Az Aranyterem múltjának árnyéka ellenére is tündököl – avagy a bécsi újévi koncert története

A Bécsben minden év január elsején megrendezett újévi koncert mindig a legpatinásabb és legnagyobb felhajtással járó esemény épp ezért, keveseknek adatik meg, hogy eljussanak rá. Szerencsére napjainkban már lehetőségünk van közvetítéseken keresztül élvezni az eleganciát, a zenét és a kultúrát. Az arisztokratikus időket – szánt szándékkal  felelevenítő hagyomány ennek ellenére sötét múlttal is rendelkezik, ami napjainkban már elfeledett.

becsi_ujevi_koncert.jpg

Az eseményt övező pompa és fényűzés felidézi Bécs hajdani fénykorát, a város csodálatos barokk és klasszicista szépségét. Mindebből mára többnyire csak bevásárlóközpontok és szállodák maradtak meg, amelyek egykoron a letűnt birodalom nagyságát voltak hivatottak képviselni. Egy közülük azonban tagadhatatlanul tovább él: a „Grosser Musikverein”, legfőképpen pedig a koncertnek otthont adó „Aranyterem” névre keresztelt hangversenycsarnok, „ahol még a hangszerek is arannyá változnak és a hang is arannyá válik.”
Ugyan a kifejezés maga giccses lehet, viszont az, aki már látta akár egyszer is a hangversenyt, beláthatja, hogy a mondat helytálló: egyfelől valóban megérdemli a hírnevét, másfelől viszont pont annyira extravagáns és túldíszített az est, mint amennyire ez a mondat jellemzi.

Egy biztos: nincsen újév bécsi koncert nélkül.

Mióta? – kérdezheti jogosan a kedves olvasó. Valóban, itt kezdődik az, amire már a bevezetés is utalt. A hangversenysorozat ugyanis nem feltétlenül olyan tisztán, fehéren és magasztos célokkal indult el. Arra gondolhatnánk, hogy az impozáns koncertek hagyománya a 19. századra datálhatóak vissza, azonban az első estre 1939-ben került sor a Nemzeti Szocialista Párt rendezése alatt. A célja az volt, hogy a koncert jegyáraiból a leginkább rászorulóknak fűtőanyagot vegyenek a zord téli hónapokra. Továbbá egyéb hagyományoktól eltérően, nem újév reggelén volt az első koncert, hanem szilveszter este. Ezen kívül az a tradíció is, miszerint a bécsi szimfonikusok mindig a Strauss testvérek darabjait játszották, szintén a náci időknek volt köszönhető. Ez azt a célt szolgálta, hogy egyesítse a német ajkúakat újév estéjén egy olyan esemény keretében, amit tudnak közvetíteni az egész „Harmadik Birodalomnak”.

1945 ugyan a fasiszta uralom letűnésével járt, de nem az újévi koncertekével. Mikor véget ért a háború, egyetlen egy ritmus sem maradt ki  – a hangversenyek egyszerűen folytatódtak, de már nem csak a hitleri Németországnak, hanem az egész világnak. Ezáltal szép lassan a múlt mély gödrébe vetült történetük foltja.

Napjainkban már máshogy néz ki egy átlagos koncert. A korábbiakkal ellentétben már a hangversenyt megelőzően ismert a program, vagyis milyen művek fognak elhangzani, valamint látható a koncert másik híres elemének számító virágcsokrok, melyeket hagyományosan az olaszországi Sanremo városából küldenek. A jegyek általában már több, mint egy évvel előre elkelnek a világ minden szegletéről érkező vendégeknek, továbbá több mint 90 országban közvetítik élőben az eseményt; és persze elengedhetetlenül minden koncert a Radetzky-Marsch ráadással zárul.

A báli ruhák, frakkok és cilinderek forgataga mellett december 30-án, az előestén az osztrák hadsereg is képviseltette magát, akik ez évben is a tiszteletbeli vendégek voltak. A balkonokon a zöld és szürke egyenruhák elütnek az Aranyterem megszokott pompájától és a gazdagon díszített berendezéstől, aminek láttán talán már nem olyan könnyű a mostanra globális eseménnyé vált hangverseny sötét múltját teljesen elfelejteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinusonline.blog.hu/api/trackback/id/tr167045045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2015.01.06. 12:40:58

"...az első estre 1939-ben került sor a Nemzeti Szocialista Párt rendezése alatt. A célja az volt, hogy a koncert jegyáraiból a leginkább rászorulóknak fűtőanyagot vegyenek a zord téli hónapokra."

Most úgy őszintén, ebben mi a sötét folt? Az, hogy az NSDAP rendezte? Ne tegyünk már úgy, mintha egy párt neve már önmagában gonosszá tenne egy kezdeményezést. Ez olyan, mintha a Gyermekvasútra akarnánk ráhúzni, hogy a múltunkból itt maradt sötét folt, csak azért, mert Rákosi alatt építették.

kdgeza 2015.01.06. 12:49:32

@Girhes Joe: Csupán nem fejtettem ki a cikkemben a részleteket, de alapos utána nézés után, mondhatom hogy az eredetileg Winterhilfswerk alapítvány által alapított bécsi jótékonysági koncert, nem feltétlen a népet szolgálta, hanem inkább a rendszer eszköze volt, amiben gondolom egyetérthetünk, hogy nem éppen egy fényes és dicső múltú rendszer! :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.06. 12:58:27

Én nem nézem ezt az eseményt sosem. Idén véletlenül belenéztem, de amint rádöbbentem, hogy mit látok, azonnal átkapcsoltam egy valóságsóra, az ugyanis értékesebb.

Az esemény lényege: perverz sznobok összejönnek egymás ruháját megvitatni, s közben közösen köpnek az emberiségre. Tavaly pl. a szörnyszülött Konchita von Eurovision is jelen volt díszvendégként.

Ha élne Strauss, letiltaná műveit a sznob buzik és liberális szadisták újévi pártgyűlésétől.

norbert79 2015.01.06. 13:12:47

@maxval bircaman szerkesztő: Menjél inkább legelni, másoknak is bejött...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.06. 13:58:24

@kdgeza:

Így igaz. S ez jelenleg is így van: manapság a keresztényellenességet, a homokosokat, az embertelenséget propagálja ez az újévi "hangverseny".

Gyurcsany F. 2015.01.06. 18:50:57

Visszamenoleg be kell tiltani, es nemzetkozi botranyt kell belole csinalni, hogy Orban Viktor fasiszta.
Es persze lesz tuntetes is racizmus ellen.

Valaki Alfonz 2015.01.06. 19:08:04

Röviden a lényeg: a nácik anno a rászorulókat segítették a bevétellel, a nagyondemokrata sznobok és nőstényeik számára pedig ez csak egy öncélú, magamutogató, giccses szellemi maszturbáció.

mayorlacko 2015.01.14. 20:44:39

Van nekünk is operabálunk, beeeeeeee.
Az legalább nem a sznob parvenű NSDAP-s köcsögöké, hanem a mi kicsit sem genya celebjeink és nagyon tehetséges gengsztereink évi szokásosa. Tudomásom szerint nem közvetítik világszerte.