BETELT A POHÁR!
Tisztelt Egyetemi Polgárok!
 

Az egyetemi vezetés nevében szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a Szenátus 2013. október 21-i ülésén megtárgyalta az „Előterjesztés a gazdasági főigazgató szakmai és vezetői tevékenysége nyomán kialakult helyzet rendezésére” című napirendi pontot.

Tanévnyitó 04..JPG

A Testület a téma alapos megvitatása után a következő határozatot hozta:

SZ-16/2013/2014. (2013. X. 21.) számú határozat:
A Szenátus mint az Egyetem legfőbb döntéshozó testülete 22 igen, 0 nem, 1 érvénytelen szavazattal – mérlegelve az Egyetemen kialakult helyzetet, amelyért elsődlegesen a gazdasági főigazgatót teszi felelőssé, és amelyben az Egyetem szakszerű működését és gazdálkodási tevékenységét most már napi szinten veszélyeztetettnek ítéli, egyetértve a rektornak a gazdasági főigazgatóval kapcsolatosan eddig tett intézkedéseivel és javaslataival – kezdeményezi a munkáltató jogkört gyakorló nemzetgazdasági miniszternél Rózsás Péter András gazdasági főigazgató magasabb vezetői megbízásának visszavonását és ezzel a gazdasági főigazgatói beosztásban történő azonnali hatályú személycserét.
(Határozatképesség: 23/30)

Dr. Rostoványi Zsolt
rektorA bejegyzés trackback címe:

https://corvinusonline.blog.hu/api/trackback/id/tr155592037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aritus 2013.10.22. 21:50:36

@Hordószónok: De biztos nagyon jót akart, és nagyon ért hozzá. Tudod, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.
Ez annyival tisztább helyzet, hogy itt a jószándék is hiányzik.

Mészáros Laci 2013.10.22. 21:55:53

@aritus:

így van. nem a VÉLEMÉNYÉT, hanem a NÉZŐPONTJÁT.

Az utca embere nem ismeri az egyetemen belüli harcokat, frontvonalakat, csak azt látja, hogy a rektor gáncsolja a gazdasági főigazgatót. Aki belül van az egyetemen, nyilván állást foglal valamelyiknek a pártján. Az utca embere nem nagyon tudja, hogy mi van az egyetemen belül, csak azt látja, hogy ekézik egymást.

Mészáros Laci 2013.10.22. 21:57:25

@Hordószónok:

"Pontosan azért vonták meg, meret félő volt, hogy úgy fog eljárni"

Ez olyan előrelátásról tanúskodik, amit nem szabad hagynunk parlagon heverni.

Másként fogalmazva, ezópusz meséje a barkasról és a fárányról.

Egon Bondy 2013.10.22. 21:58:56

Tavaly ilyenkor úgy nagyjából minden egyetem vezetősége leszarta a hallgatók, hallgatóik megmozdulásait, mert azt gondolták az elefántcsonttoronyba nem fog felérni a szar. Felért és most rinyálni tetszenek! HAHAHA, hát tessék!
"A gazda okos nagy ember
Röfögök neki, hogyha kell
A fehér legyen fekete
Megeszem, csak tedd ide!"

Mészáros Laci 2013.10.22. 21:59:10

@aritus:

A szó elszáll, a diszlexia megmarad.

kérdő jel 2013.10.22. 22:19:33

@megint: "capacete is csak egy dolgot szajkóz, hogy nem jött meg a pénz időben az államtól, de a többi állításról mélyen hallgat. Pedig egyszerűen lehet rájuk válaszolni, igennel vagy nemmel. Tehát valóban korlátozni akarták(vagy korlátozták is) már első nap a jogkörét?"

szánalmas egy csahos blog ez...:) Egyenes válasz helyett eltűnik a láncos kutya, aztán újult lendülettel kerül elő később más témában, hátha mindenki elfelejtette az előzőt.

Hordószónok 2013.10.22. 22:22:40

@Mészáros Laci: Szó nincs előrelátásról, tapasztalatról van szó. 1. Rózsás HÖK elnök volt a közgázon, ismerték volt oktatói, diáktársai. Tökéletesen lehetett tudni, mit művelt a BME-n és hogy rúgták ki onnan és miért. Szintén a Szenátus határozatával, csak akkor még adtak neki 28 milliót fájdalomdíjul... ez az ország elég kicsi, mindenkiről mindent tud a maga szférája.... nincsenek csodák...

Hordószónok 2013.10.22. 22:24:59

@aritus: Így igaz. Sajnos pancser, ellentmondást nem tűrő, és mentálisan sincs rendben. Nyilvánosak a körlevelei, amiket kibocsátott magából... olvassátok már el!

Mészáros Laci 2013.10.22. 22:25:53

@Hordószónok:

Mit művelt a BME-n?
Ne nézz hülyének, tényleg nem tudom.
Ez olyan fura, hogy valaki, aki belül van az egyetemen, tisztában van a napi harcokkal, de bármily fura, a kapun kívül ebből semmit nem tudunk. Innen nézve vihar egy kanál vízben, presztízsharc valamiért, amit nem látunk.

aritus 2013.10.22. 22:30:50

@Egon Bondy: Nagyon egyetértek! Ha finoman akarok fogalmazni, nagyon csúnya volt, ahogyan az egyetemek vezetősége cserben hagyta a diákokat. Most ehetik a saját lapításuk főztjét.

aritus 2013.10.22. 22:34:19

@Mészáros Laci: Ahhoz képest, hogy épp elismered, hogy semmit sem tudsz, azért nagy mellénnyel Rózsás mellé állsz.
Ha valóban az lenne a problémád, hogy semmit nem tudsz, akkor csak ennyit mondanál.
De nem tudsz leállni, hanem osztod az észt.
Ha nem tudsz semmit, akkor kussolj.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2013.10.22. 22:35:13

@Online Távmunkás: Ez az önerőből olcsóbban annak fényében, hogy szerinte teljes kupi volt, elég érdekes állítás. Sajnálatos módon a költségvetési létszámszabályozás, illetve a létszámstop (amely persze szelektív) miatt adott esetben kénytelen lehet egy intézmény kiszervezni még drágábban is. Viszont hogy a saját erőből megoldás költségét hogy számolják ki (vannak elég jelentős közvetett költségek a költségvetési gazdálkodás körében, amelyek csak lassan csökkenthetők (létszámleépítés más területeken), az még jól működő információs rendszer esetén is véleményes.

aritus 2013.10.22. 22:35:27

@Hordószónok: linkeld be a nyilvános körleveleit. Akkor tudjuk olvasni.

Hordószónok 2013.10.22. 22:40:56

@Mészáros Laci: A BME-n ugyanezt művelte. Összeveszett mindenkivel, ott a HÖK-öt is szétrobbantotta. Összeveszett a rektorral, ugyanazt csinálta, amit itt: amiről úgy gondolta, kifizette, amiről úgy gondolta, azt nem. Az elődjét (akinek az asszisztense volt) sk. rúgta ki. Végül ott is a Szenátus küldte el a csudába... Meg kell nézni az életrajzát... a BME után 1 évnél tovább nem volt sehol...

Mészáros Laci 2013.10.22. 22:43:21

@aritus:

Nem-nem. Kérdéseket tettem fel. Abból, ami az egyetemen belül zajlik, kb két cikk érte el a hozzám hasonló bamba reálértelmiségiek ingerküszöbét: interjú Rózsással, amiben sok konkrét tényállítás hangzott el és Rostoványi általánosságokban kimerülő véleménye a gazdasági főigazgatóról.

Ez alapján az utca embere azt látja, hogy érkezik egy revizor-szerű ember az egyetemre, akit a rektor és az egyetem teljes vezetése ekéz, miközben a revizor elég konkrét problémákat mond, az egyetem vezetése pedig nem válaszol ezekre, csak le akarja váltatni a revizort.

Értem én, hogy az egyetemen belülről más is látszik, de az egyetemen belül hányan is vannak? Ezren, ezerötszázan? Kívül meg pármillióan morognak, hogy túl sok az autonómia. Lehet, hogy ez a hangulat a kormány szándéka szerint van, de a jelek szerint az egyetem vezetése is csak rásegít.

Mészáros Laci 2013.10.22. 22:46:23

@Hordószónok:

"Meg kell nézni az életrajzát... a BME után 1 évnél tovább nem volt sehol"

www.imdb.com/title/tt1193138/

aritus 2013.10.22. 22:50:03

@Mészáros Laci: Az utca emberével ne gyere, te nem az utca embere vagy. Úgyhogy ezt felejtsd el. Azzal érvelni, hogy te, Mészáros Laci az utca embere vagy ugyanaz, mint az, hogy magyar emberek a rezsicsökkentésre szavaznak. Ezt hagyd a párt politikusoknak.

aritus 2013.10.22. 22:54:58

@Mészáros Laci: Amúgy nem kérdéseket tettél fel, hanem állításokat tettél pl
"Az, hogy lényegében a hivatalba lépésekor megvontak szinte minden jogkört, ami a pozícióhoz tartozott, inkább Rózsás véleményét támasztja alá."

Ezt Rózsás állítja, honnan tudod, hogy igaz? Onnan, hogy te eleve neki, azaz a kormánynak hiszel.
Akivel a kormány harcol, az csak rongy ember lehet. Mint a megboldogult földrajzinév bizottság, igaz? Azt is egy tollvonással kinyírták, sőt nemcsak a bizottságot magát, hanem azokat az embereket a bizottságból, akik közszolgaként dolgoztak, kirugatták. Miért is? Mert nem pontosan ugyanazt mondták a kurva Ferihegyről, amit a kormány akart?

xclusiv 2013.10.22. 23:10:50

@aritus: " Ahhoz képest, hogy épp elismered, hogy semmit sem tudsz, azért nagy mellénnyel Rózsás mellé állsz."

Valójában az a helyzet, hogy van itt kb. 5 nick, nyilván Rózsás egyetemi ellenfelei, akik itt szurkolnak Rózsás ellen, és egész konkrétan annyit sikerült felhozniuk az 1 éves tevékenységének bírálataként, hogy az államtól bizony késett a pénz, illetve hogy bizonyos kifizetéseket állítólag nem írt alá.

"Ha valóban az lenne a problémád, hogy semmit nem tudsz, akkor csak ennyit mondanál."

Hát szerintem valóban az a problémája, nekem legalábbis az. Van itt egy állami milliárdokból gazdálkodó szervezet, ahova felülről kineveztek egy gazdasági főigazgatót, akinek a munkáját a helyi emberek igyekeznek gáncsolni, és politikai úton próbálják eltávolítani.

"Ha nem tudsz semmit, akkor kussolj."

talán inkább te, ha nem vagy képes kultúráltan megszólalni, oktatókám...

Tudod sokkal hihetőbbek lennétek, ha konkrétumokat hoznátok.

Pl. ez egy konkrétum: "Már az első munkanapomon meglepő helyzettel szembesültem. Kiderült, hogy aznappal megszüntették a gazdasági főigazgató munkáltatói és kötelezettségvállalási jogkörét, a középvezetőim 100-350 ezer forintos havi béremelésben részesültek a rektortól, és aznappal kineveztek egy új főigazgató-helyettest a velem való előzetes egyeztetés nélkül."

