Baszkföld különleges világa
Baszkföld különleges világa

Erasmus-ra menni nagy kaland, sőt, a Corvinus G-karán szinte kötelező; helyszínt azonban érdemes jól választani, merőben meghatározza az egész csereidőszakot. A tavalyi tanév tavaszi félévét az Universidad de Deusto-n, Bilbaoban töltöttem. Ezzel a rövid beszámolóval szeretnék segíteni azoknak, akik mennének, de bizonytalanok a helyszínválasztásban.

Bilbao tele van zöldövezettel, egy aranyos, élhető város; az egyetlen hibája számomra a folyamatos esőzés ...

A jó oktatás kultúrát teremt
A jó oktatás kultúrát teremt

Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének vezetője első magyar egyetemen tanító oktatóként kapta meg szeptemberben a Közép-európai Egyetem (CEU) társadalom- és bölcsészettudományok kiváló oktatásáért járó európai díját. Megkérdeztük a kommunikációkutatótól, szerinte mennyire megbecsült tevékenység az egyetemi oktatás, mi a véleménye a hazai vitakultúra állapotáról, de az is kiderül a ...

Nevelés a pénzügyi tudatosságra
Nevelés a pénzügyi tudatosságra

A magyar társadalom időnként felmerülő problémája a pénzügyi tudatosság hiánya, különös tekintettel a fiatalokra. Sokan vitatják, hogy szükséges-e a pénzügyi intelligenciát az iskolarendszerben fejleszteni, vagy ezt családon belül, gyermekkortól kell megkezdeni. Az elmúlt évek nemzetközi felmérései alapján Magyarországon nagyon eltérő a lakosság pénzügyi ismereteinek mélysége.

A gazdasági válság idején egyértelművé vált, hogy a felelőtlen ...

Maradjon családban!
Maradjon családban!

A családi vállalkozások helyzete nemcsak vállalkozói, hanem társadalmi ügy is. A téma multidiszciplináris mivoltából adódóan a BCE mindhárom karán releváns lehet vele foglalkozni, ahogy az egyetemen kívül is. Dr. Drótos György, a Családi Vállalatok Központ (CSVK) megbízott vezetője (egyben a Vezetéstudományi Intézet igazgatója) válaszolt a magyarországi helyzettel és a Központ működésének hallgatókat érintő részeivel kapcsolatos kérdéseinkre.  

...

Van hova fejlődni kutatás és kommunikáció terén
Van hova fejlődni kutatás és kommunikáció terén

Közgazdaságtanról, Közpolitikáról, Közérthetően – Köz3 néven indít blogot a Corvinus Gazdaságpolitika és Közpolitika Intézete. Piroska Dórával, a blog főszerkesztőjével beszélgettünk.

Mi a Köz3 blog célja?

A blog egyrészt eszköz arra, hogy kohéziót teremtsen a Gazdaságpolitika és Közpolitika Intézetet alkotó öt tanszék között. Az intézet munkatársainak tudományos munkáit, valamint az általuk olvasott tanulmányokat ismertetjük, kötve ...

Függetlenség katalán szemmel
Függetlenség katalán szemmel

Katalónia Spanyolországtól való függetlenedésének kérdése hosszú idő után jelentős fordulóponthoz érkezett 2017 októberében. A spanyol állam által alkotmányellenesnek minősített ügydöntő népszavazás eredménye magáért beszél: a szavazók közel 90%-a Katalónia önálló állammá válását pártolja. De hogyan látja a helyzetet egy valódi katalán polgár, aki az Erasmus-félévéről, Brüsszelből volt kénytelen hazautazni leadni a voksát, mivel ...

"A bérkülönbség nem közgazdasági anomália" - interjú Madár Istvánnal
"A bérkülönbség nem közgazdasági anomália" - interjú Madár Istvánnal

Az utóbbi hónapokban új erőre kapott a Jobbik által is támogatott bérunió kezdeményezése. A téma kapcsán Madár Istvánt, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságpolitika Tanszékének címzetes docensét kérdeztük bérekről, termelékenységről, eurózónáról, valamint a kétsebességes és a kétdimenziós Európa közötti különbségről.

Nemrég már utcai plakátokról is visszaköszön a bérunióért indított aláírásgyűjtés. Ön hogyan látja, milyen ...

süti beállítások módosítása