Napfény járja át a szívünk újra

Biztosan sokunk szája húzódik mosolyra, ha eszünkbe jut a lángos illatú fonyódi strand képe, a horgászok lepte mólók, vagy az ezer éves strandkorlátkék óriás csúszda. A Balaton minden nyáron „a Balaton”, ami nekünk nem csak tulajdonnév, hanem fogalom is: bormámor és életigazság áztatta hajnalok, házibulik fülledt másnapja, gumipapucs és napolaj szag, és minden csoda, amit kilenc hónap „téli” álom után ott folytatunk, ahol abbahagytuk.

balaton.jpg

Szimler Bálint – Filmszemle-nyertes rendező – és Rév Marcell zenés filmjében ezekhez hasonló életképek, élmények koprodukcióját láthatjuk 17 magyar zenekarral és több száz közreműködő zenésszel, kórustaggal. A film videoklipek sorozata, amelyeket különböző, tipikus és kevésbé tipikus balatoni szituációkban és helyszíneken vettek fel, így egyszerre nyújt koncert-, és filmélményt, ad helyzetjelentést a mai magyar könnyűzenéről, és kelt nosztalgiát a nézőkben.

A Balaton Method a 2011-ben készült Kodály Method utódja, amely budapesti képekből, helyszínekből táplálkozott, és a tipikus ottani hangulatot demonstrálta a 11 zenekar segítségével. A második felvonás kiszakad a fővárosból, és a magyar tengerhez repít bennünket. A Balaton Method egy roadmovie szerű nyári körút a közreműködő bandákkal, akik a „haverjaink”, örömzenéléssel, és pár kancsó fröccsel. A klipek különlegessége, hogy mindet élőben, vágás nélkül vették fel, ráadásul közösségi finanszírozásból. A film költségei egyelőre még nem térültek meg, a srácok az indiegogo oldalán megvásárolható csomagokból, és a mozi belépőkből számítanak a támogatásra.

És hogy kik is pontosan azok a közreműködő bandák? A listán találunk jól ismert, régebbi formációkat, mint például a Quimby, a Punnany Massif, Sena, vagy a Subscribe, de megismerhetünk eddig kevésbé hypeolt, új bandákat is, mint például a Hó Márton és a Jégkorszak. A 17 zenekar a műfaj-skála minden színében pompázik: mainstream, rock, alternatív, underground hip-hop, gitárpop, soulrock, és metal zene is felhangzik.

Ha már unod a hideg tavaszi hangulatot, és hiányzik a nyári szabadság, ez a film 80 percnyi napfürdőt kölcsönözhet a szürke hétköznapokra.

A Balaton Methodot már a Corvin-, a Művész-, a Toldi-, és az Uránia-moziban is megtekinthetik az érdeklődők minden nap, és a vidéki vetítési időpontok is hamarosan nyilvánosságra kerülnek. Ha pedig olyannyira megtetszene, hogy akár támogatni is szeretné valaki a két kreatív rendező projectjeit, az indiegogo oldalán ezt boldogan megteheti.

süti beállítások módosítása