Vélemény: 'Murica, te csodás

Megint lövöldöztek az USA-ban, ezúttal az ottani Anyák Napja alkalmából.

legalusa.jpg

Lassan már az ingerküszöbünket sem ütik meg az ilyen hírek, annyi hasonló történt náluk az elmúlt időben. Miközben mondjuk egy átlag magyar értelmetlenül áll már a fegyverviselési jog előtt is, az Egyesült Államokban hatalmas politikai csatározások terepévé vált az elmúlt időben. Egyik oldalon az amerikai értelmiség jelentős része, a Fox News-on kívüli sajtó egésze, és minden jóérzésű állampolgár, aki nem attól érzi biztonságban saját magát és gyermekeit, hogy fegyvert vásárol saját használatra. A másik oldalon pedig a fegyverben hívő, általában kevésbé intelligens, gyakran vidéken élő emberek állnak. Ők valamilyen mindenek felett álló igazságnak fogadják el az USA alkotmányát, melynek második módosítása kimondja a fegyverhez való jogot. És ebben bizony nem korlátozhatja őket mások életének védelme, és hasonlók.

A vita a connecticuti iskolai mészárlás után lángolt fel ismét, majd pár napra rá New Yorkban két önkéntes tűzoltót lőtt le egy ámokfutó, aki az általa szándékosan okozott tüzet csapdaként használta. Joggal gondolhattuk, hogy valami történni fog, és legalábbis szigorítják a fegyvertartás. Álmainkban még az is felmerülhetett, hogy úgy ahogy van, eltörlik. Mert egyszerűen nem normális, hogy minden idióta fegyverrel szaladgál, és ha kedve támad, gyerekeket gyilkol. 

Hisz sikerült a reform Ausztráliának is: az 1996-os Tanzániai mészárlás után, melyben 35 ember vesztette életét, az akkori miniszterelnök hadat üzent az ottani (jóval gyengébb) fegyverlobbinak, elérte a célját, és visszavásárolta, majd megsemmisítette az állampolgárok félautomata és automata fegyvereit.

Nem sikerült azonban Obamának, hiába állt ki mellette az amerikai sajtó és úgy általában az amerikai társadalom értelmesebb része. Az elnök a fegyverlobbit hibáztatta a sikertelen szavazásért, és szégyenteljesnek nevezte a döntést, melynek során a "fegyverlobbi és szövetségesei szándékosan hazudtak".  A sajtó reagált is erre, a Daily News napilap például ezzel a címlappal, rajta a newtowni iskolában meggyilkolt gyerekek képével:

Képernyőfotó 2013-05-13 - 4.07.02.png

A sok középkorban rekedt, fegyveréhez mániákusan ragaszkodó amerikai pedig még az értelmes vitát is lehetetlenné teszi, és ilyeneket kommentel lövöldözésekről szóló cikkek alá:

Képernyőfotó 2013-05-13 - 4.11.39.png

Képernyőfotó 2013-05-13 - 4.13.27.png

Pedig világos statisztikák mutatják, hogy ahol könnyebb hozzáférni a lőfegyverekhez, ott többeket is lőnek le. Például ez: 

(Persze a problémakör nem oldható fel egy egyszerű statisztikával, de jól mutatja, hogy vannak gondok az Egyesült Államokban.)

gunstats2_1.jpg

Nem is beszélve az olyan morbid esetekről, mint ami május 1-én, Pennsylvania államban történt: a család egyik gyermeke ötödik születésnapjára karabélyt kapott, amivel lelőtte két éves húgát. De hasonló volt az április 4-i eset, ahol az anyját lőtte le egy négy éves gyerek. És még sok-sok ilyet lehet találni egy rövid Google-kereséssel. Egy közös van bennük: mind az Egyesült Államokban történt.