Amire lehet azt mondani, hogy igaz vagy hogy nem igaz. Ez történetesen igaz, mint ahogy itt egy közgázos nick "gerincesen" el is ismerte, hogy "de utólag kiderült hogy ez mennyire fasza jogos volt"...

Itt van a vele készült interjú: index.hu/belfold/2013/10/11/kitalal_a_corvinus_gazdasagi_foigazgatoja/

Neki lehet állni tételesen cáfolni, oktatókám...

xclusiv 2013.10.22. 23:17:00

@aritus: " Az utca emberével ne gyere, te nem az utca embere vagy."

Én az vagyok, te pedig nyilván Rózsás egyetemi ellenfele. Ez kb. nem is kérdés.

A kérdés csak az, hogy ha valaki válaszokat szeretne kapni bizonyos kérdésekre, akkor miért kezdesz el fideszesezni. Ugye nem azért, mert csak ennyi érved van Rózsás ellen? Már legalábbis nyilvánosságra hozható, mert - csak a példa kedvéért - azt nyilván nem írhatod le, bizniszedet megakadályozta, és ez a problémád. (Még egyszer: ez csak egy példa volt, nem vádollak semmivel!)

aritus 2013.10.22. 23:21:07

@xclusiv: olvastam az interjút, és nem vagyok oktatóka. Egy szegény, nyomorult, megalázott diplomás közszolga vagyok. A munka alapú társadalomban. Tehát amit a saját bőrömön tapasztalok, az nekem épp elég, hogy egy kormánymegbízottnak egy szavát se higgyem.
És ebben a meccsben az egyetem mellé álljak.

aritus 2013.10.22. 23:26:48

@xclusiv: Dehogynem vádolsz, ne sunyiskodj! Azzal vádolsz, hogy valami hatalmas bizniszben utaztam, de ez a tiszta ember, ez a Rózsás megfúrta az én bizniszemet. Nem kell tagadni azt, amit teszel.

Oszt te miért is vagy utca embere? Akkor nem ezen a blogon osztanád az észt, hanem a tévé előtt ülnél. Mert az utca emberének a tájékozatlan, a közügyek iránt érdektelen embert szokták nevezni. Az meg nem itt osztja az észt.
Blogger Gézát meg nyugodt szívvel nevezem fideszesnek, mert számtalan blogon, számtalan kommentben hitet tett a kormányzó párt mellett. Ezt ő nem is tagadja, nem is szégyelli. Azt, hogy fideszes. Tehát konkrétan ezért mondtam, hogy fideszes.

xclusiv 2013.10.22. 23:38:18

@aritus: "olvastam az interjút, és nem vagyok oktatóka. Egy szegény, nyomorult, megalázott diplomás közszolga vagyok. A munka alapú társadalomban."

Lefordítottam magyarra, és rá is kérdeznék: ugye a közgázon dolgozol?

"Tehát amit a saját bőrömön tapasztalok, az nekem épp elég, hogy egy kormánymegbízottnak egy szavát se higgyem.
És ebben a meccsben az egyetem mellé álljak."

Ja, alapban én se hiszek nekik. Viszont ebben az esetben két dolog lehetséges: vagy Rózsás tényleg akkora fasz mint ide Lacháza, szétkúr mindent (főleg szegény hököt, lol), stb.
A másik verzió pedig az, hogy Rózsás igazából jót akarna, csak túl sok nagy embernek túl sok érdekét sérti, és ezért fúrják izomból.

Az alapján amit a két ellenérdekelt féltől olvastam, számomra Rózsás hitelesebbnek tűnik. Viszont csakis ez alapján tudok ítélni, mert a közgázon csak a menzán voltam néhányszor ebédelni, ennél többet nem tudok. Szóval személyes tapasztalatom nincs, és ezért is kérek én (is!) konkrétumokat tőletek, hogy mégis _konkrétan_ mit ártott ez a minisztériumi ember az egyetemen. Ilyet az elmúlt majd száz kommentben nem találtam.

xclusiv 2013.10.22. 23:51:30

@aritus: "Dehogynem vádolsz, ne sunyiskodj! Azzal vádolsz, hogy valami hatalmas bizniszben utaztam, de ez a tiszta ember, ez a Rózsás megfúrta az én bizniszemet. Nem kell tagadni azt, amit teszel."

Csak egy példát írtam, és le is írtam hogy nem vádollak semmivel, viszont a komplett Rózsás elleni egyetemi összefogás bűzlik nekem, mintha csak a saját kis bizniszeiket védenék, és azért nem mondanak semmi konkrétat, csak általánosságban annyit, hogy elront mindent. Én csak

KONKRÉTUMOT

szerettem volna hallani Rózsás ellen. Hogy mit is csinált, és ez miért rossz. Mert ilyet eddig nem igazán írt senki, és akkor ugye joggal merül fel az emberben, hogy vajon mi is mehet a háttérben. Pl. amikor a máv compliance osztályát megszűntették, akkor nekem - és sokaknak - az tűnt a logikus magyarázatnak, hogy egyes nagyhatalmú embereket akadályoztak a lopásban. Szerintem nem alaptalanul.
Most is valami hasonlót érzek...

"Oszt te miért is vagy utca embere? Akkor nem ezen a blogon osztanád az észt, hanem a tévé előtt ülnél. Mert az utca emberének a tájékozatlan, a közügyek iránt érdektelen embert szokták nevezni. Az meg nem itt osztja az észt."

Ebben bizony van valami.
Akkor máshogy definiálnám magam: a közügyek iránt érdeklődő, a közpénzek (értsd: az én pénzem) elköltése iránt különösen érdeklődő adófizető állampolgár vagyok. És ezen minőségemben érdeklődök arról, hogy konkrétan mi rosszat is tett ez az ember a közgázon. Tehát nem a fidesz érdekel, nem az érdekel, hogy ez az ember mit csinált a Műegyetemen, nem az érdekel, hogy elmúltnyócév, hanem konkrétan ennek az embernek az elmúlt kb. egy éves tevékenysége.

"Blogger Gézát meg nyugodt szívvel nevezem fideszesnek, mert számtalan blogon, számtalan kommentben hitet tett a kormányzó párt mellett. Ezt ő nem is tagadja, nem is szégyelli. Azt, hogy fideszes. Tehát konkrétan ezért mondtam, hogy fideszes."

Ja, tényleg az, nem is kérdés. Viszont itt nem őt, vagy legalábbis nem csak őt fideszesezted le, hanem a "Mészáros Laci" néven kommentelő nick hozzászólásaira reagáltál így.

aritus 2013.10.22. 23:56:11

@xclusiv: Nem, nem a Közgázon dolgozm, sőt, egyik egyetemen sem dolgozom. Olyan helyen dolgozom, ahol naponta látom azokat az embereket, akik ez a kormány leszar, akiknek a rovására a stadinokat, a Tiborcz féle csákmátékat, közgépet stb javadalmazza közpénzből.
A gyerekem viszont egyetemre jár, és emiatt is (de nemcsak emiatt!) kurvára involvált vagyok a felsőoktatásban.
olvasd el pl ezt a kommentet: @Hordószónok:
vagy ezt: @capacete:
Amikből kiderül, hogy
1, az egyetem nem kapta meg a neki járó pénzeket, csak jelentős késéssel, azaz, így hogy lehet számon kérni, hogy nem jól gazdálkodott?
2, ez a Rózsás már más egyetemen is szerul működött

aritus 2013.10.22. 23:57:17

@xclusiv: Mészáros Laci dettó

aritus 2013.10.23. 00:04:20

@xclusiv: Ha annyira izgat a közpénz felhasználása, akkor miért nem izgat az a sok milliárd, amit futball stadinok építésre fordítanak, miért nem izgat, hogy a min.elnök nyaralója sarkában mit építenek, hogy hogyan gazdagodott meg az Orbán család, miért nem izgatnak a földbérlet ügyek, miért nem izgat a trafik járulékok párt alapon történő újraelosztása, a tankönykiadás és elosztás államosítása, a közgép folyamatos sikeres állami pályázatok megnyerése stb.
Miért csak a Corvinus egyetem izgat téged, miközben tudható, hogy a felső oktatás anyagi kivéreztetése folyik. Mert majd így leszünk erős nemzet.

Hordószónok 2013.10.23. 00:28:41

@aritus: igaz, az egyetemtől sajnos sok pénzt elvontak, és a gond nem az, hogy nem tudtunk mindent kifizetni. Hanem az önkény, ahogy eldöntötte, mit fizet ki az egyetem és mit nem, mit ír alá és mit nem. És tényleg nagyon rosszul muzsikált máshol is....

xclusiv 2013.10.23. 00:41:42

@aritus: "Nem, nem a Közgázon dolgozm, sőt, egyik egyetemen sem dolgozom. Olyan helyen dolgozom, ahol naponta látom azokat az embereket, akik ez a kormány leszar, akiknek a rovására a stadinokat, a Tiborcz féle csákmátékat, közgépet stb javadalmazza közpénzből."

Akkor ez a tippem nem nyert. Komolyabb pénzt mertem volna arra tenni, hogy közgázos dolgozó vagy.
Viszont csakis ez alapján én nem esküdnék meg arra, hogy ez esetben nem Rózsásnak van igaza. Ugyanis - ha jól tudom - évek óta nagyon szar anyagi helyzetben van az egyetem (ami ma nagy részben a mostani fidesz kormány eredménye is, és persze erre az egyetemi reakcióé is), és nem tartom kizártnak, hogy bőven van ott megfogható pazarlás...

"olvasd el pl ezt a kommentet: @Hordószónok:
...
2, ez a Rózsás már más egyetemen is szerul működött"

Ez nem a közgázos tevékenységéről szól, ez ebben a témában nem érv. Ráadásul nem sok konkrétum van benne, ennyi erővel ha leírom egy fórumon névtelenül, hogy "aritus" az előző munkahelyén is mekkora szar volt, akkor innen kezdve minden jelenlegi szakmai tevékenységed keresztül van húzva, le van szarva, te akkoris tehetségtelen és rosszindulatú ember vagy, pont.

"vagy ezt: @capacete:
1, az egyetem nem kapta meg a neki járó pénzeket, csak jelentős késéssel, azaz, így hogy lehet számon kérni, hogy nem jól gazdálkodott?"

