Piac körtúra Budapesten - a hagyományos zero waste?

blankcsab_ps.jpg

Hol helyezkednek el Budapest történelmi piacai a hagyományos és a hipster skálán? Mit kínálnak az ide látogató urbánus-zöld fiataloknak? Átveszik a hatalmat az újhullámos árusok és látogatók, vagy meg tud élni egymás mellett a két külön világ? Bejártuk Budapest pár fontos történelmi piacát: íme a sorrend!

2021. 08. 02. Írta: Szentkirályi Lili, borítókép: Rákóczi Téri Vásárcsarnok

Fehérvári úti piac

A Fehérvári úti piac kérdés nélkül az első a sorban: a hatalmas választéka mellett, ez a legolcsóbb is a meglátogatott piacok közül. Több emeleten keresztül válogathatunk rengeteg féle zöldségből és gyümölcsből, illetve a halkínálata is rendkívül széles. Lehetőség van a saját magunk által szedett gombák bevizsgáltatására is, de rengeteg különleges gombafajtát is be lehet szerezni.

piac_kgo-18_jpg.jpg

Tavasz és koranyár folyamán pedig megjelennek a haszonnövény-árusok is: többféle paradicsom, paprika és tökféle palántája mellett a legritkább fűszernövények - mint például a kólanövény - is kapható. A piac alsó szintjén található egy Príma, ahol kimérősen mediterrán finomságokat lehet vásárolni. Az olajbogyó, a szárított paradicsom, a hummusz és különféle mediterrán kencék szerelmeseinek igazi paradicsom a hely.

piac_kgo-15_jpg.jpg

piac_kgo-24_jpg.jpg

Képek: Taxner Tünde

Vásárcsarnok

A Vásárcsarnok talán Budapest legnépszerűbb és a corvinusos diákok által leginkább ismert piaca. Ennek ellenére rengeteg meglepetést tartogat magában, ha az ember rászánja az időt, és egy gyors bevásárlás helyett valóban körülnéz. A földszinten a hagyományos zöldség-gyümölcs árusokat találjuk, kiegészítve néhány különlegesebb (például a kínai konyha zöldségei) pulttal, illetve egy-két turistacsalogató magyar delikátesz asztallal, ahol pirospaprikát, libamájat lehet vásárolni.

_6161856.jpg

_6161823.jpgAz első emelet szintén ezt a vonalat követi: leginkább a turistáknak szól, hiszen a hagyományos magyar konyha ízeit lehet megkóstolni, és szuveníreket lehet vásárolni. Bár pandémiamentes időkben nagyon népszerű a turisták körében, idén nyáron egyelőre még kevés a turista. Az igazi érdekességeket a -1-es szinten lehet megtalálni: a labirintus-szerű Hungarikumok utcáján haladva rengeteg kisebb őstermelő pultjával találkozhatunk, és a tömeg is jóval szellőssebb itt, mint a felsőbb szinteken. Emellett különlegesség még a piac galériája: a Csarnok térhez közelebbi oldalon különféle kiállításokat tekinthetünk meg. A földszinten például egy fény-tanulmánynak ad otthont a vásárcsarnok. Mindent összevetve elmondható, hogy a Nagy Vásárcsarnok egy reális ár-érték arányú, a felszín alatt igazi kincseket rejtegető piac.

_6161809.jpg

_6161815.jpg

Képek: Őrsi Zsanett

horg-61.jpgHunyadi téri piac

A Hunyadi téri piac talán a legkülönlegesebb a látogatott piacok közül: itt keveredik leginkább a hagyomány az újhullámos piacozással. Bár egyelőre még kicsi a piac, érezhető, hogy a következő években egy igazán élettel teli, fiatalok által is sokat látogatott hellyé fog változni. A kinti és a benti piacrészen túl megjelenik a nyoma a helyi közösségnek is: rendszeresen szerveznek különféle projekteket, amikbe bevonják a piacot is, ezzel is népszerűsítve azt. A piac másik különlegessége a Sajtangyal nevű bolt, ahol rengetegféle különleges házi sajtot lehet vásárolni.

horg-60.jpg

horg-57.jpg

Képek: Bera Viktor

Fény utcai piac

fentrol_ps.jpg

A Fény utcai piac az egyik legnagyobb a meglátogatott piacok közül: több szinten terülnek el a zöldség-gyümölcs árusok, húsboltok és tejtermékesek. Itt is sokféle hagyományos termék közül választhatunk, az árak azonban átlagosan magasabbak, mint a korábban említett piacoknál. Azonban, ha gombát szeretnénk vásárolni, vagy akár a saját szedés után a gombákat bevizsgáltatni, mindenképp érdemes elnézni a Fény utcába: hatalmas a gombakínálata, és profi gombaszakellenőrei vannak.

zoldseges_ps.jpg

viragos_ps.jpg

strawberry_ps.jpg

Képek: Szentkirályi Lili

Rákóczi téri piac

epulet_ps.jpg

Bár a Rákóczi téri piac hivatalosan a II. számú Vásárcsarnok, a mi listánkon csak az ötödik helyet foglalja el. Nagyon kevés árusa rendkívül drágán adja a termékeket, illetve az összképen ront, hogy a piac közepén egy SPAR található, ami erősen elvesz a piachangulatból. Az egyetlen pozitívuma a sajtárus, ami viszont annyira kiemelekdő, hogy egyedüli piaclátogatási okként is megállja a helyét. Teljesen ésszerű árakon lehet kapni különféle sajtokat a világ minden tájáról: a kecskekorongok, a grillezhető kecskesajt és a camambert személyes kedvencek. Emellett kaphatóak kimérős tejtermékek (igazi, zsíros juhtúró is!), és halva is, ami szintén kiemelkedően finom.

vcs_ps.jpg

citrusok_ps.jpg

Képek: Szentkirályi Lili

süti beállítások módosítása