Miért beteg a magyar futball?

Szép hely az agónia lágyvizű medencéje. Valljuk be, imádunk megmártózni, és aztán hosszasan elidőzni ebben a langymeleg rettenetben, ebben a jól ismert rosszban, amiről persze azt hihetnénk, hogy utálunk benne lenni, de mégis, amikor ki kéne belőle kászálódnunk, valahogy csak nem akaródzik elhagyni ezt a biztonságot adó állóvizet. Hiszen annyi remek fogódzkodót találhatunk benne. Ahogy közeledünk a magyar néplélek pocsolyája felé, a bejárat felett elterülő elérhetetlenül magas boltívről már a belépés előtt a pofánkba kapjuk a cirkalmas feliratot: „bal sors, akit régen tép”. Mert ugye ilyenek vagyunk mi magyarok, szeretjük az önmarcangolást. A vízbe lépve gyorsan nyargalunk el a kisebb segédeszközök mellett, hiszen mi a legnagyobbat, az ország úszógumiját keressük! Ezt mifelénk általában a politika szokta szolgáltatni a jónépnek, nem csoda, hiszen a két oldal képviselői minduntalan bőszen pumpálják azt a medence két széléről.

foci.jpg

De aztán jött Amszterdam…

Múlt hét pénteken a Hollandiában meggyalázott magyar labdarúgó válogatott olyan spéci, 8.1-es nyugati pumpát szerzett be, hogy azzal aztán elektromos kompresszorokat megszégyenítő módon és gyorsasággal nyomta le még – az egyébként oly energikus vastüdővel rendelkező – honatyáinkat is. Természetesen annak rendje és módja szerint el is indult az össznépi gyalázkodás, amiből az egymás hegyén-hátán tolongó fürdőzőkön kívül a média is derekasan kivette a részét. Profizmust megszüntetni, pályákat, stadionokat lerombolni, sóval behinteni, a játékosokat közmunkára fogni, és társaik. Az indulatok érthetőek, a 8-1-es gyalázat utáni brutális reakciók pedig előre borítékolhatóak lettek volna – még egy kevésbé komoly fürdőmúltra visszatekintő nemzet polgáraitól is.

No és az a nagy helyzet, hogy úgy egészében véve a hazai futball valóban joggal érezheti magát otthonosan egy posványos állóvízben.

Folyamatosan romló színvonal, érdektelenség, lepusztult stadionok, szétvert utánpótlásképzés, csőd szélén álló egyesületek – és a sötét jövőt festő jellemzők felsorolást sajnos hosszasan lehetne még folytatni. A teteje mindennek pedig az a kizárólag csak a saját zsebe megtöltésével foglalkozó belterjes brancs, akik végső soron mindezért felelőssé tehetőek.

Ez az élősdi társaság nem átallja magát „szakmabelieknek” nevezni, miközben teljesen nyilvánvaló, hogy a felemelkedés helyett az ő közreműködésükkel csupán a totális lezüllés útja járható be. Elképesztő, hogy ezek az emberek a saját kicsinyes érdekeik miatt lehetetlenné teszik, hogy a világ legnépszerűbb sportága idehaza is nyereséges vállalkozássá, és nem mellesleg a szórakoztatóipar szerves részévé váljon. Hiába ugyanis bármilyen rossz szándék a média részéről, a lejárató kampány kizárólag addig lehet sikeres, amíg ahhoz maguk a résztvevők is tevékenyen hozzájárulnak.