Ahol capacente ppp konstrukcióról beszél, ami az egésznek csak egy része. Lehet, hogy erre nem igaz Rózsás állítása (nem tudom), de vannak itt még finomságok: "Az egyetemnek ugyanakkor ígérvénye van arra, hogy a strukturális alapokból részesedhet. A tárgyalások még nem kezdődtek el a 10 milliárd forintos adósságátvállalási alapról, amellyel az intézmény felhalmozódott adósságainak egy részét törleszteni lehetne."
Hát izé...
És a rektor úr ilyeneket is mondott:
"Idei költségvetésükbe például egy több százmilliós tavalyi maradványt is bekalkuláltak, ezt azonban a minisztérium zárolta."
Hát baszki, azt én is tudom, hogy amit zároltak a költségvetésben azt csak matolcsi látta bele a bevételi oldalba, de nyilvánvalóan nincs realitása a teljesülésének, szóval ez csak virtuális pénz. És akkor a doktordoktor rektorúr erre épít?
Ez csak megerősíti, amit a hozzáértéséről gondolok.

aritus 2013.10.23. 00:47:35

@Hordószónok: Azért az hasznos volna, ha írnának is erről a szenátusi döntésről az online hírportálok. Elképesztőnek tartom, hogy ma ez Magyarországon nem hír. Még jó, hogy az index legalább címlapra tette a blogot, de azért ez édeskevés. Azért ez annál sokkal nagyobb jelentőségű.

xclusiv 2013.10.23. 00:48:22

@aritus: "Mészáros Laci dettó"

Én eddig még csak itt találkoztam a hozzászólásaival, és ez alapján nem tűnik fidesz trollnak. De ha az is lenne, a kérdései akkor is ülnek.

xclusiv 2013.10.23. 00:54:42

@aritus: "Ha annyira izgat a közpénz felhasználása, akkor miért nem izgat az a sok milliárd, amit futball stadinok építésre fordítanak, miért nem izgat ..."

Izgat, csak ebben a témában ezzel nem megyünk sokra. Itt ugyanis nem ez a kérdés.

"Miért csak a Corvinus egyetem izgat téged, miközben tudható, hogy a felső oktatás anyagi kivéreztetése folyik."

Nem _csak_ ez izgat engem, viszont index címlapon ez ugrott elém. És olvasva az interjút Rozsdással, valamint itt a kommenteket, hát lettek gondolataim.
Bár igazából én leszarom a közgázt, ha tényleg akkora űberkirály intézmény akkor tessen lemondani az állami támogatásról és lehet for profit piaci alapon nyomni a dolgokat. És igaz ugyan, hogy nem lesz állami sokmilliárd, de nem lesz állam Rózsás se.
Ez is egy lehetőség, de érdekes módon az állami milliárdokba így-úgy kapaszkodó intézményeknél ez sose merül fel...

aritus 2013.10.23. 00:55:57

@xclusiv: Nem, az egyetem esetében nem Matolcsy látta bele a bevételi oldalba, ez a zárolás az egyetem esetében azt jelenti, hogy amit már megitéltek az egyetemnek azt zárolták. Ez azt jelenti, hogy a parlament költségvetési tanácsa (van még ilyen, vagy már ez sincs, bevallom, fogalmam sincs, mert nem lehet követni azt a gyorsaságot és találékonyságot, ahogyan a kormány magát mindentől függetleníti) már odaitélte az egyetemnek, az egyetem ezzel jogosan számolhatott. Ami abból is látszik, hogy több hónapos késéssel, de mégicsak megérkeznek ezek a pénzek. Csak közben az egyetem költségvetése összeomlik. Az eü-ben pont ugyanez zajlik. Beszélgess el egyszer egy kh.-i főorvossal, vagy kh igazgatóval egy személyes helyzetben, amikor nem kell attól tartania, hogy az amit elmond neked, az a "hivatalosság" tudomására jut.

Hordószónok 2013.10.23. 00:56:03

@aritus: Ez igaz, de az egyetemnek nem érdeke a további botrány... elég volt... Rózsás úr kürtölte tele a sajtót... jobb lenne kis nyugalom végre

xclusiv 2013.10.23. 00:59:23

@Hordószónok: "igaz, az egyetemtől sajnos sok pénzt elvontak, és a gond nem az, hogy nem tudtunk mindent kifizetni."

De, az a gond!
Erre ezt írta Rózsás: "Készült egy anyag, ami bemutatta, hogy mivel 2012-ben a költségvetésben a kiadásokat nem igazították hozzá a bevételek csökkenéséhez"

Szóval ha 9 vagy 10 számjegyű összeggel vágják a bevételi oldalt, akkor a kiadási nyilván nem fog kijönni bevételből. És szerinted ez nem gond???
Ha ez igaz akkor ez dicsőséges teljesítmény az egyetemtől...

"Hanem az önkény, ahogy eldöntötte, mit fizet ki az egyetem és mit nem, mit ír alá és mit nem."

Amire ismét csak konkrétumot kérnék.

"És tényleg nagyon rosszul muzsikált máshol is...."

És erre se ártana konkrétum, bár ez a közgázos teljesítményét nem minősíti se pro, se kontra...

Hordószónok 2013.10.23. 00:59:41

@xclusiv: tény, hogy máshonnan is kirúgták, tény, hogy egy beteg ember és tény a bagy mértékű elvonás... de aki nem élte vele végig ezt az egy év poklot, nem tudja, mit művelt itt... más a politika, a felsőoktatás helyzete és más Rózsás úr maga...

aritus 2013.10.23. 01:03:27

@xclusiv: Bazmeg, ha te ezt képes vagy leírni, hogy egy egyetem majd jól megél állami támogatás nélkül Magyarországon, akkor te vagy nem itthon élsz, vagy egy párt propagandista vagy.
Európában minden egyetem állami támogatást kap, ahhoz pedig, hogy magánegyetemek létezni tudjanak, valóban jelentősek legyenek, tudományos munkát is folytassanak, ahhoz nagyon más adó rendszer kell, mint ami itt van. Például nemcsak a focinak lehet adni adókedvezménnyel adományokat. Ma Magyarországon ez van.
És ez a mondatod az egyetemről pedig, hogy "de érdekes módon az állami milliárdokba így-úgy kapaszkodó intézményeknél ez sose merül fel..." meg különösen aljas.
Bazmeg a Közgép meg a Mészáros Lőrinc az ami állami milliárdokba kapaszkodik. Fuj

aritus 2013.10.23. 01:05:45

@Hordószónok: Ez szerintem a legrosszabb taktika. Húzzuk össze magunkat minél kisebbre, hátha megússzuk. A földrajzinév bizottság megúszta? Pedig nem is harcoltak a kormánnyal.
Ha pedig a Szenátus mehgozta ezt a döntését, erről egy blog született, akkor miért is kell elbújni?????

Hordószónok 2013.10.23. 01:10:03

@xclusiv: nem kell mindenbe politikát vinni... persze, hogy az a gond, ha nem fedezik a bevételek a kiadásokat... Hogyne lenne ez gond. De ez most kormányzati politika, minden egyetemet szinte egyformán sújt. Esetünkben a probléma maga az ember. Én nem akarlak győzködni. Volt olyan számla, ami a haverjáé volt és határidő nélkül kifizette, miközben még 2012 decemberi kifizetetlen számla is akad... nem jegyzett ellen pályázatot, ezért lemaradt az egyetem róla.... de én nem akarlak győzködni, nem élsz az egyetemen, aki itt él, tudja, milyen ez az ember... kb. ennyi

aritus 2013.10.23. 01:10:27

@Hordószónok:1, Botrány a Corvinus körül 2010, a dicsőséges fülkeforr óta van
2,Nyugalom meg nincs, mert Rózsás telekürtölte a sajtót (szinte biztos, hogy hátszéllel), és a Szenátus hozta ezt a döntését. Hol van itt nyugalom? Miért nem bíztok a nyilvánosságban? Pontosítok, miben bízhattok a nyílvánosságon kívül?

Hordószónok 2013.10.23. 01:11:55

@aritus: nem kell elbújni, csendben el kell köszönni tőle...

xclusiv 2013.10.23. 01:13:04

@aritus: "Nem, az egyetem esetében nem Matolcsy látta bele a bevételi oldalba, ez a zárolás az egyetem esetében azt jelenti, hogy amit már megitéltek az egyetemnek azt zárolták. Ez azt jelenti, hogy a parlament költségvetési tanácsa (van még ilyen, vagy már ez sincs, bevallom, fogalmam sincs, mert nem lehet követni azt a gyorsaságot és találékonyságot, ahogyan a kormány magát mindentől függetleníti) már odaitélte az egyetemnek, az egyetem ezzel jogosan számolhatott."

Nem, ez hülyeség.
Ez azt jelenti, hogy matolcsi (és ma már vargamiska is) a bevételi oldalba bevízionált egy számot, amit aztán a kiadási oldalba is beírtak sok helyre apránként. Aztán amikor kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy ez a pénz nem lesz meg, akkor a kiadási oldalról is kihúzogatták ezeket zárolás néven. (Értsd: már a kormány számára is nyilvánvalóvá vált, épeszű ember eddig se számított erre a vízionált bevételre.)
Nem kell közgáz diploma ahhoz, hogy az ember belássa, hogy ez csak a nem létező pénz kihúzása a kiadási oldalról, csak így szebbnek látszik.
És ha a rektor úr ezt a pénzt az intézményén belül el is költötte, vagy legalábbis komolyabban számított erre, mint én a lottó ötösre, akkor hülyébb mint a seggem.

"Ami abból is látszik, hogy több hónapos késéssel, de mégicsak megérkeznek ezek a pénzek. Csak közben az egyetem költségvetése összeomlik."

Egen, főleg ha a már korábban zárolt (értsd: elvett) pénzekre számítanak.
Pontosan tudom, hogy GDP arányosan százalékos nagyságrendű pénzzel szórakozik az állam, így szépíti a statisztikát, tudok olyan cégről is ami az államnak már csakis kp-ra vagy előre utalással szállít, hogy az áfa ne borítsa be a céget. De ez nem menti az egyetem inkompetens vezetését, ha ilyen talált pénzekre épít...

xclusiv 2013.10.23. 01:14:31

@Hordószónok: "Ez igaz, de az egyetemnek nem érdeke a további botrány... elég volt... Rózsás úr kürtölte tele a sajtót... jobb lenne kis nyugalom végre"

Mármint csendben szeretnétek eltüntetni? Megértem.

Én inkább nyilvánosságot szeretnék, hogy kiderüljön, hogy mi a f*sz is van a közgázon, fele részben az én pénzemből...

xclusiv 2013.10.23. 01:15:51

@Hordószónok: "tény, hogy máshonnan is kirúgták, tény, hogy egy beteg ember és tény a bagy mértékű elvonás... de aki nem élte vele végig ezt az egy év poklot, nem tudja, mit művelt itt... más a politika, a felsőoktatás helyzete és más Rózsás úr maga..."

Erre mondta régen a tanárom azt, hogy "sok a rizsa és kevés a hús"...

aritus 2013.10.23. 01:17:16

@Hordószónok: Komolyan kacagnom kell. Mi az, hogy csendben elköszönni tőle? Gondolod, hogy ezután a "lázadás" után (mert mi másnak tekinteni a kormány, ami azt sem tudta lenyelni, hogy a földrajzinév bizottság azt javasolta, hogy Liszt Ferenc Ferihegy legyen a reptér neve) csendben elköszöntök tőle?! Itt fejek fognak hullani! Kivéve, ha Orbán vagy valamely pereputtya utálja Rózsást, és amúgy is le akar vele számolni. Hol élsz te?

xclusiv 2013.10.23. 01:19:07

@aritus: "Bazmeg, ha te ezt képes vagy leírni, hogy egy egyetem majd jól megél állami támogatás nélkül Magyarországon, akkor te vagy nem itthon élsz, vagy egy párt propagandista vagy."

