Legrosszabb helyre szivárgó EU milliárdok

Nem verte nagydobra a sajtó Az Európai Számvevőszék (European Court of Auditors – ECA) egyik közel múltban készített, enyhén botrányszagú pénzügyi jelentését, amiben többek közt a palesztin szervezeteknek nyújtott uniós források felhasználását vizsgálták. Az unió pénzügyőrei ezzel lehet, hogy egy olyan lavinát indítanak Brüsszelben, ami már egy ideje esedékes volt.


Számvevőszék jelentéséről a londoni Sunday Times írt elsőként, miszerint „1,95 milliárd fontnyi EU-segélynek nyoma veszett Palesztinában”, valamint hogy a 2008 és 2012 között kiutalt 2,5 milliárd eurós támogatások vizsgálatakor „alig volt lehetőség ellenőrizni a pénzek felhasználását”. Az ECA szerint a támogatások nem jutottak el azok számára, akiknek igazán szükségük lett volna a pénzre, ehelyett a „segélyalapok hiányos működési mechanizmusa miatt” valamint, sikkasztásokkal és korrupciós trükkökkel sikeresen játszották át a Hamasz számláira. Arról is beszámolnak az ECA munkatársai, hogy a probléma még koránt sem a múlté így a támogatások még mindig „magas kockázatúak” és a „segélyek a korrupció vagy a céltól eltérő felhasználási módok miatt nem érik el a kívánt célt”.

„Néhány évvel ezelőtt a ciszjordániai Jerikóban járva egy olyan tájékozató füzetet kaptunk a helyi turisztikai irodában, amely hősként írt az izraeli civilek ellen támadó merénylőkről, akik a „megszállás” ellen harcoltak, miközben Izraelt rasszista, neonáci latorállamként mutatta be. A kiadvány impresszumában ez állt: Készült a német kormány és az Európai Bizottság támogatásával.”

A Palesztin hatóságok 20 év alatt körülbelül 50 milliárd dollár vissza nem térítendő segélyt kaptak, az oslói megállapodás szerint. Ezzel a korántsem kevés összeggel simán hozzák az első helyet az egy főre eső nemzetközi támogatások listáján. A legnagyobb finanszírozok az USA, az ENSZ, a Világ Bank és az EU, míg a kisebb részét (kb 20%) az segélynek az környező arab országok állják.

De akkor hova is megy el ez a rengeteg pénz? Hiszen állandó pénzügyi nehézségéről kapunk hírt. A Palesztin államelnök és a Fatah vezetője, Mahmúd Abbász nemrég bejelentette, hogy költségvetésük, mint egy 500 millió dolláros kiigazításra szorul, ezzel együtt hangsúlyozva, hogy a szélsőségesek visszaszorítása lényegében csak pénz kérdése. Ha így lenne, kérdem, én mennyibe kerül a béke? De a pénzügyi vákuumot első sorban nem a köztisztviselők fizetése okozza, hanem az adózás kérdése, hiszen a palesztin területeken a lakosság és a működő vállalkozások adóztatása elég vontatottan halad, ezzel komoly költségvetési bevételnek mond búcsút évről-évre a kormány.

A rengeteg pénz ellenére csöppet sem volt felhőtlen az Izraeli és a Palesztin állam viszonya ez elmúlt két évtizedben és csak olaj a tűzre, ha bebizonyosodik, hogy az elmúlt években elkövetett számos áldozatot követelő terrortámadásokat pont segélyekből sikerült finanszírozni. Ez a durvább változata annak, mint mikor az óvoda építéshez küldött cement pont a gázai csempész alagutakban landolt.

Az ECA még nem közölte jelentését a honlapján. Számomra nagy kérdés mit lép majd erre Brüsszel és a többi támogató ország, most hogy a jelentéssel bebizonyosodott az 1993-as oslói megállapodás jószerivel csődöt mondott. Mi értelme kifizetni az adófizetők súlyos milliárdjait segélyként, ha nincsenek olyan feltételek és szervezetek, amik biztosítani tudnák, hogy a pénz igen is a megfelelő helyre kerül, és nem azok kezébe aki tovább mélyítenék a konfliktusokat a Közel-Keleten.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusonline.blog.hu/api/trackback/id/tr415589234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Never 2013.10.23. 19:31:54

Palesztinába segély megy és elsikkasztják, háborúra használják? Szűz Mária, ki a mennyekben lakozol titokban, ki hallott már ilyet?

Ez olyan, mintha az egyiptomi hadseregnek adott amerikai támogatást a tüntető tömegbe géppuskázáshoz szükséges lőszerhez használták volna.

Vagy mintha a belga és az USA titkosszolgálat lövette volna le annak idején Lumumbát.

Szerintem most a jelentést olvasva Európán belül és kívül külügyesek tucatjai kaptak a szívükhöz meglepetésükben...

