Corvinus BackStage: Ilyet még biztos nem láttál!

November 6-án, szerdán, a Corvinus C épületében sor került a Corvinus Backstage első rendezvényére, amely a Sex&Ads&Rock’nRoll nevet viselte.

A mai társadalomban a „siker” az a mozgatórugó, ami minden egyetemista törekvéseit legitimálja. Ez a megfoghatatlan és egyénenként változó fogalom az, amely a XXI. század Szent Gráljaként lebeg mindenki szeme előtt. Épp ezért próbálunk minél több tudást, ötletet meríteni ennek megvalósításához, amely fogyasztói igényt a könyvipartól kezdve már sokan kiaknázták. A legautentikusabb forrásnak persze a külvilág által sikeresnek titulált személyek minősülnek, akiknek történetéből és személyiségéből is próbálunk sokat átmenteni a magunk számára, hogy egyszer mi is elégedetten dőlhessünk hátra, sikeresek lettünk. De valóban csak ennyit jelentene a siker?

back5.jpg

A rendezvény vendégei valóban elérték a szakmájuk csúcsát, hiszen Magyarország piacvezető magazinjainak főszerkesztői, akik mind a Marquard Média égisze alatt tevékenykednek. Az InStyle főszerkesztője, Szűcs Péter; A JOY főszerkesztője, Balogh Edina;valamint a Playboy és a Men’sHealth magazinok főszerkesztője Pantl Péter örömmel vállalták a felkérést, egy kötetlen beszélgetés erejéig, hogy átadják tapasztalataikat a fiatalabb generáció számára.

A részvétel előzetes regisztrációhoz volt kötve, így csak a bejáratnál történt ellenőrzés után lehetett bejutni a terembe, ahol már azt asztalon vártak mindenkit az ajándék magazinok -  főszerkesztő vendégeink keze munkája. Fennállt a veszély, hogy a szokásos popcorn zörgős mozieffektus újságlapozgatós megfelelője fog bekövetkezni, a valóságban azonban erről szó sem volt.

back3.jpg

A kezdetben egyik fél sem tudta, mit várjon a másiktól, de az első kérdésen átlendülve a műsorvezető inkább egy moderátor szerepét töltötte be, és az előre kidolgozott kérdések csak a vezérfonalát nyújtották a később spontán módon generálódó beszélgetésnek. Kifejezetten élvezetes volt, hogy az egész rendezvénynek beszélgetős hangulata volt, hiszen a közönség szabadon tehetett fel kérdéseket, amiket ráadásul különböző ajándékokkal jutalmaztak, így is ösztönözve a hallgatóságot, hogy legyőzve a szégyenlősségüket, bátran kíváncsiskodjanak, provokáljanak. Nem volt olyan kérdés, amit ne válaszoltak volna meg, így kifejezetten felszabadult légkör alakult ki, mint ahogy egyenrangú felek beszélgetnek az őket érdeklő témákról. Az este épp ezért nem csak azoknak volt hasznos és érdekes, akik kommunikáció szakra járnak – mint a gyors kézfeltartós jelentkezésből kiderült, többségben voltak a más szakokról érkezett hallgatók – vagy a média  cukormázba rejtett kemény világában képzelik el jövőbeli karrierjüket, hanem mindenkinek aki szeretné jól csinálni azt, amivel foglalkozik. Mert ezeken az embereken látszott, hogy értenek a munkájukhoz, amire töretlen lelkesedéssel és kitartással tekintenek, így valóban hiteles példát nyújtanak a fiataloknak. Amellett, hogy kis betekintést kaptunk az ő életükbe, közelebbről is megismerhettük a személyiségüket, talán két fontos gondolatot lehet kiemelni, mint a másfél óra tanulsága.

back4.jpg

Először is, hogy a sikert nem adják ingyen. Sok hallgató abban a téves elképzelésben él, hogy azért, mert a Corvinusra jár – amely noha Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye – amint a diplomáját a kezébe kapja, az iskolapadból egy kényelmes kanapéba ül át, amely egy vezető beosztás mellé jár. Sajnos ez nem így van. Pantl Péter elmondta, hogy pályája kezdetén ő egy évig kávét főzött egy szerkesztőségben, és noha ma már ez a fajta gyakorlat, a jogi szabályozásnak is köszönhetően kikopóban van, azt a bizonyos szamárlétrát csak alulról lehet megmászni. Alázattal kell viseltetni a szakma iránt, és el kell fogadni a szabályokat, amiket az előttünk érkezők állítottak föl. A másik, hogy a média az a terület, amibe bárki belecsöppenhet, nem feltétlenül kell ilyen irányú tanulmányokat folytatni. Sokkal fontosabb az elhivatottság, lelkesedés és kitartás, amivel a céljainkért küzdünk. Szűcs Péter például számos női magazinnál is megfordult, mielőtt, kilenc hónappal ezelőtt átvette  az InStyle magazin irányítását, míg Balogh Edina a családi hagyománynak számító vendéglátóipart hagyta ott az újságírásért. 

back2.jpg

Emellett felmerült a kérdés, hogy milyen hatással van a gazdasági válság és az internetes tartalmak, felületek előtérbe kerülése a nyomtatott sajtóra; kiderült hogy miként motiválják a főszerkesztők a csapatai tagjait, hol sütivel, hol alkohollal; és milyen lehet gyakornoknak lenni  egy ilyen magazin szerkesztőségében. Sok egyéb téma mellett, végül a Playboy főszerkesztője még a playmate választás kulisszatitkaiba is beavatta a közönséget. De ezt már csak azok fogják tudni, akik ott voltak.

Egy szóval mindenképp érdemes eljönni a következő Corvinus Backstage rendezvényre is, ahol ismét izgalmas és aktuális témák kerülnek majd terítékre!

Szász Nóra

fotók: Horváth Réka

süti beállítások módosítása