No van egy olyan mondás, hogy az kéri a zenét, aki fizeti.

Jelen esetben az állam fizeti az egyetem bevételének a felét. Szóval ez rendben van.
Az viszont nincs rendben, hogy valakit odaültet, hogy ennek a pénznek az elköltését felügyelje.

És továbbra sincs semmi konkrétum a csávó tevékenységével kapcsolatban, csak hogy szar.
Hát már bocsánat, ettől azért többet várnék el, úgy is mint szponzor.

a többi meg tl;dr

xclusiv 2013.10.23. 01:21:01

@aritus: "Ha pedig a Szenátus mehgozta ezt a döntését, erről egy blog született, akkor miért is kell elbújni?????"

Szerintem csak egy lehetőség van: semmi olyan érvük nincs, amit nyilvánosságra mernének hozni. Legalábbis ha így marad, akkor más lehetőség nincs.

xclusiv 2013.10.23. 01:23:10

@Hordószónok: "persze, hogy az a gond, ha nem fedezik a bevételek a kiadásokat... Hogyne lenne ez gond."

Nyilván, de akkor ezeket egymás közelébe kell vinni. Bevételt növelni, kiadást csökkenteni.

"Volt olyan számla, ami a haverjáé volt és határidő nélkül kifizette, miközben még 2012 decemberi kifizetetlen számla is akad..."

Konkrétumot kérnék a pénzem elköltéséről! Köszönöm!

"nem jegyzett ellen pályázatot, ezért lemaradt az egyetem róla..."

Erről is!

xclusiv 2013.10.23. 01:26:18

@aritus: "1, Botrány a Corvinus körül 2010, a dicsőséges fülkeforr óta van"

egy fenét, bár sokat tolt rajta az biztos.

"2,Nyugalom meg nincs, mert Rózsás telekürtölte a sajtót (szinte biztos, hogy hátszéllel)"

azaz adott egy interjút

"és a Szenátus hozta ezt a döntését."

Nulla konkrét indoklással, mint ahogy az elmúlt 1 évben is történt.

"Miért nem bíztok a nyilvánosságban?"

Hát ez az!

"Pontosítok, miben bízhattok a nyílvánosságon kívül?"

Erre egyértelmű a válasz: abban bíznak, hogy a saját politikai hátszelük erősebb lesz.

Hordószónok 2013.10.23. 01:29:22

@aritus: nézd, ez a blog Rózsásról szól, van véleményem arról, amit felvetsz, de ezt a vitát nem itt gondolnám lefolytatni, az esetleges összefüggések (erős korreláció) ellenére sem...

aritus 2013.10.23. 01:29:59

@xclusiv: Bazmeg és bazmeg! Ezek nem talált pénzek! Ha a kormány nem tud számolni, mert már minden számolni tudó embertől megszabadult, az nem az egyetem, hanem a kormány hibája. Az állami büdzséből fenntartott intézmények bizony abból tudnak kalkulálni, sőt abból az összegből kell kalkulálniuk, amit a költségvetés nekik előír. Itt pontosan ez a helyzet van, hogy előirányzott a költségvetés x összeget, amira ez egyetem bizton számított, majd aztán elkezdtek ezzel a pénzzel szórakozni.
Ha úgy lenne kóser, ahogy te mondod, akkor egyetlen önkormányzat, egyetlen kórház, egyetlen iskola, egyetlen bölcsöde egyetlen bíróság, egyetlen börtön stb sem nem tudná kiszámolni,hogy az adott évre mennyi pénzzel számolhat, hogyan tervezhet.

aritus 2013.10.23. 01:36:05

@xclusiv: te tényleg nem Magyarországon élsz. Képes vagy ezt tök komolyan leírni, hogy ma Magyarországon itt bárkinek is van politikai hátszele, aki nem a kormány pártfogoltja?! Itt kétharmados parlamentarizmus van, ami azt jelenti, hogy a kormánypárt olyan törvényt szavaztat meg olyan alaptörvényt szavaztat meg, amilyet csak akar.
Kinek van itt politikai hátszele?! Orbán és Simicska és Nyerges dönti el. Még Csányinak is nekimennek. Nem olvastad a "jobbos" (azért idézőjelben, mert anyira jobbos ez a kormány, mint a munkéspárt) csahos médiát a nevetséges 8-1 foci vereség kapcsán?

aritus 2013.10.23. 01:39:36

@Hordószónok: ezeket nem neked írtam, hanem: @xclusiv: kommentjére, és semmiképpen nem gondolnán, és nem javasolnám, hogy ezeket belekeverjétek:)))) Nem vagyok tök hülye, csak kicsit:)))

AKIsTUDATLAN 2013.10.23. 06:40:36

A kormány . mint az régóta köztudott, megfojtaná egy kanál vízben az egyik legjobb magyar egyetemünket, a Corvinust.
Ezért Rózsa károkozó tevékenysége a legnagyobb tetszésre talál, sőt mi több, egyenesen a kormány megbízásából dolgozik ez az ügynök.
Mert a Corvinus veszélyes rájuk, az egyetem minden óvatossága, túlélő taktikája ellenére is. Ezért lassan, de biztosan kinyírják, s majd a szeretett kedvenc, a Pázmány, a debreceni Kósaegyetem, meg az ilyesek, a kellően fityeszbarátok, betöltik az űrt.

Mészáros Laci 2013.10.23. 07:09:19

@aritus:

"Ezt Rózsás állítja, honnan tudod, hogy igaz? Onnan, hogy te eleve neki, azaz a kormánynak hiszel."

Nahát, máris jobban tudod, hogy mit gondolok, mint én magam :-)

Kicsivel fentebb is félreolvastad, amit írtam, majd bocsánatkérés helyett próbáltad kimagyarázni, hogy neked volt igazad. Aritusnak persze tökmindegy, de van mögötte egy ember, akinek nem. Többek között azért használom a saját nevemet, mert ez segít abban, hogy meggondoltabban fogalmazzak.

Igen, VOLT prekoncepcióm a történet kapcsán, azt is leírtam, hogy miért: a kívülállóknak nagyon kevés információja van. (Az ember pedig nem mérlegeli, hogy a mintavétel megfelel-e a Shannon-kritériumnak, hanem ítélkezik.)

Rózsás kijelentésével kapcsolatban kifejtettem az alternatívákat is korábban:

@Mészáros Laci:

corvinus1920 2013.10.23. 09:46:49

Való igaz, hogy a külső szemlélők számára nehéz átlátni a szitán az egyetemen zajló történéseket. Egy biztos, hogy attól még, hogy a rektor egy jó egyetemi vezetőhöz képest a média számára a legkevesebb, legfontosabb tényeket tárta csak fel, nem jelenti, hogy valótlan dolgokat állítani. Ezzel szemben a "mélyen tisztelt" gazdasági vezető úr szánalmas védekezésként mindent megpróbált "kitálalni az egyetemről" , hogy úgy állítsa be az egyetemet, mint a korrupció melegágyát. Annak, aki valaha is találkozott vele élőben, az mind tudja, hogy egy fikarcnyi szeretet sincs benne az egyetem iránt, mi több, ha tehetné, a Karthágóhoz hasonlóan bánna el az egyetemmel. Minden egyes intézkedésével csak blokkolja az egyetemen belül zajló gazdasági folyamatokat, még a legegyszerűbb lépések elé is óriási köveket görget, hogy mire a szerencsétlenek átjutnának az általa felállított akadályon, akkorra már késő legyen.... Még hogy gazdasági racionalizálás, meg túlburjánzott bürokrácia. Ezeket leginkább maga teremtette meg. Gratulálunk a most már egy éves romboló tevékenységéhez.....

xclusiv 2013.10.23. 13:47:49

@aritus: "Bazmeg és bazmeg! Ezek nem talált pénzek! Ha a kormány nem tud számolni, mert már minden számolni tudó embertől megszabadult, az nem az egyetem, hanem a kormány hibája."

Az viszont az egyetem hibája, ha arra épít, hogy egy már zárolt összeget meg fog kapni. Ha megkapja "talált pénz", de erre építeni nem lehet, ugyanis azt a pénzt azért zárolták (gyengébbek kedvéért: visszavonták az állami költségvetés kiadási oldalából), mert az a pénz nincs.
Kurva nehéz lehet ezt az alap dolgot megérteni a hazai közgazdászképzés fellegvárában...

xclusiv 2013.10.23. 13:52:24

@aritus: "te tényleg nem Magyarországon élsz. Képes vagy ezt tök komolyan leírni, hogy ma Magyarországon itt bárkinek is van politikai hátszele, aki nem a kormány pártfogoltja?! ...
Kinek van itt politikai hátszele?!"

Idézem a post-ot bazmeg: "A Szenátus mint az Egyetem legfőbb döntéshozó testülete ... kezdeményezi a munkáltató jogkört gyakorló nemzetgazdasági miniszternél Rózsás Péter András gazdasági főigazgató magasabb vezetői megbízásának visszavonását ... "

Két verzió van:
1. Rózsás hátszele nagyobb a misztériumban, mint az egyetemi fejeseké
2. pont fordítva

Van még kérdés?

xclusiv 2013.10.23. 13:58:28

@corvinus1920: "Való igaz, hogy a külső szemlélők számára nehéz átlátni a szitán az egyetemen zajló történéseket."

Való igaz, annyi látszik, hogy van két oldal és dobálják egymásra a szart.

"Egy biztos, hogy attól még, hogy a rektor egy jó egyetemi vezetőhöz képest a média számára a legkevesebb, legfontosabb tényeket tárta csak fel, nem jelenti, hogy valótlan dolgokat állítani."

Wut?
Nem mondott bazmeg semmi konkrétat, általánosságban beszélt. Pedig az ő érdekük lenne a lehető legtöbb konkrétumot nylvánosságra hozni ennek az embernek a tevékenységéről, már ha az az igaz, amit ők állítanak.

"Ezzel szemben a "mélyen tisztelt" gazdasági vezető úr szánalmas védekezésként mindent megpróbált "kitálalni az egyetemről" , hogy úgy állítsa be az egyetemet, mint a korrupció melegágyát."

