A CORVINUS VÁLASZA!

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Kedves Kollégák!

rektor 01.jpg

Az elmúlt időszakban sajnálatos módon számos egyetemi és médiahír utalt arra, hogy Egyetemünk gazdasági működésében egyre jelentősebb zavarok mutatkoznak. Az egyetemi vezetés igyekezett és folyamatosan igyekszik - a nemzeti fejlesztési miniszter által kinevezett és jelenleg munkáltatóként a nemzetgazdasági miniszter által felügyelt - gazdasági főigazgatóval az egyetemi érdekeket figyelembe vevő együttműködést kialakítani, de sajnos ez nem járt sikerrel, és a véleménykülönbségek ma már konkrét működési zavarokat okoznak.

Azért fordulok Önökhöz, hogy világossá tegyem az együttműködés elégtelenségének okait, és tájékoztatást adjak arról, hogyan kívánjuk a kialakult helyzetet kezelni.

Sajnos a gazdasági főigazgató az egyetemi döntés-előkészítési folyamatokból rendszeresen és tudatosan kimaradva, hatáskörét és feladatkörét sajátosan értelmezve és sok esetben azokon túllépve hoz intézkedéseket (átszervezések, tevékenységek megszüntetése, feladatok ellátásának karokra terhelése stb.), anélkül, hogy ezeknek az intézkedéseknek az Egyetem szervezetére, az egyetemi munkafolyamatokra, illetve az egyetemi polgárokra gyakorolt hatásait vizsgálná, figyelembe venné. Gazdasági főigazgató úr rendszeresen maradt távol egyeztetésekről, munkaértekezletekről, nem hajtja végre a számára munkahelyi vezetőjeként általam megfogalmazott feladatokat, nem tartja be az előírt kereteket és határidőket és belső szabályokat, ezzel szétzilálva a gazdasági szervezet működését, az Egyetem gazdálkodását, egyúttal, a folyamatos és az Egyetemre nézve negatív médiakommunikáció révén, intézményünk hírnevét.

Ezeknek a problémáknak a kezelése, a zavartalan oktatói-kutató munka biztosítása érdekében az egyetemi vezetés mindent megtett. Ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy az erőfeszítések nem járnak eredménnyel. Ez tapasztalható a nagy összegű pályázati elszámolások, kötelezettségvállalások és forráslehívások intézkedéseiben, amelyekben a gazdasági főigazgató a törvény által számára biztosított ellenjegyzési jog visszaélésszerű gyakorlásával (a pénzügyi ellenjegyzés megtagadásával) ellehetetleníti a szervezeti-oktatói-kutatói tevékenységet.

A helyzet megoldása érdekében a jogszabályokban előírt lehetőségeknek megfelelően utasítottam főigazgató urat a szükséges pénzügyi ellenjegyzés megadására, de a gazdasági főigazgató az erre vonatkozó egyértelmű és határozott rektori utasításokat sem hajtja végre, az Egyetem érdekében szükséges intézkedések megtételére továbbra sem hajlandó, blokkolja az intézményi működést. Mivel a rendelkezésemre álló valamennyi jogi eszközzel élve nem lehetett a kialakult állapotot rendezni, tekintettel az együttműködés szemléletbeli hiányára, az egyetemi vezetés egyöntetű támogatása mellett a nemzetgazdasági miniszterhez fordultam, hogy ennek fenntarthatatlan helyzetnek a megoldásában segítséget nyújtson.

Fontosnak tartom tehát tudatni, hogy az egyetemi vezetés most is, és a jövőben is  mindent megtesz azért, hogy az intézményi működés szolgálja és ne akadályozza az Egyetem alapfeladatainak ellátását. Az Egyetem vezetése az elmúlt időszakban is megtett mindent az intézmény gazdálkodásának racionalizálása és átláthatóbbá tétele érdekében.

Bízom abban, hogy a munkáltató, a nemzetgazdasági miniszter hatékony közreműködése végre képes lesz biztosítani a gazdasági és akadémiai egyetemi vezetés együttműködésének kereteit, amely a fennálló problémák megszűnését eredményezheti.