Vajon észhez térnek valamikor, lesz a politikusaikban bátorság szembemenni a fegyverlobbival? Vagy hozzátartozik a világ legdemokratikusabb országához, hogy kis túlzással bárki lőfegyverhez juthat? Könnyen lehet, hogy a másik irányba indulnak inkább el: a fegyverviselést támogatók úgy akadályoznák meg a jövőbeni iskolai mészárlásokat (lesz még ilyen...), hogy pisztolyokkal szerelnék fel a tanárokat (Dél-Dakota állam már el is fogadta ezt a törvényt), és még lőtérre is elküldenék őket kiképezni. Szép kis jövőkép, az biztos...

(És miközben ezt írtam, egy floridai idióta épp lábon lőtte magát bowlingozás közben a zsebében lévő kibiztosított fegyverrel. 'murica.)

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusonline.blog.hu/api/trackback/id/tr945297514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2013.05.16. 16:34:28

Európai, főleg magyar ésszel felfoghatatlan az alkotmányhoz-és annak kiegészítéseihez való ragaszkodásuk.

nemjogasz 2013.05.16. 16:35:28

Gyönyörűen populista cikk, nem mondom, le a kalappal. Negatív jelzők tengernyi halmaza a fegyvertartást pártolókra, felmagasztaló jelzők az ellenzőkre.
Persze ugyanilyen érzelmekre ható, manipulatív posztot lehetne készíteni a magukat megvédeni nem tudó, bűnözők által agyonvert, leszúrt fiatalok/öregek képeivel, persze az nem téma.
Ha meg már ilyet leírsz posztoló, hogy "Miközben a világ civilizáltabb része értelmetlenül áll már a fegyverviselési jog előtt is", akkor ajánlok valamit:
Nézed meg a csehországi fegyvertörvényeket (segítek: en.wikipedia.org/wiki/Gun_politics_in_the_Czech_Republic).
De például az Egyesült Királyságban is különösebb hacacáré nélkül lehet sörétes fegyverre engedélyt kapni. Azért remélem, ezek az országok az úgymond "a világ civilizáltabb részéhez" tartoznak...

Muad\\\'Dib 2013.05.16. 16:38:20

Nahát B+, ahol több a fegyver, ott több a fegyverrel elkövetett gyilkosság? Milyen meglepő.
Viszont, ha már ilyen tudományos csávó vagy, miért nem linkeled be az összes gyilkosság számát is, a különböző országokból?

Guns per 100 residents:
Switzerland 45.7
Hungary 5.5
Germany 30.3

Firearm Homicide rate per 100 000 pop.
Switzerland 0.77
Hungary 0.07
Germany 0.19

Overall Homicide rate per 100 000 pop.
Switzerland 1.07
Hungary 1.39
Germany 0.84

Fura, mi?

Amúgy valóban illene szigorítani a fegyvertartást az USA-ban, de azért baromságokat írni nem kéne.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.05.16. 16:38:42

Észre kellene már vennie a magadfajta libis megélhetési rettegőknek is, hogy lövöldözéses mészárlás többnyre ott van a zusában, ahol tudják az elkövetők, hogy a többieknél nem lehet fegyver. Iskola, templom stb.

Ahol van, ott sokkal kevésbé mernek eszelősködni, mert könnyen visszalőhetnek rájuk.

Különösen a vidéki cigányterror miatt lenne szükség mielőbb a a magyarországi védtelen lakosság önvédelmi fegyverekkel való ellátására. Ha már se a seriff intézményét, se a csendőrséget nem hozta be a fidesz, sőt, még a polgárőrséget is totálisan korlátozta.

Azaz: semmiképpen se induljunk ki abból, mi van az USA-ban!

Rwindx 2013.05.16. 16:46:23

Mi köze a fegyverlobbinak ahhoz hogy idióták fegyverhez jutnak?
Főleg az idiótákat fogják kevésbé érdekelni hogy mi a legális és mi nem, és ugyanúgy hozzájut. Nem gondolod?