És erre is kérnék konkrétumot, mert én nem így emlékszem.

corvinus1920 2013.10.23. 15:29:05

Nem kell messzire menni ehhez, elég ehhez az utóbbi pár hónapban megjelent ezzel kapcsolatos cikkeket elolvasni. Nem attól lesz valakinek igaza, hogy az igazság bajnokának próbálja meg magát feltüntetni, míg egy másik csak annyit tár a külvilág elé, amennyit mások, külsősök is tudhatnak. Minden más ránk, egyetemi polgárokra tartozik, s nem mindenki alacsonyodik le sárdobálásig. Mindenesetre fölösleges eszmefuttatásokba nem mindenki megy bele, ahogy én se. Akik ott voltak, s meglehetősen közelről szemlélve, mi több, saját bőrükön tapasztalva átélték az utóbbi egy évet,azoknak az elmúlt egy év eseményei, intézkedései elérték a tűréshatárt. Részemről ennyi bőven elég végszónak. Annak, aki csak távoli szemlélőként, vagy netán a híreket olvasva von le mindenféle következtetéseket, ám tegye, szuverén joga. Nekünk, akik viszont megéltük, mi meg tudjuk, mi az igazság...

capacete 2013.10.23. 16:56:02

@xclusiv: Itt valamit nagyon mellélőttél. Az egyetemi költségvetést jelentős részben az állami normatívából kell összeállítani, ehhez jönnek az egyetem saját bevételei.
Na szóval, az állami költségvetésben megállapítják, hogy mennyi jár a Corvinusnak, ez alapján az egyetem elkészíti a saját költségvetését. Ezek után októberben azt mondja Matolcsy, hogy egyre nő a költségvetési hiány, nosza, zároljunk egyetemi pénzeket! Ez nem virtuális pénz, hanem az egyetemnek járó költségvetési forrás, amit meghatározatlan ideig - ha egyáltalán - nem fizetnek ki.

Hogy plasztikusabban is szemléltessem: Képzeld el, hogy egy cégnél dolgozol, aminek jelentős adóhátraléka van, ezért már november-decemberben nem fizet az alkalmazottaknak fizetést. Emellett viszont a főnök a képedbe röhög és azt mondja, hogy iszonyatos lúzer vagy, hogy kölcsönt veszel fel!

capacete 2013.10.23. 17:05:47

@xclusiv: Ebből is látszik, hogy gőzöd sincs a felsőoktatásról.

1. A kormány meghatározza, hogy hány hallgatót lehet felvenni (fizetőset is!).
2. Meghatározza, hogy mekkora a maximális kiszabható költségtérítés.

Furcsa módon az a kormány, aminek az önfenntartó felsőoktatás a mániája, nem engedi meg a Corvinusnak, hogy annyi embert vegyen fel akkora tandíjért, amit ő jónak tart. A Corvinus épp hogy egyike lenne azon elenyésző számú magyar felsőoktatási intézményeknek, amelyik vidáman megélne a piacról, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból a kormány még ezt sem hagyja...

capacete 2013.10.23. 17:08:09

@xclusiv: Konkrétan például nem fizette ki a takarítókat. Biztos valamilyen gonosz ármányt sejtett emögött is, vagy talán csak egyedül akarta eltakarítani a szemetet...

capacete 2013.10.23. 17:13:08

@xclusiv: Talált pénz?! Te észnél vagy? Itt olyan összegekről van szó, amelyeket havi bontásban fizet az állam és októberben hirtelen azt mondják, hogy akkor idén már több pénz nem jön.

Az egyetemi költségvetésbe tényleg bele kellene kalkulálni azt, hogy hirtelen háromhavi összeget lenyúl, bocsánat "zárol", az állam és aki ezt nem teszi meg, az hülye?

xclusiv 2013.10.23. 22:51:45

@capacete: "Itt valamit nagyon mellélőttél. Az egyetemi költségvetést jelentős részben az állami normatívából kell összeállítani, ehhez jönnek az egyetem saját bevételei.
Na szóval, az állami költségvetésben megállapítják, hogy mennyi jár a Corvinusnak, ez alapján az egyetem elkészíti a saját költségvetését. Ezek után októberben azt mondja Matolcsy, hogy egyre nő a költségvetési hiány, nosza, zároljunk egyetemi pénzeket! Ez nem virtuális pénz, hanem az egyetemnek járó költségvetési forrás, amit meghatározatlan ideig - ha egyáltalán - nem fizetnek ki."

Szerintem baromira nem lőttem mellé, kb. ugyanarról beszélünk. Csak én úgy gondolom, hogy a már zárolt összeget elfelejtheti az egyetem, ugyanis mindketten tudjuk, hogy az miért került zárolásra, és mit is jelent a zárolás. És az egyetemi fejeseknek is tudniuk kellene...

"Hogy plasztikusabban is szemléltessem: Képzeld el, hogy egy cégnél dolgozol, aminek jelentős adóhátraléka van, ezért már november-decemberben nem fizet az alkalmazottaknak fizetést. Emellett viszont a főnök a képedbe röhög és azt mondja, hogy iszonyatos lúzer vagy, hogy kölcsönt veszel fel!"

Már bocsánat, de ilyen esetben elég egyértelműen looser lennék. Ugyanis ingyen nem dolgozok, pont.

xclusiv 2013.10.23. 22:59:19

@capacete: "Ebből is látszik, hogy gőzöd sincs a felsőoktatásról."

Valóban nincs, nem is állítottam soha az ellenkezőjét. Itt most ugyanis nem arról van szó.

"1. A kormány meghatározza, hogy hány hallgatót lehet felvenni (fizetőset is!).
2. Meghatározza, hogy mekkora a maximális kiszabható költségtérítés."

Ez eléggé érdekes, bár ha az állam a tulajdonos akkor megteheti.

"Furcsa módon az a kormány, aminek az önfenntartó felsőoktatás a mániája, nem engedi meg a Corvinusnak, hogy annyi embert vegyen fel akkora tandíjért, amit ő jónak tart. A Corvinus épp hogy egyike lenne azon elenyésző számú magyar felsőoktatási intézményeknek, amelyik vidáman megélne a piacról, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból a kormány még ezt sem hagyja..."

Furcsa módon az előbb valaki pont azt fejtegette, hogy Európában mennyire elképzelhetetlen az, hogy egy egyetem simán megélne a piacról.
De felmerül egy másik kérdés is: ha ez igaz, akkor miért nem próbáljátok meg? Meg kell szondázni az egyetem oktatóit, és ha megfelelő mennyiségben és minőségben benne vannak a piaci alapú működésben, akkor csak egy életképes üzleti tervet kell összerakni és ahhoz befektetőt találni. Aztán el lehet felejteni az államot a késő és visszavont pénzekkel, az ide pakolt gazdasági igazgatóval és minden egyéb problémával.

xclusiv 2013.10.23. 23:04:18

@capacete: "Konkrétan például nem fizette ki a takarítókat."

Már a kiszervezett takarítókat, a takarítócéget?

"Biztos valamilyen gonosz ármányt sejtett emögött is, vagy talán csak egyedül akarta eltakarítani a szemetet..."

Vagy esetleg más problémája volt. Nézzünk néhány példát:
1. nem volt miből fizetni, és az "egyetemi polgárok" bérét nagyobb prioritásúnak tartotta
2. a benyújtott számla összege nem stimmelt
3. nem volt rendben a számla alapjául szolgáló teljesítési igazolás
4. úgy látta, hogy - némi matek alapján - a takarítók nettó 3000 Ft-os órabérben takarítottak, és itt valami büdös

És lehetne még jónéhány okot találni azon kívül, minthogy önkezével szerette volna eltakarítani a korvinusz szemetét...

xclusiv 2013.10.23. 23:18:38

@capacete: "Talált pénz?! Te észnél vagy?"

Én észnél.

"Itt olyan összegekről van szó, amelyeket havi bontásban fizet az állam és októberben hirtelen azt mondják, hogy akkor idén már több pénz nem jön."

Idézem a rektorurat: "Idei költségvetésükbe például egy több százmilliós tavalyi maradványt is bekalkuláltak, ezt azonban a minisztérium zárolta."

Tehát nem a normatíváról van szó, hanem másról.

"Az egyetemi költségvetésbe tényleg bele kellene kalkulálni azt, hogy hirtelen háromhavi összeget lenyúl, bocsánat "zárol", az állam és aki ezt nem teszi meg, az hülye?"

Őszintén?
Sajnos a mai kormány mellett ezt tényleg bele kell kalkulálni. Évek óta folyamatosan túltervezik a bevételeket, aztán a vízionált GDP növekedés sose jön össze, a vízionált bevételek sose jönnek össze, és a "szent" 3% alatti hiány érdekében mindig jönnek a zárolások. És sajnos az oktatás mindig szopóágon van.

Erre nyilván nem lehet költségvetést tervezni, de egy "több százmilliós tavalyi maradvány"-ra építeni ilyen körülmények között, hát hogy is mondjam, minimum felelőtlenség. És próbáltam finoman fogalmazni...

közösperonos átszállás 2013.10.24. 09:02:18

@xclusiv: "Ez eléggé érdekes, bár ha az állam a tulajdonos akkor megteheti."

Nem az az igazi kérdés most, hogy megteheti-e, hanem hogy ha megteszi, akkor innentől mennyire jogos az egyetemet hibáztatni a "rossz gazdálkodása" miatt, és hát akkor ebben egyetértünk, hogy nem nagyon.

közösperonos átszállás 2013.10.24. 09:04:26

@xclusiv: "Őszintén?
Sajnos a mai kormány mellett ezt tényleg bele kell kalkulálni. "

Foglaljuk össze. Szerinted év elején egy egyetemen bejelenteni, hogy nem 10%-os (most csak mondtam egy számot), hanem inkább 40%-os létszámleépítést hajtunk végre, mert hát lehet, hogy a kormány októberben meggondolja magát és kéthavi normatívát inkább megtart magának, az A felelős gazdálkodás? Csak mert nekem inkább őrültségnek tűnik.

capacete 2013.10.24. 11:50:53

@xclusiv: Ember, költségvetést csak úgy lehet tervezni, ha meghatározott bevételekkel számítunk. Normális esetben az állami normatívát meg kellene kapni.
Itt két dologról van szó:
1. Év közben hirtelen zárolják az államnak arra az évre járó összegeket.
2. Év végén megígérik, hogy a zárolást feloldják, azután nem teszik meg.

Emellett vannak a PPP-s pénzek, amit havonta kellene utalni, de ezek is féléves csúszással érkeznek.

Így nem lehet prudens gazdálkodást folytatni, alternatívát viszont nem kínálsz, max. arra utalgatsz, hogy még nagyobb elbocsátásokat kellene eszközölni, hátha az állam még több pénzt lenyúl. Ez persze egy ördögi kör: ha az egyetem a szükségesnél nagyobb leépítéseket hajtana végre, akkor az állam meg arra hivatkozva nem fizetne, hogy erre az összegre az egyetemnek már nincs szüksége...

capacete 2013.10.24. 11:53:25

@xclusiv: Ez szerecsenmosdatás. Jogszerűen megkötött szerződésnél jogellenes az ellenszolgáltatást megtagadni.
Ha feltűnő értékaránytalanságot sejt, akkor polgári peres eljárást indíthat, és akár feljelentést is tehet.
Ezeket nem tette, viszont nem engedélyezi a kifizetéseket. Megismétlem, az Egyetemnek több tíz milliós késedelmi kamatot kell fizetnie az elmaradt teljesítések miatt. Ez szerinted ésszerű gazdálkodás?

közösperonos átszállás 2013.10.24. 12:19:54

@Mészáros Laci: Egyébként akinek az az együttműködési stílusa, hogy felolvassa a saját litániáját, majd a többieket és a kérdéseket meg sem várva lelécel, az alkalmatlan vezetőnek. Pont. Ha odakerülésekor sérelmek érték, és ezt reagálja le így, akkor is.

