Rabszolgák spirituális dalaitól Elvis Presleyig - A blues a modern zene atyja?

borito_8.jpgRock & roll, r’n’b, country, jazz, hard rock: a klasszikus blues rengeteg műfaj alapját képezi. Hogyan jutottunk el az amerikai farmerek egyszerű dalaitól a mai műfajokig? Cikkünkben választ kaphattok a kérdésre, és betekintést nyerhettek a blues kialakulásának izgalmas történetébe.

2020.11.28. Írta: Kovács Anna, borítókép: udiscovermusic

A blues Amerika déli államaiban alakult ki az 19-20. század fordulóján, elsősorban az afroamerikai rabszolgák  ritmikus, spirituális, vallási és munkadalaiból. Ezek a dalok adták a blues kiindulópontját, afrikai tradicionális ritmusokkal keveredve. A blues énekesek kezdetben a hagyományos ‘call and response’ struktúrát alkalmaztak a szöveg tekintetében, vagyis a vezető énekes mondataira reagáltak a többiek. Ez a szerkezet sok blues dalban úgy jelenik meg, hogy egy sor kétszer ismétlődik, amire a harmadik sor reflektál (AAB szerkezet).

Delta blues

A blues korai változata ‘country blues’ vagy ‘delta blues’ néven vált ismertté, ugyanis a Mississippi deltájának tájáról indult el hódító útjára. Általában egy szólóénekes gitárral, harmonikával vagy bendzsóval kísért előadásáról volt szó. A dalok gyakran az élet nehézségéről és szomorúságáról szóltak – innen ered  a blues elnevezés is. A témaválasztás nem meglepő, hiszen a delta környéke az egyik legszegényebb vidék volt, a munkásoknak nehéz körülményekkel kellett nap mint nap megküzdeniük. A  delta bluesra jellezmő a ritmikusság, erős énekhang, egyszerű, de erőteljes szöveg és a gitárkíséret. 

A szövegek és dallamok kezdetben szájról szájra terjedtek, sokat változtak. Elsőként egy zenész, W.C. Handy fedezte fel a bluest egy útja során, majd ennek hatására megírta és publikálta a ‘Memphis blues’ című dal kottáját - ekkor használták először a blues kifejezést.

Az első felvételek az 1920-as években készültek - Bessie Smith, Charlie Patton,  Eddie James ‘Son’ House Jr., valamint Robert Johnson munkássága rendkívül népszerűvé tette a műfajt.

1_6.jpg

Eddie James ‘Son’ House Jr., forrás: Pinterest

Chicago blues

Társadalmi változások hatására a korábbi rabszolgák közül a jobb élet reményében sokan északra költöztek. Chicago több százezer ilyen embernek adott otthont, akik természetesen magukkal hozták a blues hagyományait. A városi élet nyüzsgése, energikussága inspirálta a zenészeket, hogy a műfajt az új környezethez igazítsák. Míg a delta blues a munka és a már hátrahagyott élet nehézségének ad hangot, a Chicago blues az újrakezdést, a reményt reprezentálja. Jelentős változás, hogy ebben az időszakban már elektromos gitárokat, erősítőket és teljes zenekarokat megszólaltatva a blues élénkebb, városiasabb jelleget kapott: ennek köszönhető a ‘city blues’ vagy ‘urban blues’ elnevezés.

A chicago blues egyik legmeghatározóbb alakjaként egy déli előadót, Muddy Waterst emlegetjük, aki 1943-ban költözött Chicagoba. Az elsők között cserélte elektromos gitárra a hagyományos hangszerét, és dobbal kísérte előadásait. Muddy Waters és zenekara népszerűvé tették az új elektromos blues hangzást, nem sokkal később már többen a nyomdokaiba léptek Chicagoban. Willie Dixon és Little Walter dalai közismertté váltak, John Lee Hooker és B.B. King pedig országos ismertségre tettek szert az elektromos blues műfajában. 

2_3.jpg

Muddy Waters, forrás: Chicago Crucader

Az 1940-es és 50-es években a blues továbbfejlődött: újabb hangszerekkel bővült, és a stílus is megváltozott. Az új stílust rhythm and blues vagy r’n’b néven szokták említeni, amely egyben a rock and roll előirányzatának is tekinthető. A 60-as években csökkent a közönség érdeklődése a blues iránt - az emberek figyelme fokozatosan a fiatalosabb rock and roll felé fordult.

Little Walter: My Babe

A blues hatása

Érdekes módon a rock and roll játszott szerepet abban, hogy a blues iránti érdeklődés ismét megnőtt. Amellett, hogy a műfaj jelentős mértékben merített a bluesból, a Rolling Stones és a Led Zeppelin, például Muddy Waters, Howlin' Wolf, valamint számos korai blues zenész dalait is feldolgozta.

Mindeközben a blues más stílusokkal is keveredett, új műfajokat hozva létre. Például a korai jazz improvizáció alapjául szolgált, így keretet adott az egyébként szabad és kötetlen játéknak. A műfaj hatással volt olyan jazz zenészek munkásságára, mint Louis Armstrong, Miles Davis vagy Duke Ellington. Továbbá az európai bevándorlók népzenéjével összemosódva hozzzájárult a country műfaj kialakulásához: zenei alapokban sok a hasonlóság a két ágazat között. A rock&roll alapjául is szolgáló blues például Elvis Presley dalaiban is megjelenik, de van kötődése még rock és hard rock zenekarokhoz is, mint a Beatles vagy az AC/DC. A pentaton és a blues skála ez utóbbi műfajokra ugyanúgy jellemző, mint a bluesra.

Elvis Presley: Hound Dog

A blues klasszikus műfajnak tekinthető, hiszen olyan hangzásvilágot és ritmust alkotott, amely kialakulása óta rengeteg más stílus zenei alapjául szolgált. Habár a klasszikus blues ma nem áll népszerűsége csúcsán, más stílusokon keresztül mégis a mindennapjaink részét képezi.

3_6.jpg

The Beatles, forrás: thebits.hu

Ha még mélyebben érdekel a blues eredete és fejlődése, ebben a videóban és ezeken az oldalakon további érdekességeket tudhatsz meg róla:

History of the Blues, Blues (music), Is Blues the Mother of All Modern Music?

süti beállítások módosítása