Köszönve megértésüket és kérve felelős támogatásukat,

Üdvözlettel,

Rostoványi Zsolt

rektor

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusonline.blog.hu/api/trackback/id/tr365551966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsébet Kis 2013.10.05. 10:54:37

Sztáray M. te hülye vagy :(

meggyes alfonz 2013.10.05. 14:50:22

@Erzsébet Kis: Nem hülye, csak jogászként nem ért a számokhoz. Hajt ő is a MNB Monetáris Tanácsába. Ezzel az ésszel pont jő lesz Matolcsynak.

krgmhkr 2013.10.06. 19:40:22

Na, azért nem kell annyira sajnálkozni:
"Pazarolnak a Corvinuson a gazdasági főigazgató szerint

2013. május 17., péntek, 07:06 • Utolsó frissítés: 2013. május 17., péntek, 10:55
Szerző: MTI

Címkék: Corvinus Egyetem; Rózsás Péter;

Következmények nélkül, rendszeresen túllépik a Budapesti Corvinus Egyetem önállóan gazdálkodó szervezeti egységei és alegységei a rendelkezésükre bocsátott költségvetési előirányzatot, az intézményben túlburjánzott bürokrácia működik, és fölöslegesen szerveznek ki feladatokat külsős vállalkozásoknak – írja a pénteki Magyar Nemzet.

Rózsás Péter András gazdasági főigazgató szerint ezek az okok is közrejátszanak abban, hogy finanszírozási problémák jelentkeztek az egyetemen.

Bár valóban csökkennek az egyetem bevételei, az állandó forráshiányért az állami pénzek apadása mellett a szervezet nem hatékony, néhány esetben pazarló működése is felelőssé tehető.

A főigazgató közlése szerint az egyetemnek jelenleg mintegy másfél milliárd forintos állami segítségre, ennek hiányában 500-600 milliós gyorssegélyre lenne szüksége ahhoz, hogy ne lehetetlenüljön el a működése."

A vizsgákat is úgy szervezik meg, hogy például 1 záróvizsgát 3 alkalommal tartanak meg (írásbeli, szóbeli és szakdolgozat-védés címén), mert valószínűleg 3-szor számlázzák ki a vizsgadíjat a vizsgáztatóknak...
A hallgatók meg szívnak ezerrel......

És nemcsak egy ilyen eset lehet....

Ha egyet nem lehet érteni, de legalább egyszer megérezte már a saját bőrén a Corvinus vezetése, milyen az, amikor nem működik Vele együtt valaki...

Ugyanezt teszik a Corvinus bizonyos tanszékein a diákokkal, hanyag, gondatlan, packázós ügyintézéssel, a hatalmukkal visszaélő, saját vizsgaszabályzatát be nem tartó, fölényüket fitogtató és a felelősség elől elbújó némely oktatóik állandó félelmet keltő, gyomorszorító vizsgáztatással rongálják és teszik tönkre értelmetlenül és feleslegesen az idejáró hallgatók életét...

Ha valaki felszólal ez ellen, ugrik a vizsgajegy az 1-esre azonnal...

Csak kívülről fényes, de belül rohadt ez az alma (mater).

Nem kell sajnálkozni nagyon...

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2013.10.08. 22:49:48

@gombofsor:
Ha már a
endresy.blogspot.hu/2013/10/rostovanyi-corvinus-siratoja.html
bejegyzéshez is bekerült ez a hivatkozás, idemásolom az ottani választ is.
"Anno a Corvinus-on szereztem mérnöktanárit. Emlékszem, amikor azzal mentem be az oktatásért felelős vezetőhöz, hogy szerintem szociológiai kísérletet végeznek. Tesztelik azt a határt, hogy meddig hagyjuk, hogy a saját pénzünkkért hülyének nézzenek minket.
DE! A jelen felállás, beleértve a politikai komiszárt is, nem a szakmai színvonalról szól. Nem arról szól, hogy szakmailag felülvizsgálják X, vagy Y részleg, tanár képességeit és készségeit, majd aszerint kirakják az alkalmatlan negyven százalékot. "

krgmhkr 2013.10.09. 15:09:10

A mostani hallgatókat a szakmai színvonal érdekli, hiszen azért járnak oda, mert azt ígérték felvételi előtt, hogy igen értékes, magas színvonalú oktatást és tudást fognak kapni.
És az ügyintézők is az adófizetők pénzén "dolgozhatnak" az egyetemeken.

krgmhkr 2013.10.09. 15:21:55

"az intézményben túlburjánzott bürokrácia működik, és fölöslegesen szerveznek ki feladatokat külsős vállalkozásoknak – írja a pénteki Magyar Nemzet."