Mészáros Laci 2013.10.24. 12:35:13

@közösperonos átszállás:

megértelek, nem is ezzel van a gond, hanem a józan ésszel, önfegyelemmel, taktikával, logikus gondolkodással.

intelligens, a közgazdaságtanhoz értő emberek egy egzisztenciálisan (eseleg) lényeges kérdésben úgy viselkednek, mint a körfolyosós bérházban a veszekedő szomszédok. ami elképesztő, és a sóval behintés gondolatát ébresztgetni.

közösperonos átszállás 2013.10.24. 13:12:22

@Mészáros Laci: "megértelek"

_Engem_ nem kell megérteni, én sem vagyok érintett (csak közvetve, mint bárki).

"nem is ezzel van a gond"

De, ezzel mindenképpen gond van, Rózsás (eszerint mindkettőnk szerint) alkalmatlan az adott pozícióra, bármi egyébtől függetlenül neki mennie kell, ha így viselkedik, ez alap.

Ha pedig a fölöttes szerv ezt vonakodik megtenni, akkor ránézésre két eset van:

1) A fölöttes szerv is alkalmatlan, hogy ragaszkodik az általa kinevezett alkalmatlan személyhez,

2) Rózsás mégiscsak alkalmas, csak a feladata nem a rendbetétel, hanem a szétzilálás.

Mészáros Laci 2013.10.24. 14:12:44

@közösperonos átszállás:

tegyük fel, hogy a világ szélesebb, mint a te horizontod, és engedjünk meg több alternatívát:

3) A fölöttes szerv annyit ismer a viszonyokról, amennyit elmondanak neki. nem lát bele a fejedbe. Kinek az érdeke az, hogy az üzenet eljusson a fölöttes szervhez? A Corvinusnak. Mit tesz ezért a Corvinus? Hisztizik? Bravó.

Ha komolyan gondolod (te meg a többi, Corvinus mellett kiálló nick, talán Hordószónokot kivéve) az olyan mondatokat, hogy valakinek a célja a szétzilálás, az mondjuk megmagyarázza a hisztizést, de tovább erősíti a sóval behintés gondolatát.

közösperonos átszállás 2013.10.24. 14:37:08

@Mészáros Laci: És ugye az alapkérdés most az, hogy Rózsás alkalmas-e vagy nem. Nyilván az ő posztja elvben egy kommunikáció- és tárgyalóképes embert igényel, aki jól leszámol a mutyikkal -- ha Rózsás nem ilyen ember, akkor nem alkalmas, ennyi. Ettől még lehet, hogy a rektor csak a mutyikat védte, de hát tessék kinevezni a helyére egy olyan embert, aki mindkét kritériumnak megfelel, és majd az rendet tesz.

közösperonos átszállás 2013.10.24. 14:44:16

@Mészáros Laci: "tegyük fel, hogy a világ szélesebb, mint a te horizontod"

Ilyen az, mikor megfontoltabban fogalmazol? :-)

"3) A fölöttes szerv annyit ismer a viszonyokról, amennyit elmondanak neki."

Ez természetes, csak hát ez ránk is igaz, és épp az imént egyeztünk meg abban, hogy Rózsás alkalmassága azért legalábbis megkérdőjelezhető. Ha a fölöttes szerv még annyira sem képest, mint te, Az Utca Embere, normális információgyűjtési és -feldolgozási rendszert kiépíteni és működtetni meg aztán főleg nem, akkor ismét csak ott tartunk, hogy gond van vele, mert nem képes rendesen ellátni a feladatát.

"Ha komolyan gondolod (te meg a többi, Corvinus mellett kiálló nick, talán Hordószónokot kivéve)"

Nem a Corvinus mellett álltam ki, de nem érdekes. :-)

"az olyan mondatokat, hogy valakinek a célja a szétzilálás, az mondjuk megmagyarázza a hisztizést, de tovább erősíti a sóval behintés gondolatát. "

Tehát ha a kormány valamit meg akar szüntetni, az pont elég ok arra, hogy megszüntessük? Oké, eddig is sejtettük, hogy ezt gondolod. :-)

Mészáros Laci 2013.10.24. 15:08:10

@közösperonos átszállás:

"az alapkérdés most az, hogy Rózsás alkalmas-e vagy nem."

lehet (nem tudom, de feltételezzük ezt).

"Nyilván az ő posztja elvben egy kommunikáció- és tárgyalóképes embert igényel"

ez azért elég kevés.

"aki jól leszámol a mutyikkal -- ha Rózsás nem ilyen ember, akkor nem alkalmas, ennyi."

a miniszter honnan tudhatja, hogy Rózsás nem ilyen ember? az ő szemszögéből Rózsás normálisan kommunikál (legalábbis vele), láthatóan csinál valamit a számlák kifizetésével, ami ellen az egyetem ágál. Ez hordozhatja azt a látszatot (a miniszter számára), hogy az egyetemi mutyikat számolja fel.

"tessék kinevezni a helyére egy olyan embert, aki mindkét kritériumnak megfelel"

Ehhez először meg kellene győzni a minisztert arról, hogy Rózsás alkalmatlan. Az itt megszólaló Corvinus-pártiak részéről még nem hangzott el értékelhet érv, csak hiszti, ami viszont elég kontraproduktív.

Mészáros Laci 2013.10.24. 15:24:57

@közösperonos átszállás:

"Ilyen az, mikor megfontoltabban fogalmazol? :-)"

ilyen az, amikor ironikusan rámutatok arra, hogy a felkínált lehetőségek nem fedik le a teljes halmazt :-)

"Ha a fölöttes szerv még annyira sem képest, mint te, Az Utca Embere, normális információgyűjtési és -feldolgozási rendszert kiépíteni és működtetni meg aztán főleg nem, akkor ismét csak ott tartunk, hogy gond van vele, mert nem képes rendesen ellátni a feladatát."

Lehetséges, de a konkrét esetben nem is annyira az erőviszonyok, hanem inkább az érdekeltség azt sugallaná, hogy legalábbis rövid távon a Corvinusnak fontosabb a miniszter korrekt és higgadt tájékoztatása, mint a miniszternek az, hogy a szóban forgó összegekhez mérten sok energiát fektessen a tájékozódásba.

Én, az Utca Enbere harmadik napja töltök mondjuk félórát azzal, hogy nem kicsit indulatos és kapkodó hozzászólásokból próbáljam megérteni a helyzetet, elég kevés sikerrel. Mit gondolsz, mennyit foglalkozik ezzel a miniszter? Költségvetés, adótörvények, ezer fideszes lobbi, a főnöke csacsi ötletei közötti lavírozás és hasonló dolgok közepette.

"Ha komolyan gondolod (te meg a többi, Corvinus mellett kiálló nick, talán Hordószónokot kivéve)"

"Nem a Corvinus mellett álltam ki, de nem érdekes. :-)"

Ezer bocs és anyamedve, ez esetben külön méltányolom, hogy beleálltál az opponens szerepbe :)

"az olyan mondatokat, hogy valakinek a célja a szétzilálás, az mondjuk megmagyarázza a hisztizést, de tovább erősíti a sóval behintés gondolatát. "

Tehát ha a kormány valamit meg akar szüntetni, az pont elég ok arra, hogy megszüntessük? Oké, eddig is sejtettük, hogy ezt gondolod. :-)

Nem-nem-nem. A valóságban igen ritkák az olyan fondorlatos összeesküvések, amelyeket egyébként futószalagon gyárt az emberi fantázia, ha nem rakunk rá kötőféket. Ugyancsak igen ritka, hogy valaki elvetemült gonosz szándékkal rontana rá nemzetére, ezek szónoki fordulatok a gyermekmesék érzelmi szintjén megrekedt szavazópolgárok számára.

Vannak teljesen méltányolható, racionális célok amelyek esetleg nem esnek egybe az egyetem céljaival; vagy egyszerűen csak fáradságos munkával járnak. Vannak politikai célok, és persze vannak emberi gyengeségek (indokolt vagy indokolatlan gyanakvás). Ez mind megjelenhet egy döntés hátterében, sokkal inkább, mint a rombolás céljával szőtt összeesküvés.

Viszont, ha valahol nagyon hisznek az összeesküvésben, ott valószínűleg híján vannak azon készségeknek, hogy megvizsgálják a történések hátterét. Pedig ez nem lehet olyan szofisztikált készség, ha még egy szőröstalpú mérnökre is ráragadt. Szóval ha ennek híján vannak, akkor EZ az, ami megkérdőjelezi az intézmény létjogosultságát, bármennyire is _platinás_.

capacete 2013.10.24. 15:41:08

@Mészáros Laci: Nem tűnik úgy, hogy számodra bármi is méltányolható érv lenne Rózsással kapcsolatban, pedig jópár dolog elhangzott.

1. Nem engedélyezi teljesített szolgáltatások kifizetését, emiatt az egyetemnek több tízmilliós késedelmi kamatot kell fizetnie.
2. Nem vesz részt egyetlen értekezleten sem, ha mégis megjelenik, akkor 10 perccel később, saját beszédének elhangzása után távozik.
3. Elhangzott emellett több olyan dolog, amit persze te elhessegetsz, pl. kontrolling rendszer leépítése, pályázatok ellenjegyzésének megtagadása etc., de azért egy dolgon még neked is el kellene gondolkoznod, mégpedig azon, hogy KÉT, a kormány által kinevezett gazdasági képviselő is Rózsás leváltása mellett szavazott a rendkívüli rektori ülésen. Nekik pontosan mi érdekük van egy tiszta, az egyetemi "mutyikat" leleplező kvalitásos szakember eltávolítására?

Mészáros Laci 2013.10.24. 16:54:15

@capacete:

Ne skatulyázz be kérlek. Nem azért, mintha engem zavarna, de félreértéseket eredményez és az eszmecsere értelmetlen időpazarlássá silányul.

Megértettem a Rózsással szembeni kifogásokat, bár ezek még nem olyan egyértelműek, hogy igazat adhatnék a Corvinusnak, de legalább vizsgálatra méltóak.

folyt

Mészáros Laci 2013.10.24. 20:52:17

@capacete:

Kifizetések nem engedélyezése: lényegében ez a dolga, nem?

A nézetkülönbség amiatt alakulhatott ki, hogy van olyan kifizetés, ami a Corvinus szerint jogos, Rózsás szerint meg nem.

capacete 2013.10.25. 18:49:53

@Mészáros Laci: Mostantól nem próbálok meg úgy csinálni, mintha lehetne veled párbeszédet folytatni, és nem fideszes pártkatona lennél.

Persze, egy gazdasági vezetőnek az a feladata, hogy teljesített szerződések kifizetését megakadályozza és ezzel tízmilliós kárt okozzon az intézménynek.

IGNORE ON!