Ne legyünk már óvodások. Minek az ilyet egyáltalán megírni? Ez olyan, mint az a műbotrány, amikor az ENSZ épületében poloskákat találtak. Ott azon sértődik meg egy politikus, ha nincs az irodájában poloska, mert akkor jelentéktelen senkinek gondolja az összes szóba jöhető titkosszolgálat (és még a felesége sem gondolja róla, hogy félrekettyint...)

Laci A Lakli 2013.10.23. 20:21:14

Én a világért sem merném kritizálni a közel-kelet egyetlen fénylő demokráciáját, de talán nem lenne akkora hiány a Palesztina költségvetésben, ha az éppen említett demokrácia gyakran nem tartaná vissza az adóbevételeket a palesztinoktól.

SzRuben 2013.10.23. 20:38:59

@Never: Oké! hasonló cinizmussal élve, ha a környezetünkben minden rosszul működik, akkor már nem is lehetünk felháborodva, mivel ez megszokott?! Korrekt!

Hogy új probléma-e? Nem! Hogy meglepődtem-e rajta? Persze hogy nem!

De az hogy a kizsarolt támogatás nagy része olyan helyre megy ahova nagyon nem kellene, az sztem nem csupán műbotrány, az EU-n belül készült a jelentés és igen lépni kellene nem a szánkat tátani, hogy ezt mindenki tudta és lépjünk tovább.

20 év alatt kifizetett támogatás 50 milliárd dollár volt. 2008-ban nekünk összeállított mentőcsomag 25.1 milliárd dollár volt (és ezt mi vissza kellett fizessük! Így nem lenne felesleges újra gondolni ezt az segély dolgot, nem csak EU-s szinten.

Hiszem hogy előbb utóbb a vezetők is észreveszik hogy nem állunk olyan jól gazdaságilag hogy ilyen sok irányba szórjuk a pénz!(Nem is beszélve arról hogy ha még egy icipici is de a mi adónkból is kifizetnek hasonló felesleges dolgokat.) Én fogok cinikusan hozzá állni ennek a dolognak és jobb lenne ha végre az politikusok is felébrednének.

Never 2013.10.23. 20:52:56

@SzRuben: Nem akarom lerombolni bimbódzó ideáljaidat, de javaslom meghallgatni Valki László tanár úr előadásait (és még inkább megpróbálni nála egy-egy spec.kol.-ra beülni).

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az összeesküvés-elméletek nem elméletek, legfeljebb szebbre, színesebbre veszik a valóságot. Ami gusztustalanságot, alattomos, önérdekű, pitiáner gerinctelenséget el tudsz képzelni, azt már állam elkövette (illetve annak politikusai, katonái és titkosszolgái).

Ha meggondolod, hogy minden négyzetméternyi kifizetett agrártámogatást legalább három szintű rendszer ellenőriz, akkor véleményed szerint tudtak vagy nem tudtak az EU döntéshozói arról, hogy mire is megy a pénz a Palesztinoknál?

A pénzbeni támogatás az EU-n belül bel- és regionális politikai, az EU-n kívül külpolitikai eszköz, aminek vajmi kevés köze van a humanitárius célokhoz. Vajon miért pont a palesztinoknak megy a támogatás? Vajon miért nem támogatják ilyen erővel a kurdokat, az örményeket, az azerieket, valamelyik szudáni törzset, a tamilokat vagy az ujgurokat?

Nem cinizmus ez, hanem gondolkodás. A világban nem a Starbucks-ban elméleti világmegváltó hipszterek viszik a dolgokat, hanem olyan emberek, akik készséggel a saját anyjukat is feláldoznák azért, hogy a hatalmukat, befolyásukat növeljék.

Laszlo G. Arnold 2013.10.23. 20:54:53

@Laci A Lakli: vicces amikor a nyugis europaiak kritizaljak izraelt, mikozben csak annyit fogunk fel a helyzetbol amit media nogyve nyelosen kozol. A magyar mediarol inkabb nem is mondok semmit. Ez ezek alapjan akarjuk mimegerteni hogy folyik a kozel kelete? kiraly :)

SzRuben 2013.10.23. 21:43:56

:D a politikusokról én sem gondolok jobbat, sem arról hogy a háttérben milyen szövevényes dolgok vannak és ezzekkel nem is vitatkoznék, de még megjegyezném hogy nem csak a palesztinoknak megy a támogatás, hanem több csoportnak is pl. Ázsia, Kongó stb. De a vizsgálat azoknál nem talált ehhez hasonlót. Így a cikkben csak a problémás részéről esett szó, és ha már a kifizető országoknál a zseton akkor felállíthatnának követeléseket. Hiszen az életszínvonal emelésével visszaszorítható lenne a szélsőséges csoportok térnyerése.