Megújult az Erasmus program
Több mint élmény

Az idei évben a pályázási időszak kitolódott köszönhetően annak, hogy immáron nem Erasmus programról, hanem Erasmus+-ról beszélhetünk. A váltás ugyan járt némi kellemetlenséggel, de nézzük a pozitív oldalát inkább. A megújult program keretein belül immár képzési ciklusonként van lehetőség kiutazásra, tehát alap- és mesterszakon is lehet pályázni.

erasmusplusz.JPG

Az Erasmus+ segítségével tehát akár kétszer is eltölthet egy-egy szemesztert az ember egy másik európai egyetemen. A régi rendszerhez képest még egy fontos változás, hogy ezentúl nem kettő, hanem csak egy pályázati időszak lesz év elején, amikor lehet pályázni tavaszi és őszi féléves ösztöndíjakra.

Nagyon sokan úgy fogják föl a külföldön töltött félév(ek)et, hogy ez egy laza szemeszter, hiszen úgyis csúsznak itthoni tanulmányaikkal. Ez azonban inkább döntés kérdése, hogy az ember kíván-e élni ezzel a csodálatos szakmai lehetőséggel, vagy jutalomként éli meg, és inkább elnyújtja tanulmányait. Azonban aki pontosan tervezi karrierjét, és ehhez igazítja tanulmányait, az van annyira előrelátó, hogy rendelkezésre álló féléveit több különböző országban használja el, hogy megismerje a nyugat-európai egyetemeket, de azért kapjon Közép- és Kelet-Európából is.

Természetesen a tanulás mellett lehetőség van megismerni más országok szokásait, hagyományait. Eközben az ember akár egyszerre több nyelvet is tanulhat, hiszen egy nemzetközi környezetben könnyen ragad az emberre a nyelvtudás. A program kapcsolatépítésre is tökéletes, hiszen az erasmusos hallgatókat minden országban nagy szeretettel fogadják és segítik őket, egy kint töltött félévből akár örökre szóló barátság, vagy kapcsolat is lehet.

Összességében tehát az Erasmus+ kinyitja Európa kapuját a hallgatók előtt: így szabadon szétnézhetnek több egyetemen, és olyan tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amire itthon nincs esélyük. A legjobb az egészben mégiscsak az, hogy szabadon válogathat mindenki, mit is szeretne: kristálytiszta levegőben tanulni, esetleg a tengerparton napozni órák után, vagy csak egy csendes északi városkában gyönyörködni nap mint nap.

Szajkó Ádám

süti beállítások módosítása