In Memoriam Costa Concordia by BAKTAY
gy évet töltött Toszkánában, az ott készült alkotásait mutatja most be, köztük az In memoriam címűt, amellyel a Costa Concordia üdülőhajó szerencsétlenségekor meghalt Fehér Sándor hegedűművésznek kívánt emléket állítani.

Baktay Erika Olaszországban élő magyar festőművész Toszkána című kiállítása a Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében pénteken nyílt meg a római Monogramma Kortárs Galériában, a festők utcájában. A tárlatot a művész jelenlétében Balla János olaszországi magyar nagykövet nyitotta meg. A művésznő egy évet töltött Toszkánában, az ott készült alkotásait mutatja most be, köztük az In Memoriam címűt, amellyel a Costa Concordia üdülőhajó szerencsétlenségekor meghalt Fehér Sándor hegedűművésznek kívánt emléket állítani.

photo(2).JPG In memoriam (részlet) - forrás: nol.hu

A fiatalember ugyanis egy gyermekre adta a saját mentőmellényét és e gesztusért az életével fizetett. Baktay Erika elmondta, hogy egy ideig Porto Santo Stefanóban élt, a műterméből rálátott a toszkánai szigetekhez tartozó Giglióra, amelynek közelében a hajó zátonyra futott 2012. január 13-án. Sokáig láthatta a lakása ablakából az oldalára dőlt Costa Concordiát – idézte fel.

costa_concordia_120719.jpgfotó: internet - forrás:internet

A Costa Concordia 2012. január 13-án az esti órákban Francesco Schettino kapitány parancsnoksága alatt hajózott a Tirrén-tengeren, nyugodt időben, tiszta látási viszonyok között. A fedélzeten 4229 személy tartózkodott. A hajó a kapitány utasítására erősen megközelítette Giglio szigetét és zátonyra futott. Eközben egy szikla hetven méteres rést vágott a hajótestbe. A hajó, amelynek nagy részét elárasztotta a víz, jobb oldalára dőlt. Annak ellenére, hogy a part kevesebb mint száz méterre volt, harminckét ember – közöttük a hajón dolgozó magyar Fehér Sándor– az életét vesztette. Az anyagi kárt mintegy egymilliárd dollárra becsülik. A hajót 2013. szeptember 16–17-én állították talpra 19 órás munkát követően.

photo(2)xc.JPG In memoriam  (részlet)- További képek Baktay Erika hivatalos oldalán: https://www.facebook.com/baktay.erika

A hajón dolgozó magyar fiatalember gyermekmentő önfeláldozása annyira megindította, hogy  170x170 centiméteres képen örökítette meg, ami a kiállítás legnagyobb méretű műve. A festmény felső részében sok színt használt, az életet szimbolizálva, míg alulra sötét hullámokat festett, ott a víz alól hajó sejlik fel, ami a halált sugallja – mesélte.

_DSC8380.jpgA képen: Balla János olaszországi magyar nagykövet Baktay Erika művésznő társaságában.

A tárlaton látható képei három dimenziósak, a technikai újítás révén úgy tűnik, mintha üveggel lenne lefedve a festmény. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy édesapja kémikus volt, tőle tanulta azt is, hogyan főzze maga a festékeket például gránátalmából, zölddióból, csalánból és más gyümölcsből, zöldségből.

_DSC8441.jpgA teltházas megnyitót sokan a Via Margutta macskakövein követték nyomon.

A több évtizede Olaszországban, Meranóban élő Baktay Erika festőművész elmondta, hogy alkotásait Budapesten kívül megismerhették többek között Veronában, Milánóban, New Yorkban, Párizsban és Dubajban is. A római kiállítás után ismét dubaji meghívásnak tesz eleget - árulta el.

Baktay Erika Budapesten született, az iparművészeti főiskolán diplomázott 1970-ben, Vén Emil volt a mestere. A hetvenes évek elején Velencében folytatott képzőművészeti tanulmányokat. Meranón kívül Párizsban is dolgozik.

baktay.jpgTudjon meg többet Baktay Erika művésznő munkásságáról. Kövesse Facebook oldalát - https://www.facebook.com/baktay.erika - vagy látogasson el honlapjára: http://arteg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusonline.blog.hu/api/trackback/id/tr25589917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.