Mészáros Laci 2013.10.25. 20:21:05

@capacete:

Sajnálom :-) félreértettük egymást. Nekem nincs közöm sem Rózsáshoz, sem a történet többi szereplőjéhez.

Megpróbálok nagyon direkt módon fogalmazni: szerintem a Corvinuson dolgozóknak komoly érdeke fűződik a konszolidációhoz, lehetőleg békés megoldáshoz, (és kevesebb az éleződéséhez), mint bármely más szereplőnek.

Ezért a Corvinuson dolgozók számára fontos (lenne), hogy megértsék a többi résztvevő (Rózsás illetve az őt delegáló minisztérium) céljait, érdekei, szempontjait. Nem azt mondom, hogy azonosuljanak vele, csak _értsék meg_. Ha ez megvan, sokkal könnyebben tudnak olyan módon kommunikálni velük, amely az általuk kívánt cél felé vezet.

capacete 2013.10.26. 15:21:39

@Mészáros Laci: Figyelj, tenyleg elegem van a primitiv taktikadbol, amivel az egeszet az egyetem es a miniszterium kozotti konfliktusnak probalod beallitani. Ha igy lenne, akkor a rendkivuli szenatusi ulesen - ahogy azt tobben, tobbszor leirtak - a miniszterium ket delegaltja nem tamogatta volna Rozsas levaltasat.
Elegem van a suketek parbeszedebol, es nem szeretnek tovabb asszisztalni a propagandamunkadhoz.

IGNORE ON!

Mészáros Laci 2013.10.26. 16:19:59

@capacete:

Jaj-jaj, komoly félreértés történ, tényleg nem egy cipőben evezünk.

Taktika??? Beállítani??? ez valami más koordinátarendszer. Két ember beszélget egy kérdésről, nem verseny, nem plenáris ülés, nem nyilvános vita a választópolgárok meggyőzésére.

Adott egy pólus - egyetem, másik pólus, ami per pillanat Rózsás testesít meg. A helyzet a két fél erőteljes kakaskodása következtében mára meglehetősen elmérgesedett. Kiút persze van, több is.

Ha ti magatok nem találtok megoldást, akkor (érzésem szerint a választások után) a Corvinus önálló egyetemként megszűnik, hozzácsatolják valamelyik másikhoz. És joggal: ha ennyi okos ember nem tudja alkalmazni saját problémái megoldására azt a tudást, amelynek elméleti részét oktatják, mindenkinek jobb ha gyámság alá kerülnek. A menedzsment szakirodalomban esettanulmányok sora mutatja, hogy ez a legjobb megoldás.

Arra próbáltam rámutatni, hogy milyen úton lehet megoldást találni. Az arcoskodás nem szokott beválni, már úgy értem, nem velem szemben egy blog commentjei között, mert én egy senki vagyok, hanem az arcoskodás a minisztériumokkal (BalogZ, Vargamisi).

capacete 2013.10.26. 16:59:46

@Mészáros Laci: A klasszikus Ford Fairlane kalandjai idezet jut eszembe, amiben a Zuzu Petas-szal folytatott beszelgeteseket ugy jellemzik, mint a sajtreszelovel folytatott onkielegitest - mersekelten szorakoztato, de leginkabb fajdalmas.

A veled folytatott diszkurzus szerkezete a kovetkezo:

TE: A Corvinusosok csak a sajat partikularis erdekeiket feltik.
MAS: Rozsas komoly karokat okoz az egyetemnek megalapozatlan dontesekkel.
TE: Ugyan mar, ezt csak kitalaljatok. En egyebkent az utca embere vagyok, tehat a nepet kepviselem.
MAS: Felsorolas A-Y-ig arrol, hogy miket tett Rozsas.
TE: De o a miniszteriumot kepviseli! (En: Mintha ez kizarna az inkompetenciat...)
MAS: Nem kepviseli a miniszteriumot. Meg mas miniszter nevezte ki es a miniszterium ket masik kinevezettje a levaltasara szavazott a szenatusi ulesen.
TE: De o a miniszteriumot kepviseli. (Itt ugy tunik belekerultel egy Moebius-szalagba, es ugyanazt fogod ismetelgetni.)

Summa-summarum, ket lehetoseg van. Vagy nem tudod felfogni a felhozott erveket, vagy a partkoztpontbol irsz. Egyik esetben sem erdemes tovabb beszelni veled...

kérdő jel 2013.10.28. 12:08:24

@capacete: na jó, de valóban korlátozni akarták(vagy korlátozták is) már első nap a jogkörét?

közösperonos átszállás 2013.10.29. 16:11:08

@kérdő jel: "na jó, de valóban korlátozni akarták(vagy korlátozták is) már első nap a jogkörét? "

Akkor mi van vajon?

Mondom, szerintem a felállás egyértelmű: Rózsás a sértett viselkedésével egyértelműen alkalmatlan erre a posztra (bizonyos mennyiségű békát bizony le kell nyelnie, ha az elején mindjárt kitoltak vele, akkor sem hirdethet háborút, mert NEM EZ A DOLGA). Ettől még állhat a Corvinus csupa mutyiból, de Rózsás azokat bizony nem fogja kideríteni, egyrészt mert láthatólag képtelen rá, másrészt mert ha találna egy rakás mutyit, azokat sem támadhatná hihetően, amíg ő maga is ennyire könnyű célpont. A dolog nem lenne jól kommunikálható, mindig előjönne, hogy csak a saját sértettsége és ő különben is blablabla.

Tehát: aki meg akarja szüntetni a mutyikat (ha vannak), annak Rózsás leváltását kell akarnia. És a kérdés itt pont ez: Rózsás vagy valaki más?

xclusiv 2013.10.29. 19:10:11

@capacete: "Ember, költségvetést csak úgy lehet tervezni, ha meghatározott bevételekkel számítunk. Normális esetben az állami normatívát meg kellene kapni.
Itt két dologról van szó:
1. Év közben hirtelen zárolják az államnak arra az évre járó összegeket.
2. Év végén megígérik, hogy a zárolást feloldják, azután nem teszik meg. "

És ezt a 2-es pontot nem szabad elhinni, erre nem szabad számítani. Mint a mellékelt ábra mutatja...

"Így nem lehet prudens gazdálkodást folytatni, alternatívát viszont nem kínálsz"

Nyilván nem kínálok alternatívát, és ennek több oka van. Egyrészt mert nem értek hozzá, és ezt nem is titkolom. Viszont - ettől függetlenül - még lehetnének értelmes és használható meglátásaim, de ehhez adatok kellenének. Pl. az egyetem költségvetése. Nem ártana tudni például, hogy a rektori vízfejre mennyi pénz megy el. Valszeg lehetne ott is spórolni, lehet hogy tízmilliókat is, vagy sokkal többet. Például.

"max. arra utalgatsz, hogy még nagyobb elbocsátásokat kellene eszközölni, hátha az állam még több pénzt lenyúl."

Nem, én mindössze arra utalgatok, hogy addig kéne nyújtózkodni, amíg a takaró ér. És ezt nem én találtam ki...

"Ez persze egy ördögi kör: ha az egyetem a szükségesnél nagyobb leépítéseket hajtana végre, akkor az állam meg arra hivatkozva nem fizetne, hogy erre az összegre az egyetemnek már nincs szüksége..."

Már bocsánat, de ezt nem igazán értem.
Az egyetem minden évben köt egy szerződést az állammal X db. államilag finanszírozott hallgató ellátására, amiért jár akárhány forint. Ezt az egyetemnek meg kell kapnia, ha nem kapja meg akkor irány a bíróság, és meg fogja kapni, késedelmi kamatostól, perköltségestől. A többit pedig tessen a piacon bekapálni szerintem.

xclusiv 2013.10.29. 20:17:17

@capacete: "Ez szerecsenmosdatás. Jogszerűen megkötött szerződésnél jogellenes az ellenszolgáltatást megtagadni.
Ha feltűnő értékaránytalanságot sejt, akkor polgári peres eljárást indíthat, és akár feljelentést is tehet."

Ezt írta: "Tény, hogy két esetben is bejelentéssel – és nem feljelentéssel – éltem a hatóságok felé, hogy vizsgáljanak meg ügyeket. Ez egyébként kötelességem is. Tőlem független szervezet ítélte meg úgy a bejelentésem alapján, hogy további vizsgálatokra van szükség, amelyek jelenleg folynak."
Nem tudom, hogy milyen ügyekben, és hogy ez kapcsolatban van-e azzal, amire gondolsz.

"Ezeket nem tette, viszont nem engedélyezi a kifizetéseket. Megismétlem, az Egyetemnek több tíz milliós késedelmi kamatot kell fizetnie az elmaradt teljesítések miatt. Ez szerinted ésszerű gazdálkodás?"

Na matekoljunk. A jegybanki alapkamat 2012 októberében 6,5%-tól indult, március 27-től 5% vagy kevesebb. A késedelmi kamat ugye ennek a duplája, azaz 1 éves átlagban max. 10% lehet, szóval ha csak a késedelmi kamat legalább 20 millió, akkor itt a számla összege legalább 200 millió. Ez az egyetem nem bérekre költött kiadásának tippem szerint kb. 5%-a. Komolyabban érdekelne, hogy mégis mik azok a kiadások, amiket Rózsás nem fizetett ki...

xclusiv 2013.10.29. 20:32:56

@capacete: "Nem tűnik úgy, hogy számodra bármi is méltányolható érv lenne Rózsással kapcsolatban, pedig jópár dolog elhangzott."

Elhangzott, általánosságban. Az azért kevés.

"1. Nem engedélyezi teljesített szolgáltatások kifizetését, emiatt az egyetemnek több tízmilliós késedelmi kamatot kell fizetnie."

Mégis milyen kifizetést nem engedélyez és miért? Konkrétan, és nem csak úgy átalában dobálózva tízmilliós (máskor több tízmilliós) késedelmi kamatokkal...

"2. Nem vesz részt egyetlen értekezleten sem, ha mégis megjelenik, akkor 10 perccel később, saját beszédének elhangzása után távozik."

Na most akkor nem vesz részt egy értekezleten se, vagy mégis részt vesz?
Egyébként ezt reagálta: "Tény ugyanakkor, hogy a rektor nyáron arra a 3 napra hívott össze rendkívüli szenátusi ülést, amikor én már szabadságon voltam, legutóbb szeptemberben pedig az orvos küldött haza 39 fokos lázzal."

"3. Elhangzott emellett több olyan dolog, amit persze te elhessegetsz, pl. kontrolling rendszer leépítése,"

Ez nem rémlik. Mégis mit csinált konkrétan?

"pályázatok ellenjegyzésének megtagadása etc."

Ismét: milyen pályázat, miért tagadta meg, garantálható volt-e az önerő (már ha az állam így-úgy szopat), stb.

"de azért egy dolgon még neked is el kellene gondolkoznod, mégpedig azon, hogy KÉT, a kormány által kinevezett gazdasági képviselő is Rózsás leváltása mellett szavazott a rendkívüli rektori ülésen. Nekik pontosan mi érdekük van egy tiszta, az egyetemi "mutyikat" leleplező kvalitásos szakember eltávolítására?"

