Zárul a projekt – Nyílik a KLÍMAPARK

Zárul az Egyetem szakmai támogatásával a Szentendrei-szigeten megvalósult Klímapark projekt. A talányos elnevezésű KLÍMAPARK a Szentendrei-sziget két települése, Szigetmonostor, illetve Pócsmegyer által életre hívott helyi klímavédelmi kezdeményezés.

A községek a széndioxid-megkötő kapacitások növelésének, illetve a kibocsátás csökkentésének érdekében a vizes, erdős élőhelyek rehabilitációja és a gyepterületek megújítása mellett a helyi zöldhulladékot feldolgozó és újrahasznosító mulcs- és komposztkészítő üzemet, illetve annak szomszédságában megújuló energiaforrásokkal felszerelt Klímaközpontot alakítottak ki. Ez utóbbi célja a szakmai munka megszervezésén túl, látogatóközpontként a klíma-, a természet-, és a környezetvédelem jelentőségének társadalmi tudatosítása.

szigetmonostori-faluhaz.jpg

A társadalmi tudatosítás elsőre talán egy kicsit szárazon, unalmasan hangzik, de itt nem erről van szó. A Klímaközpont munkatársai egy egész napos baráti vagy családi programot alakítottak ki, melynek során a tanösvények bejárásán túl a napelemes buszos kirándulás mellett az interaktív elemekkel és bemutató eszközökkel, filmekkel kialakított kiállítás és játékos programok keretében mutatják be a Szentendrei-szigetet, illetve az otthon is megvalósítható lehetőségeket a klíma-, természet- és környezetvédelem terén.

A projektben az Egyetem egyrészt szakértői feladatok megszervezésével vett részt, másrészt közvetlenül a Hallgatói Programmal. Ez utóbbi keretében a Kertészettudományi és Tájépítészeti karokról 19, illetve 12 hallgató kapcsolódott be 5-5 tanár témavezetése mellett.

A Kertészettudományi Kar a szigetmonostori zöldfelületek fejlesztésében segédkezett. Szakértői munka keretében bemutatta két helyi mintaterületen a növényállomány felmérésével és értékelésével kialakítható települési fakataszterek szerepét és jelentőségét. A növények és a klíma kapcsolatáról lakossági előadássorozat keretében adtak konkrét tanácsokat, hogy miként tudunk akár egy kert szintjén is cselekedni. A kar aktívan is bekapcsolódott a zöldfelület-fejlesztésbe egy helyi csemetekert terveinek kidolgozásával, illetve a Szigetmonostori Klímaközpont parkjának fásításával.

A Tájépítészeti Kar hallgatói ötletpályázat keretében választotta ki a résztvevőket, akik az önkormányzat által elfogadott tervkoncepciók alapján közösen dolgozták ki a Szigetmonostoron kialakított Klímaközpont parkjának terveit, illetve vettek részt annak megvalósításában. A diákok elsősorban a kreatív elemeket építették, illetve készítették el a természetből gyűjtött, helyi anyagok felhasználásával.

Akik szeretnének többet megtudni a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2014 támogatásával megvalósult projektről, illetve a Klímaközpontról és annak szolgáltatásairól, látogassanak el Szigetmonostorra, vagy előzetesen az alábbi honlapra:

http://climatepark.rec.org/

süti beállítások módosítása