Még nem lesz itt nagy háború

Az orosz-ukrán konfliktus kibontakozása közben megjelentek olyan vélemények (az ukrán kormányfő részéről), hogy Oroszország ki akarja robbantani a 3. világháborút! El kell, hogy szomorítsam Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt, mert Ukrajna nem ér meg háborút, senkinek sem.

Kép: http://mult-kor.hu/image/article/main/.460x310/28562.jpg

Bár Barack Obama, amerikai elnök egyeztetett egy esetleges EU felőli együttes szankcionálásról Oroszország ellen, azonban túlzottan egymásra van utalva az EU nagy része az orosz gázszállítmányokra és Putyin országa is rá van utalva az EU-ra.

2012. április 11-én az orosz parlamentben elhangzott beszéde az orosz elnöknek utalt arra, hogy lesz itt még fegyverkezés : „ hadsereg és a haditengerészet fegyverzetének korszerűsítésére hozzávetőlegesen 23 billió rubelt (több mint 765 milliárd USD-t) különítünk el az előttünk álló évtizedben.”  Ennyi pénzt nem a semmibe szokás elkölteni.

A háború, üzlet is. Oroszország gazdasági helyzete és megítélése romlik, stagfláció veszélye áll fenn  (alacsony fogyasztás melletti, recessziós környezetben létrejött magas infláció, melyből nagyon nehéz kilábalni), magas halandóság, demográfiai problémák, hatalmas társadalmi egyenlőtlenségek miatt, valami átütő gazdasági impulzussal lehet csak kirántani a világ legnagyobb országát ebből az ördögi körből és ez az elnök szerint nem más, mint a háború, mely katonákat mozgósít (munkanélkülieket szív fel), indokolja a hadiipar fejlesztését, élesben tudja megmutatni a világnak, hogy Oroszország visszanyerte kiemelt helyét a fegyverkezési versenyben. Tehát ezt az „izmozást” tekinthetjük egy „nagy visszatérésnek” is.

A nyugati szankciók árulkodnak, hogy a politikusok gazdasági károk nélkül szeretnék a választópolgároknak kommunikálni, hogy a jogi határozatok, politikai döntések és paktumok mindenféle etnikai, civil szerveződés akarata felett állnak. Amennyiben ez ellen nem tiltakozna a politikai elit, nemzetközi jogi szintre emelkedne a kisebbségek szuverén akarata és a világ országainak határai drasztikusan megváltoznának az Európai Unió belső határaival együtt.  

A következő világháború nem Ukrajna miatt fog kirobbanni. Ennél sokkal komplexebb és aggasztóbb problémákkal néz szembe a Föld. Ázsia területi feszültségei, vízhiány, ételhiány, etnikai feszültségek a világ minden részén a gyarmatbirodalmak felbomlása óta, szabályozatlan tőkehalmozódás, a fejlődő országok kihasználása a profitmaximalizálás érdekében és sorolhatnánk. Az alábbi infografika jól mutatja, hogy a szabályozatlan „laissez-faire” kapitalizmus olyan óriási globális cégek keletkezéséhez járul hozzá, amelyek hamarosan monopol helyzetbe fognak kerülni, ha a tendencia folytatódik és végül a fogyasztók, a társadalom és a globalizált világ is meg fogja érezni a monopolpiac negatív hatását. Belegondolt ebbe Milton Friedman vagy azok, akik Nobel díjat adtak neki?

 

Kép:  http://holykaw.alltop.com/wp-content/uploads/2013/11/the-illusion-of-choice-infographic-ten-biggest-corporations.jpg

Kárász István

süti beállítások módosítása