Nyilván lehetne arról fantáziálni, hogy ez a két gazdasági képviselő is a saját pecsenyéjét sütögeti, de mivel semmit se tudunk erről, ezért nem mennék el ebbe az irányba.

Viszont az egyetem tehetne egy dolgot: nyilvánosságra hozhatná mindazt, amit ez az ember megakadályozott. Konkrétan. És akkor a köz is megalapozottan formálhatna véleményt, ha már a nyilvánosság előtt folyik ez a játszma. Mert eddig az látszik, hogy a teljes egyetem tolólappal megy neki ennek az embernek, a nulladik munkanapjától kezdve, de hogy _konkrétan_ mi is a baj a tevékenységével, arról még véletlenül se sikerült semmi konkrétat írni senkinek.

xclusiv 2013.10.29. 20:42:39

@capacete: "Mostantól nem próbálok meg úgy csinálni, mintha lehetne veled párbeszédet folytatni, és nem fideszes pártkatona lennél."

Hát, ezen az alapon te pedig a korvinuszos tolvajok szekértolója vagy, szóval veled ezért értelmetlen vitatkozni.
Bár érdemi érveid eddig se voltak, szóval ez akár még igaz is lehet...

"Persze, egy gazdasági vezetőnek az a feladata, hogy teljesített szerződések kifizetését megakadályozza és ezzel tízmilliós kárt okozzon az intézménynek."

Ahha....
Mert soha senki nem látott még olyat, hogy egy elvégzett munkát rendesen túláraztak és persze le is igazoltak, vagy akár egy nem létező munka elvégzését lepapírozták sokmilliós értékben, persze teljesítési igazolással és minden nyavalyával.
Ez a magyar állami szférában teljesen elképzelhetetlen, nyilvánvalóan...

"IGNORE ON!"

Nagy veszteség :D
Érdemi választ eddig se kapott tőled senki, de az általánosságban írt köpködésedet a továbbiakban is kritizálni fogom.

xclusiv 2013.10.29. 21:01:19

@közösperonos átszállás: " "na jó, de valóban korlátozni akarták(vagy korlátozták is) már első nap a jogkörét? "

Akkor mi van vajon?"

Akkor az van, hogy az egyetem vezetése már az előtt megpróbálta ellehetetleníteni a működését, hogy betette volna a lábát az irodájába.
Ez büdös. nagyon büdös...

"Mondom, szerintem a felállás egyértelmű: Rózsás a sértett viselkedésével egyértelműen alkalmatlan erre a posztra"

Mondom, szerintem a felállás egyértelmű: az egyetem vezetése az előre sértett viselkedésével egyértelműen alkalmatlan erre a posztra"

"Ettől még állhat a Corvinus csupa mutyiból"

És ez kívülről egyre inkább így is néz ki...

"de Rózsás azokat bizony nem fogja kideríteni, egyrészt mert láthatólag képtelen rá"

Állítása szerint több bejelentését is vizsgálják...

"másrészt mert ha találna egy rakás mutyit, azokat sem támadhatná hihetően, amíg ő maga is ennyire könnyű célpont."

Könnyű célpont?
A teljes egyetemi vezetés ott tesz neki keresztbe ahol csak tud, és ez a nulladik munkanapjától kezdve így van.
És annyira könnyű célpont, hogy csak mindenféle egyetemi társaságok titkos határozatai köpködik őt mindenfelé, és próbálják a mindenféle felettes hatóssággal leváltatni, titkos indoklással.
Ha a mélyen nem tisztelt egyetemi kollektíva egyetlen konkrét dolgot képes és hajlandó lett volna nyilvánosságra hozni, akkor legalább lenne miről beszélni. Így viszont csak köpködtök szüntelen, ennyi jön le a független olvasónak...

"Tehát: aki meg akarja szüntetni a mutyikat (ha vannak), annak Rózsás leváltását kell akarnia."

Ahha, ja. Nyilván. Ez egy annyira alátámasztott kijelentés, hogy azt el nem lehet mondani. Csak kár, hogy kurvára átlátszó. És az jön le belőle, hogy mindenki (a Rózsás ellenesek) a saját kis bizniszeit próbálja tolni, csak Rózsás az útjukban áll.
És még egyszer: ez a kép látszik kívülről, és ettől még a valóságban lehet hogy ebből semmi se igaz, de az egyetemi vezetés (és az itteni kommentelők is) mindent megtesznek azért, hogy egy külsős szemlélődő ezt lássa.

"És a kérdés itt pont ez: Rózsás vagy valaki más?"

Nem, a kérdés továbbra is az: Rózsás miért ne?
És erre az itt kommentelő korvinuszosok bő 100 komment alatt se tudtak egyetlen épkézláb érvet se prezentálni.
LOL

közösperonos átszállás 2013.10.30. 10:04:40

@xclusiv: "Nem, a kérdés továbbra is az: Rózsás miért ne?"

Azért, mert képtelen a többiekkel együtt dolgozni, márpedig az adott munkakörben erre van szükség. Mert ha az első sérelemre felhúzza az orrát és totális háborút hirdet, akkor nagyon félreérti a feladatát (vagy, mint a múltkor már mondtam, a feladata a sóval behintés, ez ugye egy másik felállás); ha jelét sem adja, hogy bármiféle együttműködésre is hajlandó lenne, akkor alkalmatlan egy olyan pozícióra, ahol együtt kellene működnie a többiekkel. De hát már elmondtam ezt is egy párszor.

közösperonos átszállás 2013.10.30. 10:06:15

@xclusiv: ""2. Év végén megígérik, hogy a zárolást feloldják, azután nem teszik meg. "

És ezt a 2-es pontot nem szabad elhinni, erre nem szabad számítani. Mint a mellékelt ábra mutatja..."

vs.

""max. arra utalgatsz, hogy még nagyobb elbocsátásokat kellene eszközölni, hátha az állam még több pénzt lenyúl."

Nem, én mindössze arra utalgatok, hogy addig kéne nyújtózkodni, amíg a takaró ér. És ezt nem én találtam ki..."

Azért egy hozzászóláson belül nem kéne ekkora önellentmondásba keveredni.

xclusiv 2013.10.30. 23:16:14

@közösperonos átszállás: "Azért, mert képtelen a többiekkel együtt dolgozni, márpedig az adott munkakörben erre van szükség."

Ezt eddig értem, csak nagyon úgy néz ki, hogy a "többiek" se igazán akarnak vele együtt dolgozni. Sőt, a rektor úr úgy kezdte, hogy az első munkanapja előtt elvont egy csomó jogkört tőle...
Szóval itt bőven van "hiányosság" a túloldalon is...

"Mert ha az első sérelemre felhúzza az orrát"

Wut?
Első körben az egyetem kijelenti, hogy alkalmatlan.
A második körben elvesznek tőle egy csomó olyan jogot, ami - többek között - a munkája elvégzéséhez szükséges.
És akkor nekiállnak csodálkozni, hogy nem happy a tag?

"és totális háborút hirdet, akkor nagyon félreérti a feladatát"

Egen, erre a háborúsdira kérdezgetünk már rá elég régóta, és a következő "érveket" sikerült eddig felhozni:
1. nem fizette ki a takarítókat
2. tízmilliós (máskor több tízmilliós) késedelmi kamatot kell az egyetemnek fizetnie miatta.

És ennyi, ennyi volt az _összes_ konkrétum, már amennyiben ezek konkrétumnak nevezhetők.

"vagy, mint a múltkor már mondtam, a feladata a sóval behintés, ez ugye egy másik felállás"

Ha ez a cél ezt az állam sokkal simábban is elérhetné, szóval erre nem fogadnék nagyobb összegben, bár persze ez se kizárt.

A többi pedig a korábbiak ismétlése, erre reagáltam korábban is.

xclusiv 2013.10.30. 23:35:15

@közösperonos átszállás: hát ne haragudj, de ha itt ellentmondást látsz, akkor vagy azért látod azt, mert azt akarsz látni, vagy egyszerűen nem értetted meg, amit írni akartam. No offense, ez lehet az én hibám is, ha nem voltam egyértelmű akkor megpróbálom leírni

1. Év végén megígérik, hogy a zárolást feloldják, azután nem teszik meg.
2. Ezt nem szabad elhinni, mert teljesen nyilvánvaló, hogy miért került zárolásra (elszámolták a központi költségvetést, és innen vágtak megszorításilag)
3. Következésképpen erre a pénzre - akárki ígéri is - csak akkor lehet építeni, ha már a számlánkon van, mert nyilván ennek csak néhány forrása lehet:
3/1. mégiscsak jó volt az eredeti költségvetés, szóval rendelkezésre áll ez a pénz (ez gyakorlatilag kizárt)
3/2. a következő évi számokat sikerül kakasvérből kimatekozni a kormánynak, mert ha nem, akkor az ilyen egyszer már oda nem adott pénzeket fogják első körben megnyesni (és valszeg nem csak első kör lesz)
4. "addig kéne nyújtózkodni, amíg a takaró ér." - vagyis akármilyen szépen mutat ez az összeg, erre nem szabad érdemben számítani, ennek terhére csakis olyan kiadást szabad tervezni, ami nélkülözhető, vagyis ha ez a pénz kiesik (ami eléggé valószínű), akkor az ebből tervezett kiadásokat is viszonylag simán ki lehet húzni.

Szerintem ez így logikus, és szerintem ebben nincs semmi ellentmondás. És szerintem az egyetemen pozícióban levő szakembereknek tőlem sokkal jobban kellene látnia azt, hogy az állami költségvetés bevételi oldalán mennyi olyan tétel van, ami nálam a "wishful thinking" kategóriába esik.
Például (és ez tényleg csak egy példa, van számos ilyen) idénre az online pénztárgépektől vártak 95 milliárdos plusz ÁFA bevételt, mindezt irreális határidővel. És előre látszott, hogy a határidő irreális (először asszem április 1 volt), ezt utólag igazolta a valóság. És online pénztárgépekkel együtt is meseszerűnek tűnik az az éves 120 milliárd plusz áfa bevétel, számomra legalábbis, és én laikus vagyok, az ország legfőbb közgazdászképző egyetemének vezetőitől azért legalább akkora "hozzáértést" várnék, hogy a helyén kezelik a költségvetési ígéreteket.
Főleg ha tudják, hogy alapban az oktatás szopatva van, a közgáz pedig különösen.

xclusiv 2014.06.24. 22:30:38

@capacete: " Végkielégített, majd visszavett dolgozók, gyanús HÖK-bulik, ablakon kidobott százmilliók. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentéstervezete csúnyán lehúzta a Corvinus gazdálkodását. Vannak olyan ügyek, amelyekben már a rendőrség is vizsgálódik.

Nagyon sötét képest fest a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodásáról a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) abban a jelentéstervezetben, amely néhány hete készült el, miután a Kehi több másik egyetem mellett a Corvinus gazdálkodását is vizsgálta."

Erről érdekes módon nincs post...

index.hu/belfold/2014/06/17/havi_masfelmillio_a_gondnoknak/