Ki kell mondani végre: megtisztulásra van szükség, ez a folyamat pedig csak fentről kezdhető el. Mert nem az a tizenhét éves srác dönti romlásba a magyar focit, aki üres fejjel, rajta az éppen aktuális divatfrizurával lötyög valamelyik NB I-es csapat korosztályos együttesének az edzésén.  Sőt, talán még csak nem is azok a korrupt, saját megélhetésükért dolgozó, százával tevékenykedő trénerek, akiknek a szülők éveken át fizettek azért, hogy a fiúknak, játéktudástól függetlenül bérelt helye legyen a csapatban. A bűnösök elsősorban azok, akik ezt a rendszert működtetik, illetve, akik ehhez nagy nyilvánosság előtt még büszkén a nevüket is adják. Ilyen az a kevesebb, mint ötven főt számláló, a kártevésből remekül megélő edzői „elittársaság”, akik a magyar labdarúgás érdekeire hivatkozva zsigerből támadnak minden újító szándékot, minden kívülről érkező új impulzust. Hát ilyen önzetlen ez a mi kis szakmabeli „krémünk”. Ha netalántán idetéved egy elismert külföldi tréner, ez a brancs összezár, és az első pillanattól kezdve a számukra veszélyes elem kicsinálásán kezd fáradozni – általában sikerrel. Ha körülnézünk Európában, a világban, feltehetjük a kérdést: a magyar edzők „szaktudásából” vajon miért nem kérnek sehol? Az elmúlt húsz esztendőben – néhány elenyésző kivételtől eltekintve – semmilyen nagyobb klubnál nem ért el sikert – sőt, még csak nem is dolgozott – magyar tréner. A tények sajnos makacs dolgok. Nem nagyon kell azonban meglepődni, ugyanis nem az van, hogy odakint valamiért nem szeretnek minket. Egyszerűen csupán ennyit ér a hazai edzői „elit” „szaktudása”. A mi kis magyar futballvalóságunk hasonlóan működik, ahogy az ország, és benne a társadalom. Ahogy a belterjesség, a középszerűség, a fordított kiválasztás, a kontraproduktív gondolkodásmód gyakorlatilag életünk minden területét mélyen átjárja, az alól miért éppen a futball lenne a kivétel? Olyannyira nem az, hogy ez a sportág sokkal inkább felnagyít, kirakatba állít, megmutat. Kímélet nélkül, őszintén, kendőzetlenül. Ahogy szerencsésnek semmiképpen sem mondható XX. századi történelmünk a mai napig ott van minden megszólásunkban, cselekedetünkben, úgy jelen van minden kapura lövésünkben is. Az élen álló belterjes szakmabeliek maguktól nem fognak távozni. Miért is tennék? És mi lesz, ha egyszer mégis eltűnnek? Alighanem jön majd helyettük más. Amíg a fejekben nem lesz meg a szemléletváltás, amíg annyira szeretünk fürödni abban az átkozott medencében, addig sok okunk nem lehet a bizakodásra.

Az amszterdami 8:1-es kompresszor közben továbbra is remekül szuperál, és ha egyszer abbahagyják a pumpálást, abból a bizonyos úszógumiból akkor sem lesz olyan egyszerű kinyomni a levegőt.

Ha normális futballt és ezzel együtt hasonlóan jó közéleti viszonyokat szeretnénk, talán nem is itt kellene elkezdeni.

Talán a legjobb az lenne, ha a további fürdőzés helyett mindenki elhagyná végre azt a fránya medencét.

Aztán az utolsó meg húzza ki a dugót maga után. 

Tabi Norbert

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusonline.blog.hu/api/trackback/id/tr975572661

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Futball Bukása 2013.10.16. 12:30:27

A vezérkar tájékoztatja Orbán Viktort a holland-magyar vb-selejtezőről. A mozgóképet nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni.        

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2013.10.16. 12:06:02

ezert kar volt klaviaturat ragadni. a szerzo meg eleteben nem latott nb1-es meccset...

okostojgli (törölt) 2013.10.16. 12:49:27

"A bűnösök elsősorban azok, akik ezt a rendszert működtetik, illetve, akik ehhez nagy nyilvánosság előtt még büszkén a nevüket is adják."

Konkrétan kik, bazmeg?!

Gilinggalang 2013.10.16. 12:58:45

@okostojgli: a teljesség igénye nélkül, kiragadott példaként: Mezey, Csank, Zombori, Hegyi Iván, Bognár Gyuri, Mészöly és Várhidi.

svega 2013.10.16. 13:00:24

@okostojgli: Sorolom: Mezei György, aki a hazai edzőképzés feje volt, miközben a Mexikóban bekapott 0-6 csapatkapitánya volt, és egyetlen épkézláb magyarázattal, ötlettel, megtisztulási szándékkal nem adott jelet arra, hogy egyáltalán megértette a probléma lényegét. A túlfizetést, a számonkérés teljes hiányát. Mivel az MLSZ a közpénzből van, sokan megdöbbennének, ha nyilvánosságra kerülne, hogy milyen tízmilliókat keres az MLSZ vízfej minden tagja. A rendszerváltás nem érintete a magyar focit, még mindig azok ülnek ott, akik azelőtt. Semmittéve, lubickolva a hatalmas fizetésekben. Mert miért keres 800.000-et egy edző? Aranyat szarik?
A megoldás egyszerű, mint a világon bárhol: PIAC. Aki alkalmatlan, az kihullik. Ennyi.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2013.10.16. 13:15:50

@Gilinggalang: ok csak a jeghegy csucsa. nem figyeltetek oda mint mondott Szalai, mint mondott Huszti es mit mondott Korsos. mar a legalapab alapnal el van cseszve minden 5 es 14 ev kozott. nem tudjak a helyes labtartast es mozdulatsort rugasnal, alapveto mozgas koordinacios problemaik vannak ami kesobb joval nehezebben elsajatithato. a felelosseg azoknal az edzoknel van akik ott vannak es rosszul vegzik a dolgukat es azoknal akik a papirokat adjak nekik arrol, hogy alkalmasak a munkara. Nem beszelve az utanpotlasban levo korrupciorol (apuka fizet az edzonek, hogy az o fiacskaja jatszhasson). a felsoroltak kozul csak Mezeynek volt hatalma a tobbi csak mitugralsz megmondo ember.