Félek nem...

norbert79 2013.05.16. 16:48:02

Kanadában több a fegyver, mint a lakos, mégis ritka a fegyver által történt gyilkosság, mint a fehér holló... Őszintén? Ez egy fos cikk... Kár volt érte, mert a téma fontos, de nem ilyen stílusban.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2013.05.16. 16:53:30

"Egyik oldalon az amerikai értelmiség jelentős része, a Fox News-on kívüli sajtó egésze, és minden jóérzésű állampolgár, aki nem attól érzi biztonságban saját magát és gyermekeit, hogy fegyvert vásárol saját használatra. A másik oldalon pedig a fegyverben hívő, általában kevésbé intelligens, gyakran vidéken élő emberek állnak. Ők valamilyen mindenek felett álló igazságnak fogadják el az USA alkotmányát, melynek második módosítása kimondja a fegyverhez való jogot. És ebben bizony nem korlátozhatja őket mások életének védelme, és hasonlók."

Aha értem. Ellenségképzésből simán jeles, ezt tanították, vagy saját fejlesztés?

Csak egy kérdés, így a statisztika miatt: a kongói gyerekkatonák, vagy egy random afrikai diktatúra fegyverkezési szokásai, esetleg a közép/dél-amerikai favellák lakóinak fegyverkezése, birtoklása az hogyan viszonyul mindehhez?

Persze arról írsz, amiről akarsz. Én meg annyira tekintem vulgárpopularizmusnak (esetleg nettó hülyeségnek), amennyire én akarom.

Azért az Alkotmány, mint törvény fogalmát olvasd át legközelebbre szerintem, mind az amerikai, mind az európai értelemben.:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.16. 16:59:59

az az első kindercsokis kép valami hihetetlen brutál.

Nyrségi Trolls (törölt) 2013.05.16. 17:02:59

Ha ragaszkodsz a birkaságodhoz, inkább tartsd meg magadnak. Felfoghatatlan, hogy egy közép-európai blog rinyál az amerikai szokásokról... Nekik úgy tetszik és kész.

jencikovi 2013.05.16. 17:13:45

Olyan szinvonaltalan, elfogult, tenyeket mellozo ez az iras, hogy az botrany.

Vita helyett inkabb idezek:

"Ráadásul van egy apró baj. Sőt, talán nem is olyan apró. Az USA nem az egyetlen ország ahol viszonylag sok háztartásban van otthon fegyver. Mondjak még kettőt? Svájc és Finnország. Pár olyat ahol 100 lakosra legalább 30 lőfegyver van és mégsem érezzük igazán veszélyesnek? Izland, Németország, Ausztria, Kanada, Franciaország, Svédország van a listán. Egy hülye lövöldöző nálunk is volt, így Norvégiát sem félek felvenni a listára. Többek között azért, mert Norvégiában is kevesebb a lőfegyverrel elkövetett gyilkosság mint nálunk. Persze a németeknél is ez a helyzet. Az USAval szomszédos Mexikóban 100 főre ötödannyi fegyver jut mint az USAban. Mégis 3* annyi a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya. Sokan mondják, az Angoloknál milyen alacsony ez az arány. Érdekes. Izlandon, a csődhelyzetes feszültséggel, stb. együtt is jobb az arány. Fura, mert ugye tudjuk, sokkal több a fegyver a lakosságnál. Cserében Izland kapcsán nem voltak „hazai” terroristák. Hozzáteszem: Az egyesült királyság kapcsán a fegyvertartás adatai mások mint az Angol területeken, de Észak-Írország esetében sem feltétlenül jelent gondot a 3* több fegyver"

Forras:
mindenkiterint.postr.hu/megteveszto-statisztika

jencikovi 2013.05.16. 17:16:21

Volt 2.

Olyan szinvonaltalan, elfogult, tenyeket mellozo ez az iras, hogy az botrany.

Vita helyett inkabb idezek:

mindenkiterint.postr.hu/ismerjuk-meg-a-szabalyokat

"1.

Elsősorban azt hangsúlyoznám, hogy az „amerikai példára” mutogatás erősen szerencsétlen, és arról az átlagos sajtótermékekből tájékozódni rendkívül félrevezető lesz!

Egyrészt mert az USA szövetségi állam, tehát minden tagállamban eltérőek a részletszabályok – és még azokon belül is esetenként városoktól, megyéktől függően tiltó vagy megengedő jellegű. Ezeken felül pedig vannak még a szövetségi jogszabályok, melyek leginkább a kereskedelem kérdéskörét szabályozzák. Olyan tehát nincs, hogy „amerikai fegyvertörvény”, olyan sincs, hogy „mindenki szabadon vehet fegyvert Amerikában” – ehelyett van egy komplex kérdéskör.

