Hová lett az a szép zöld gyep?

Mitagadás: kritikán aluli a helyzet a ’mindenki Deákján’, de könnyedén belátható, hogy mi magunk generáltuk a problémát. Hiszen ki ne szeretné a tavasztól őszig tartó fesztiválhangulatot a város kellős közepén?!

vegleges1.JPG

Évek óta sokakat vonzott a Gödör, aztán megosztóan méltó utódja az Akvárium, de 2012 nyara valamiért tömegeket mozgatott a főváros szívébe. Nem kell hosszas tényfeltárásba bocsátkozni ahhoz, hogy kiderüljön mi lehet ennek az oka: a metróvonalaink itt találkoznak, összefut a Váci, az Andrássy és a Király utca, kezdődik a Kiskörút, és a  Duna partja is karnyújtásnyira esik tulajdonképpen. Így egykettőre ideszoktunk: az önjelölt egyszálgitáros megasztároktól, a kedves vizipipás rasztameneken át, az élérevasalt, hanyagul elegáns hipszterekig mindannyian. Fergeteges hangulat uralkodott a medence körül hétköznap és hétvégén is, szubkultúrák találkoztak, és jellegzetesen mindenkinél volt egy üveg, lehetőleg alsó középkategóriás, nagyon maximum 500 forintot érő bor…és nincs/nem lenne ez másként természetesen idén sem, hiszen a ’genius loci’, a hely szelleme nem költözködött sehová. Egyetlen apróság van amit lehetetlen figyelmen kívül hagyni: elmaradt a tér tavaszi gyepesítése, és az egyébként is kicsit már-már lelakott köztér több sebből vérzik. Így a fergeteges hangulatot beárnyékolja valami keserű szájíz, mivel mindenkinek kényelmetlen a porban letelepedni, vagy versenyt futni a megmaradt fűfoltokért.

...mert miénk a tér, de valahogy úgy fest mégis, hogy senkié. Hogy hová lett a fű? Kitapostuk, kiültük, kideszkáztuk, felszámoltuk. Mi magunk. Más kérdés, hogy hogyan engedheti meg magának Magyarország fővárosa, hogy a nappal és éjszaka egyaránt turistaparadicsomnak számító köztere ilyen képet mutasson. Az Akvárium klub közösségi oldalán úgy nyilatkozott, hogy a medence kitakarítása, a Strand büfé kialakítása után majd gyepesítést is terveznek a környező területeken. Kíváncsian várjuk, és nagy-nagy tisztelet, abban az esetben, ha belevágnak az eljárásba két hónap késéssel is. A gyepesítés ideje ugyanis ideális esetben kora tavasszal (vagy kora ősszel) lenne. Persze nyár elején is nekivághatunk, hiszen az alkotó növényfajok általában nagyon tágtűrésűek, viszont nyilvánvalóan az időjárás felmelegedésével a vízigényük is bőségesen növekedni fog, ami felvet kellemetlenségeket és plusz költségeket.

vegleges2.JPG

A gyep felújítása különben is rendkívül körülményes lenne az említett helyszín esetében. Először is talaját tekintve homokos, és tápanyagban szegény, valamint a már említett nagy forgalom miatt kifejezetten tömör. Így mindenképpen talajlazítással, és annak tápanyag utánpótlásával kellene kezdeni. A füvesítésre előkészített talajnak egyenletesnek, göröngyöktől és kövektől mentesnek, apró morzsalékos szerkezetűnek kell lennie. Az idő előrehaladtával a gyepesítés időszaka egybeesik majd a gyomok kikelésével, ezért számíthatunk rá, hogy a fűmagokkal együtt gyomok is ki fognak kelni, de sajnos ezek sokkal gyorsabban és intenzívebben nőnek, ezért elnyomhatják a gyenge fűszálakat, így körültekintően kell majd ezzel kapcsolatban is eljárni. Ha minden előkészület megvan, megkezdődhet a fűmag vetése, 20-25 négyzetméterenként 1 kg fűmaggal kell számolni. A fű gyors megerősödése érdekében szükség lehet magas foszfortartalmú tápoldat alkalmazására.

Vagy ám legyen: tegyük fel, hogy hipp-hopp leterítenek egynéhány ezer négyzetméter gyepszőnyeget - erre is befizetnék. Bármelyik eset fog esetleg fennforogni, az biztos, hogy az első időszakban gondos felügyeletet igényel majd, hiszen sem a turisták, sem az este összeülő baráti társaságok, sem az utcazenészek és társaik nem léphetnének be a területre, legalábbis, ha szeretné elérni a kiviteleztető azt, hogy teremjen is majd valami a por és sártenger helyén.

Nagyon bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy a vizsgaidőszak végén már puha és üde gyepfelület vár majd bennünket vissza, amire egy kis odafigyeléssel jobban fogunk vigyázni, és senkinek sem fog hiányozni a későbbiekben „az a szép zöld gyep”. Esetleg a nyugdíjas parkőröknek.

 

süti beállítások módosítása