mindig törvények írják elő a rendezvények maximális létszámát, az esküvők vendéglistája jelentősen lerövidült. 
  • A vendéglisták csökkenésének hátterében nemcsak a kormányzati korlátozások álltak, hanem a rendelkezésre álló pénzügyi források csökkenése is. 
  • Sokan inkább úgy döntöttek, hogy törlik az esküvőjüket, és majd csak akkor tartják meg, ha már korlátozások nélkül, szabadon ünnepelhetnek, ezáltal a jegyességek ideje sokkal hosszabb lett. 
  • A rövidebb vendéglistának és a csökkentett pénzügyi forrásoknak köszönhetően egyszerűbbé vált a nagy nap megszervezése, ami a menyasszony és a vőlegény életét jelentős mértékben megkönnyíti.
  • Ahogy egyre több esküvőnek eltolódik az időpontja, úgy lesznek egyre hosszabbak a foglalható időpontok várólistái. 

 

Cupido projekt, zoom és online szertartás - a karanténba zárt esküvők alternatívái

Voltak olyanok, akik minden korlátozás, vírus és recesszió ellenére úgy döntöttek, hogy ha a világ a feje tetejére áll, akkor is megtartják az esküvőjüket. Jó pár lehetőség közül tudtak választani:

Ázsiában a mai napig nagy népszerűségnek örvend az indiai Shaadi.com társkereső oldal, ami a vírus hatására kiterjesztette a szolgáltatásait, és már online esküvői ceremóniák lebonyolítását is vállalja. Az online platform segítségével a 300 fős ceremónián kívül ezreket elérő élő közvetítést is kérhet a pár. 

New York kormányzója, Andrew Cuomo még áprilisban bevezette az úgynevezett Cupido Programot, ami lehetővé tette a szerelmespároknak, hogy online tartsák meg a polgári szertartást. Azóta a new yorki anyakönyvvezetők hetente több száz Zoom esküvőt tartanak. A Cupido projekt olyannyira népszerű lett a jegyespárok körében, hogy a szeptemberig elérhető időpontok szinte pár nap alatt elfogytak. 

pic3wedding.jpg

Mi várható a vírus után?

Az esküvők jövője még nagyon bizonytalan, és nem tudni, hogy mikor lesz minden a régi. Lauren Kay, a Knot esküvői oldal főszerkesztője szerint amint megszűnnek a korlátozások, az esküvők az első rendezvények között lesznek, amiket újra elkezdenek megtartani. Ezt kiválóan igazolja a tapasztalat, hogy azokban az országokban, ahol már feloldották a korlátozásokat, a jegyespárok szinte rögtön megostromolták az anyakönyvi hivatalokat és az esküvőszervezőket. Például Kínában is ez történt, ahol május 20-án a kínai Valentin-napon több mint 200.000 házasságot kötöttek, és ahol a júniusi esküvők száma 47 százalékkal meghaladta az előző évit.

Az biztos, hogy a jegyespároknak türelmesnek és kitartónak kell lenniük, és soha nem szabad elfelejteniük, hogy:

 

Ha a szeretetet tényleg érzed, 

és minden pillanatát megéled,

az idő csak úgy tovaszáll,

 s az esküvőd is rád talál.

 

Képek: Pixabay, Pexels

süti beállítások módosítása