Másrészt mert az ördög pont ezekben a részletekben rejtőzik.

Tudja-e például az átlagos blog/újságolvasó, hogy az USA-ban csak Illinois államban tilos teljesen az önvédelmi célú fegyverviselés? Mit tesz isten, éppen itt, a Budapestnél csupán másfélszer nagyobb lakosságú Chicago-ban tavaly nem kevesebb, mint 500 embert lőttek agyon!

Tudja-e vajon a magyar médiából informálódó, hogy az utóbbi idők iskolai, mozibeli ámokfutásait pont olyan helyeken követték el, ahol „Gun Free Zone”, avagy teljes fegyvertilalom volt érvényben?

Tudja-e vajon akárcsak a blog szerzője, hogy mi az a NICS? Bizony, ez egy olyan online előélet-ellenőrzési rendszer, melyet az FBI működtet és minden fegyverbolti lőfegyvervásárlás előtt a vásárlót kötelezően „csekkolják”. Nem véletlen, hogy az igazi bűnözők nem is a törvényes kereskedelemből szereznek be fegyvert bűncselekményeikhez!"

Mesterlövész 2013.05.16. 17:16:25

@... zöld levelecske, ...: Akkor ragassz a töködhöz egy sörétest, és sehol nem kell félned. Csak egyszer véletlenül ne a te agyad durranjon el, mert akkor jönnek az ilyen esetek.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.05.16. 17:23:47

Végre egy civilizált és bátor ország, amely szembe mert menni a gyerekek millióinak egészségét veszélyeztető csokoládé-lobbival.

morami666 2013.05.16. 17:25:59

Kiváncsi vagyok át tudják-e verni ehhez hasonló esetek felfújásával, hogy bevonják a néptől a fegyvereket. Amennyiben igen, akkor nagyon nagy problémáknak nézünk elébe.

USA-ban egyébként a leszarom társadalmat kéne helyretenni.

A grafikon különösen amatőr, hiszen 340 millióan élnek az USA-ban, míg Chileben 17 millióan. Ójaj, hogy is van ez? Ja és Mexico vajh mié nincs rajta a grafikonon? :DDDD

Shopping 2013.05.16. 17:26:33

Nem a fegyverrel válna baj, hanem azzal hogy úgy vehetsz egyet mint egy fagyit.
Röhej.

Papp Gergő 2013.05.16. 17:26:43

@jencikovi:
nem ez a lényeg, hanem hogy az USA-ban ez társadalmi probléma, míg más országok nem igazán ütköznek (kis túlzással) havi mészárlásokba. Ez ellen pedig szerintem van értelme törvényi erővel fellépni. Sőt, fel is kellene, ahogy tette ezt a cikkben említett Ausztrália, hasonló helyzetben.
Pont ezért inkább társadalomkritikának szántam a bejegyzést.

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.05.16. 17:27:14

Hülye amerikaiak, amerikai hülyék. Ha elvennék tőlük a fegyvert, akkor rajzszögekkel kivert vietnami strandpapuccsal vernék egymást agyon.
A hiba nem a fegyverben van, hanem a gondolkodásmódjukban. Illetve ennek a hiányában...

nemjogasz 2013.05.16. 17:30:10

@PG_:
"Miközben a világ civilizáltabb része értelmetlenül áll már a fegyverviselési jog előtt is,"
Hát nem úgy hangzik, mint egy társadalomkritika.

_Toto_ 2013.05.16. 17:40:54

Ekkora csúsztatás-halmazt már régen olvastam. A szerző láthatóan képtelen befogadni az interneten is elérhető, a pixeles olvashatatlan jpg diagramnál, meg hatásvadász bullshitnél több nagyságrenddel komolyabb információ tartalmú elemzéseket a fegyvertartás és a bűnözés relációjáról.

