Nyílt levélben fordult a miniszterhez a BCE HÖK elnöke az ösztöndíjak elmaradt kompenzációja ügyében

webesfejléc.jpg

 

Balog Zoltán

miniszter

Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

 

Tisztelt Miniszter Úr!

     

Mint az bizonyára Ön számára is ismeretes, az elmúlt időszakban bekövetkezett zárolások és elvonások súlyosan érintették a magyar felsőoktatást. Arról, hogy azt a méltatlanul nehéz helyzetet, amelyben ma egyetemeink és főiskoláink működni kényszerülnek, kizárólag ez, vagy más okok is eredményezték-e, jelenleg is éles vita folyik szakmai körökben és a közvélemény előtt egyaránt.

Magam e levelemmel azonban nem az ezzel kapcsolatos diskurzushoz kívánok kapcsolódni, hanem egy olyan problémára szeretném (ismételten) felhívni a figyelmet, amely bizonyosan nem az érintettek, azaz a hallgatók hibájából állt elő.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) kormányrendelet rendelkezései egyértelműen meghatározzák az intézmények, így a Budapesti Corvinus Egyetem számára folyósítandó éves hallgatói normatív támogatások mértékét. E normatívákból kerülnek kifizetésre többek között a hallgatók ezreinek megélhetését elősegítő, bizonyos esetekben szinte kizárólagosan biztosító szociális és a teljesítményalapú ösztöndíjak is.

Az idei év első hónapjaiban megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a minisztérium a tavalyi évben kalkulált előirányzathoz képest mintegy 300 millió forinttal csökkentett keretet bocsátott csak rendelkezésünkre. Ebből kifolyólag heteket csúszott a tanulmányi ösztöndíjak utalása, de ami ennél is súlyosabb, jelentősen, akár tízezres nagyságrenddel is csökkent azok mértéke. Bár legalább a szociális ösztöndíjaknál sikerült elkerülnünk a legdrasztikusabb csökkentést, összességében minden ösztöndíjra jogosult hallgató érintetté vált az ügyben.

A problémáról jómagam azonnal, illetve az egyetem rektora és gazdasági főigazgatója azóta is több ízben tájékoztatta Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár urat, aki segítőkésznek bizonyult: arról tájékoztatott minket, hogy az észrevétel jogos, ezért a hibás kalkulációt a minisztérium minél hamarabb, de még ebben a félévben korrigálni, a hallgatókat pedig minimálisan 184 millió forinttal kompenzálni fogja.

Nemrég sajnálattal értesültünk ugyanakkor arról, hogy ez a kompenzáció mégsem fog bekövetkezni, vagy azt az egyetemnek a más jogcímeken járó, szintén drasztikusan megnyirbált tételekből, jóval kisebb mértékben kellene finanszíroznia. Az ügyben új, pontos információval azóta sem rendelkezünk, a hallgatók azonban továbbra is (el)várják, hogy a számukra a jogszabályok alapján járó ösztöndíjak teljes kifizetésre, vagy legalább méltányos kompenzációra kerüljenek.

A helyzet azért is különösen sürgető, mert az ebben a szemeszterben abszolváló hallgatók kárpótlására csupán alig több, mint egy hónapunk maradt, az abszolutórium megszerzése után ugyanis megszűnik hallgatói jogviszonyuk, így ösztöndíj sem folyósítható számukra.

Tisztelettel kérem miniszter urat, hogy ez ügyben eljárni szíveskedjék! Segítő közbenjárását magam és az érintett több ezer hallgató nevében ezúton is köszönöm!

Jelen nyílt levelemet a közvélemény tájékoztatásán túl Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkárnak és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárnak is megküldtem.

 

Üdvözlettel:

Kiss Dávid

elnök

 

Budapest, 2013. május 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusonline.blog.hu/api/trackback/id/tr775336190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzabóIstván 2013.05.31. 00:05:34

Folytatni kellett volna a diáktüntetéseket és nem lefeküdni a miniszternek. Ha nem tiltakoztok akkor még a maradék pénzt is elveszik. Csak az erőből ért a Fidesz. Tanuljatok már belőle! Egyetemek támogatása reálértéken 3 év alatt a harmadára csökkent. Ennyit a családbarát kormányról, családtámogatás összege sem emelkedett.

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2013.05.31. 01:14:55

Dec 12.-en D es d mar nem a tuntetok oldalan allt hanem az utjukban. aki nem hiszi nezze meg maga: 4:30tol kb

index.hu/video/2012/12/13/tuntetes/

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.31. 12:52:48

kíváncsi leszek lesz e válasz erre?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.31. 15:15:11

@SzabóIstván: A családtámogatás összege kiegészült a családi adókedvezménnyel, az 1-2 gyerek esetén is megközelíti a családi pótlék összegét, persze csak legális, adózott jövedelemnél.

Az oktatás területén sajnos nem sok pozitív változásra emlékszem az utóbbi évtizedből, csak megszorításokra. A bolognai változás volt csak részben pozitív, de azt nem a mi politikusaink találták ki és a nemzeti hatáskörre bízott részleteket ott is sikerült elbaltázni, mint például a tanárképzést.