Roan 2013.10.16. 13:16:33

@okostojgli: "Ilyen az a kevesebb, mint ötven főt számláló, a kártevésből remekül megélő edzői „elittársaság”,..."

safranek 2013.10.16. 13:55:41

A Magyar Foci nem beteg! Mindössze ENNYIT TUD és kész. El kellene már engedni az Arany Csapatot, meg Puskás Öcsit. Nem kellene hozzájuk mérni a mai focistákat. Egyrészt régen volt, másrészt meg akkor teljesen más volt a foci. El kellene ismerni, hogy azóta (néhány villanást kivéve, amit szintén nem lehet tendenciaként értelmezni), nem vagyunk az élvonalban.
Ez önmagában nem baj. Tegyünk a focit a helyére és kész. A baj ott van, hogy aránytalanul nagy állami és egyéb támogatást kap a többis sporthoz képest, amelyekben viszont tendenciózusan az élvonalban vagyunk.
Lehet mondani, hogy persze akkor is a foci a legnépszerűbb, a legtöbb embert megmozgató sport, de kétségeim vannak amiatt, hogy a sok-sok pénz eljut a foci legaljáig. Oda, ahol kis és lelkes egyesület foglalkoznak gyerekkel, vagy eltünik az "élvonalban".

high up! 2013.10.16. 14:05:27

na, ennyit tud a FOCI ALAPÚ TÁRSADALOM!

Mekkor alúzer gazdasági és foci analfabéták ezek: Orbán, mezeygyurka, deutsch, kocsismáLé, Télikabát Zsolt

high up! 2013.10.16. 14:08:15

@safranek:

A magyar foci a helyén van. A probléma csak annyi, hogy az érte adott állammi pénz nincs a helyén.
Magyarul: a pénzt a te zsebedből kivették és mindenféle félázsiai tudású labda szagértő luxus lakást, luxus kocsit vett belőle.

high up! 2013.10.16. 14:13:34

Meg még csak azt röhögöm, hogy lesz-e Nemzeti Színház 2.0 2014-ben, ha a fidióták veszítenek jövöre a választáson. Teccik tudni, amikor Nemzeti Orbenascu elvtárs 1998-ban leállította a NSZ megépítését, a sok bocialista haver oligarcha meg ott lesett, hogy nem jött be a zsíros üzlet.

na most egy kormány váltás után az új kormány ugyanúgy leállíthatná ezt a 160 milliárdos stadionokba rejtett haveri pénzosztogatást, aztán csak lesne a Simlicska, Mészáros Lörinc, meg a többi Nemzeti Oligarcha.

rugoman 2013.10.16. 14:18:16

@svega:
pontosan így van, ld.: MAMS, MEOE, .. tovább is van, mongyam még??!
milliárdok tűnnek el évről-évre ezeket a pénzszivattyúkon keresztül!
semmiféle rendszerváltás itten nem volt, kérem..

safranek 2013.10.16. 14:29:30

@high up!: nincs a helyén, mert:
- mindíg azt várjuk hogy bejutunk valahová...de nem
- túl sokat invesztálnak bele

ha a helyén lenne kezelve, akkor:
- kevesebb pénzt öntenének bele
- nem sírnánk állandóan, hogy "már megint nem jutottunk be, bezzeg..."

Úgy kellene tekinteni az egészre, hogy aazt mondjuk, hogy most ez a "normál" teljesítmény és az Arany Csapat, meg a Vidi az UEFA-ban volt az extra.

Bambano 2013.10.16. 14:56:52

@safranek: anno játszott a Debrecen a Zalaegerszeg ellen. Ez abban az évben volt, amikor a Debrecen veretlenül húzta ki az évet és bajnok lett, és a meccs idején a Zalaegerszegnek nem volt nyertes meccse.

Na egy ilyen felállásban a zeg vezetett 2-0-ra a félidőben. Majd kijöttek a második kanyarra és 15 perc alatt rúgtak ÖTÖT! a zegnek.

ha ez a meccs tiszta volt, én befonom a hajam. Többek között ezért (is) beteg a magyar futball, nem igaz, hogy nem beteg.

@high up!: ugyanez fordítva, volt nagy fejvakarás, mikor 2002-ben már a coccik adták át az m3-as új szakaszát...

Partjelző 2013.10.16. 14:57:58

Ilyen, minden szakértelmet nélkülöző, üres, lapos, közhelyekkel operáló, tényekkel alátámasztatlan írást a legrosszabb magyar edző sem lenne képes produkálni...
Ezzel szemben ők takarodjanak, te maradhatsz...