Papp Gergő 2013.05.16. 17:46:43

@morami666:
a kép bal oldalán található szöveget javasolt elolvasni :D

lyesmith 2013.05.16. 17:48:43

Nem a fegyver tartái jog a probléma hanem az hogy a fegyvertartásal nem párosul semmiféle kötelezettség. Svájcban majd minden családban van legalább egy gépfegyver.

jencikovi 2013.05.16. 17:59:13

@PG_: Nincsenek havi meszarlasok. Kis tulzassal se. Mindig elfelejtik a lakossagaranyossagot melle tenni. Meg a rendelkezesre allo fegyverek mennyiseget. Ha a pacifistak ervei igazak lennenek, az USA mar regen kipusztult volna.

Mellesleg, ha mar tarsadalomkritika: az elmult 20 evben, ha minden heten lett volna egy Sandy Hook szintu meszarlas, akkor sem lett volna szamottevo az adlozatok szama. Ha osszehasonlitjuk az 1944-es evben a kis Magyarorszagon a sajat allamuk fegyveres szervei altal lemeszaroltatott emberek kb. 500 ezres szamahoz kepest.

Amennyiben az idonkenti amokfutas az ara demokracia vegso orenek, a polgari fegyvertartasnak, ezt az arat meg kell fizetni.

kukatr 2013.05.16. 18:00:09

@jencikovi: Magyarországon sincsenek "hazai" terroristák, se olyan sok lőfegyver az országban. Akkor most megvéd a fegyver vagy sem? Szépen átestél a ló másik túloldalára.

Szociknak vége 2013.05.16. 18:01:58

Egyáltalán nem történik sok lövöldözés gyilkosság. Ez egy Mo-nál 30x népesebb ország. A média fújja fel, de az amerikaiak nagyon ragaszkodnak a fegyvereikhez, és igazuk is van.

Nehogy már eleve bünözőként kezeljen az állam!

jencikovi 2013.05.16. 18:06:45

@kukatr: Magyarorszagon elvettek a zsidok fegyvereit, aztan Dunaba lottek oket. Az USA-ban ilyen nem tortent az utobbi evszazadban, ugye? Vagy volt ott diktatura? Obama el tudna kobozni a polgarok fegyvereit, vagy megdontenek fegyveresen a polgarok?

---

De igazabol ez a magasroptu filozofia-tarsadalomkritikai vonal bullshit.

Amikor a viraglelku bolcseszkozgazdasz ertelmisegire eppen ratorik a lakasa ajtajat ejjel, akkor fegyvert akarna az is, nem mely erkolcsi alapelvekrol szonokolni.

s 2013.05.16. 18:08:21

Az USA történelme kezdetén, amikor még nem is volt USA, mindenki lőfegyverrel mászkált az utcákon, a kocsmában, a bordélyházban, a vonaton és még a budin is. Erről a szokásról nem hajlandók lemondani. Abban a szemléletben a rendőrség csak a második esély. Az első az, hogy te magad lövöd fejbe azt, aki baszakodik veled. Ne is próbáld megérteni. Nem fog menni, látszik.

Az eszelős fasz lövöldözők más tészta. Azokat simán ki kellene iktatni, de ettől még a normális többségnél legyen fegyver.

jencikovi 2013.05.16. 18:15:03

Fegyver/lakossagaranyosan, Emberoles/lakossagaranyosan

Szep, szines vilagterkep, lehet tanulmanyozni:

www.kaliberinfo.hu/hirek/fegyveres-vilagterkep

fapisztolybolt · http://fapisztoly.hu 2013.05.25. 13:32:38

A statisztikák szerint az eszkimóknál a legnagyobb a jegesmedve támadás.
Mindenki vonja le a maga következtetését.

A lényeg nem derült ki számomra hogy a kindertojás tényleg illegális Amerikában?

Amúgy bármilyen fegyver alakú tárgy (de nem valódi fegyver) esetében az elejét eltávolíthatatlan piros jelzéssel kell ellátni, ez vonatkozik akár egy fapisztolyra is, teljesen értelmetlen módon szóval vannak fura törvényeik.