Köcsög és gyémánt: nyit a Bálna(?)

Azt írja az újság, hogy október 30-án véget érhet a a Közraktári utcai CET kulturális központ parkolóház bevásárlóközpont biopiac és event hall kálváriája. A közlemények szerint novembertől a nagyközönség is igénybe veheti a CET szolgáltatásait, amelyekre talán az integrált jelző lesz a legmegfelelőbb.

A Közraktár utcai közraktárak a II. világháború után folyamatosan elvesztették közellátási funkciójukat, és fokozatos pusztulásnak indultak. A rendszerváltás után kétszer költözött még élet a nagy múltú épületekbe: először 1994-ben, amikor a Nagyvásárcsarnok teljes felújítása miatt az ottani bérlők költöztek be ideiglenesen. Másodszor pedig a kétezres évek közepén, amikor a Buddha Beach és más szórakozóhelyek vették bérbe a területet. Régi közgázosok még mesélhetnek a legendás Szomszédok retro partyról, amelyen még a manapság Nemcsák Károlyt alakító Vágási Feri is tiszteletét tette.

A régi szép idők - forrás: http://www.revizoronline.com

A lassacskán életveszélyessé váló közraktárakból 2009-ben kezdték holland-magyar koprodukcióban a karakteres üvegbálna építését. A beruházás azonban hamar kibogozhatatlanná vált: az építészek újszerű burkolótechnológiáját a kivitelezők nem tudták sikeresen átültetni a gyakorlatba, így a műszaki átadás egyre későbbre tolódott. Eredetileg 2011-re tervezték a megnyitást, de időközben már az is bizonytalanná vált, hogy egyáltalán hogyan fogják hasznosítani a területet.

Jelen állás szerint a felső szintet a Budapesti Történeti Múzeum foglalja majd el. A helytörténeti gyűjtemény főhadiszállása jelenleg a budai Várpalotában található, társbérletben az Országos Széchenyi Könyvtárral. Sajnos a jelenlegi helyén eléggé nehezen megközelíthető, így biztos, hogy a múzeum már tűkön ülve várja a megnyitót.

Az alsó szinteket régiségbolt és biopiac fogja elfoglalni, de szinte biztosra vehető, hogy a turistacsalogató csecsebecsék is helyet kapnak majd - erre a részre a Csarnok Deluxe elnevezés lenne talán a megfelelő.

A megnyitóval azonban még közel sem érünk a közel öt éves Bálna-saga végére: az MKB jelenleg is perli a Fővárosi Önkormányzatot a beruházásra felvett 7,5 milliárd forintos hitelkeret miatt. Ráadásul a vagyonkezelő szerint az "event hall" piacképessé tételéhez még majd' félmilliárdnyi újabb beruházás szükséges. Az tehát már biztos, hogy a mi Bálnánk hasonlóképpen nyeli a pénzt, mi az ószövetségi bálna Jónást magát

De reménykedjünk benne, hogy a gondviselés kegyes lesz a CET-hez - úgy, mint a Jóisten Ninivéhez.

süti beállítások módosítása