Az év egyetemi sportolói: Szabó Ágnes Viktória és Pétervári-Molnár Bendegúz

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség (MEFS) 2014-ben a Budapesti Corvinus Egyetem két hallgatójának is odaítélte az egyetemi sportélet legnívósabb díját. A MEFS azokat a tanulókat tüntette ki az „Év egyetemi sportolója” címmel, akik 2014-ben dobogón végeztek az egyetemi világbajnokságokon, első és második helyet szereztek a Rotterdami Európai Egyetemi Játékokon, vagy felsőfokú tanintézmény hallgatójaként sportági felnőtt világbajnokságon aranyérmesek lettek.

Az 1995-ös születésű Szabó Ágnes Viktória a Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokságon K4 200 méteren és K4 500 méteren is ezüstérmes lett, és ezzel a kiváló teljesítménnyel szerezte meg az „Év egyetemi sportolója” címet a 2014-es esztendőben. 2006 óta tagja az UTE Kajak-Kenu Klubnak, és 2012 óta már a nemzetközi versenyek sikeres résztvevője is. Ági számára már a kezdetektől fogva nagyon fontos volt az eredmények mellett a csapatban való szereplés. Mindig is szívesebben versenyzett páros vagy négyes hajóban, mint egyedül, mivel számára a célok elérése sokkal imponálóbb közösen, nem beszélve arról, hogy a versenyek végén sokkal jobb együtt örülni az eredményeknek is. Másodéves Pénzügy és számvitel alapszakos hallgatóként 2014-ben elnyerte a Corvinuson a „Jó tanuló, jó sportoló” díjat a 2013-14-es eredményei alapján.

cs_evsportoloi_guzmicsfanni_4117_1.jpg

Arra a kérdésemre, hogy miként lehet összeegyeztetni az egyetemi tanulmányokat azzal a sok edzéssel, ami a nemzetközi versenyszint eléréséhez, valamint fenntartásához szükséges, azt válaszolta: „Hihetetlenül jó érzés, hogy a „civil” életben is elismerik a munkámat, főleg az egyetemen, hiszen sokszor nehéz a kettőt összehangolni. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok. A Testnevelési és Sportközpont oktatói segítenek a gyakorlatokról való hiányzás igazolásától kezdve az Egyetemi-Főiskolai Világbajnokságokra való kiutazásomig mindenben. Igyekszem idén is jól szerepelni, és meghálálni a bizalmat.”

Pétervári-Molnár Bendegúz az evezősök 2014-es Egyetemi Világbajnokságán aratott győzelmével vívta ki az „Év egyetemi sportolója” kinevezést a tavalyi évben. A franciaországi Gravelines-ben rendezett versenyen a Budapesti Corvinus Egyetem színeiben induló Bendegúz kerek négy másodpercet vert a teljes egypárevezős mezőnyre. A Magyar Evezős Szövetség díjkiosztó ünnepségén a 2014. év legeredményesebb férfi evezősének járó díjat is neki ítélték oda. Öt éve foglalkozik versenyszerűen az evezéssel, 2010 óta a válogatott tagja. A huszonegy éves pilismaróti fiú a Corvinus aktív hallgatója Kereskedelem és marketing alapszakon. Harmadévesként már gyakorlottan tudja összeegyeztetni egyetemi óráit az edzésekkel.

cs_evsportoloi_guzmicsfanni_4117_2.jpg

Ebben sokat segít az egyéni tanrend kialakítása is, illetve az egyetem támogatása, amely megmutatkozik a versenyeken való részvétel és az edzőtáborokban zajló felkészülés miatti hiányzások okozta problémák megoldásában is, amiket az intézmény rugalmassága miatt könnyen orvosolni lehet. Bendegúz fő célja, hogy kijusson a 2016. évi nyári olimpiára Rio de Janeiróba, emiatt viszont még számos akadály, megpróbáltatás vár rá. Többek között a 2015. évi világbajnokságon a világ legjobb tizenegy evezőse közé kell bekerülnie, amire Bendegúz korábbi teljesítménye alapján komoly esély van. Az eltökélt sportolói célok mellett, mint végzős hallgatónak, Bendegúznak is vannak továbbtanulási tervei. Ezek között szerepel, hogy egyetemünk valamelyik mesterszakán folytatja tanulmányait, majd később szívesen tanulna külföldön is. A sport sokat segített időbeosztásának pontos szervezésében, melynek köszönhetően szabadidős tevékenységekre is marad ideje, habár jelentősen kevesebb, mint a hallgatók többségének.

Mindkettejük kiváló sport- és tanulmányi eredményei mutatják, hogy az egyetem és a sport nem összeférhetetlen. A sportba fektetett energia a mindennapi életben is hasznosul: kitartásra, küzdésre, csapatmunkára és alkalmazkodásra tanít. Ha valaki felvértezi magát ezen pozitív kvalitásokkal, akkor az életben is sokkal könnyebben veszi majd az akadályokat. Minden csak akarat kérdése.

Guzmics Fanni

süti beállítások módosítása