Kitartás nélkül nem megy - Interjú Csathó Ábellel, a HiVentures Corvinusos nagykövetével

ideas-whiteboard-person-working-7369.jpg

Mitől lesz sikeres egy startupper? Mit kell tennem ahhoz, hogy én is gyorsan növekedő vállalkozást indítsak? Ma már nagyon sok hallgató szeretne kiszakadni a multik világából és saját startupot indítani, az első lépéseket azonban nehéz megtenni. Sorvezetők és kapaszkodók egy sikeres vállalkozáshoz. 

A HiVentures Corvinusos nagyköveteként te képviseled az Unitrons programot az Egyetemen. Mit csinál a HiVentures és mi az az Unitrons program?

Tegyük fel, hogy van egy szuper növekedési potenciállal rendelkező ötleted, de nincs hozzá elég tőkéd. Itt kerül képbe a HiVentures közép-európai kockázati tőkealapként, ugyanis éppen ilyen induló vállalkozásokat támogatnak. Az alap 56 milliárdos tőkével rendelkezik, melyet részben hazai, részben Uniós pénzekből tartanak fenn. A program három fázisból áll. A Corvinuson is futó inkubációs program az induláshoz biztosít fedezetet 15 millió forintig. A Magvetőben a 250 milliót, a növekedési fázisban lévő vállalkozásoknál pedig az 1 milliárdot is elérheti a befektetés.

Az Unitrons a Corvinuson is megtalálható inkubációs program. Ennek célja, hogy közelebb hozza a hallgatókhoz a startupok világát. Nagyszerű lehetőség a hallgatók számára, és sokakat érdekelnek a programjaink. Arra szeretnénk összpontosítani, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a vállalkozókat és a befektetőket. 

Mivel jár, hogy az Unitrons program nagykövete vagy?

Hat egyetemen vagyunk jelen személyesen, valamint van egy kommunikációs nagykövetünk is. Szeretnénk a lehető legtöbb módon eljutni a hallgatókhoz. Én például órákat szoktam látogatni, ahol igyekszem a lehető legtöbb információt átadni. Emellett eseményeket és programokat is szervezünk az egyetemeken az innováció témakörében. Egyik eseményünket a zene köré építettük fel, vendégeink pedig a Lóci játszik zenekar frontembere, valamint a VAN Filmzenekar tagjai voltak. Az innováció mindenhol, így például a zenében is ott jelen van. 

Hogy látod, hol áll a Corvinus a többi egyetemhez képest?

A Corvinusról minden évben nagyon sokan jelentkeznek a programba. Nálunk a legmagasabb a létszám, tényleg nagyon sokan érdeklődnek. Nagyon sokan lelkesek és szeretnének saját vállalkozást indítani. Ugyanakkor a verseny is sokkal nagyobb a hallgatókért, így fontos a figyelemfelhívás. 

Tegyük fel, hogy valóban van egy ötletem. Hogyan tudok a programba jelentkezni? Kell valami kezdőtőke?

Nem kell hozzá kezdőtőke, egy ötlettel is el lehet indulni. Nem kell kész prototípus, ugyanakkor némi validáció azért szükséges, ami a működőképességet bizonyítja. A jelentkezést rövid idő alatt el lehet végezni egy online kérdőív kitöltésével. Szükséges hozzá egy üzleti terv, persze enélkül amúgy sem lehet boldogulni. Ha az első körben arra érdemesnek találják az anyagokat, egy zsűri előtt is prezentálni kell, ami ha sikeres, már indulhat is a közös munka. A program ugyanakkor nem csak pénzügyi befektetést jelent, hanem mentorálást is, így a jelentkezők duplán jól járnak. 

Milyennek kell lennem, hogy én is sikeres legyek?

Kitartás és rugalmasság. Szerintem ez a két legfontosabb tényező. Nem kell nagy zseninek lenni hozzá, a kihívásokkal kell megbirkózni. Minden esetben lesznek buktatók, amiken túl kell lendülni és hinni kell a projekt végső sikerében. Az alkalmazkodás szintén nagyon lényeges, vannak ugyanis olyan dolgok, amiket a kitartás ellenére is el kell engedni. Meg kell találni az arany középutat. 

A kitartás persze nem mindig könnyű. Amikor jönnek az nehézségek, akkor is állva kell maradni. Mindig van másik választás, lehetnél akár a barátnőddel vagy a barátoddal is, aztán ott van a tanulás és sokan munka mellett kezdik el a saját vállalkozásukat. Ezek megosztják az időt, szükséges rangsorolni a teendők között. Ha pedig elhatározom, hogy meg fogom csinálni, akkor muszáj lesz tennem a sikerért. 

Mit kell tanulnom ahhoz, hogy ezt végig tudjam csinálni? Mennyit számít egy jó csapat?

Mindenképpen embert kell találnod magad mellé, egyedül nem is lehet jelentkezni. Legalább két fő kell, akivel gyakorlatilag jogilag is összekötitek magatokat a vállalkozásban. Ez nem mindig könnyű, de egyedül nem lehet igazi sikereket elérni. Nem is lehet érteni mindenhez. Ha valamiben elakadsz, utána kell menni, folyamatosan tanulni kell. Nincs aranyszabály arra, hogy milyen szakot kell választani. Persze a gazdasági képzettség azért nem hátrány, de akármit tanulsz, mindig lesznek új dolgok, amikre magadnak kell rájönnöd. Ezek is olyan buktatók, amikenn kitartóan tovább kell lendülni, nem szabad idő előtt feladni. 

Ha egyetlen szófordulattal kellene jellemezned a sikert, mi lenne az?

Kitartás nélkül nem megy. 

 

2019. december 2. 

Kovács Máté

süti beállítások módosítása