Jó ha van, de még jobb, ha nincs?
Hatalmas szerencsejáték nyeremények kezelése és a függőség, amit előidéznek

john-schnobrich-vnhzobjgra4-unsplash.jpg

Van, aki minden héten ugyanazt az öt számot játssza meg, van, akinél ez hetente változik. Van olyan, aki csak a duplára esküszik, van, aki csak döntetlenre szeret rakni, és akad olyan is, aki húsz eseményből húszat eltalál. Az idősebb korosztálynak ott a buksza vagy a fáraó kincse kaparósorsjegy, az alkalmisok papíron ikszelgetnek, a gyakorlottak már online nyomják.

Az elmúlt hetekben két szélsőséges esetet is tapasztalhattuk szerencsejáték témában, ezért vált ismét aktuálissá, hogy beszéljünk róla. Egy szerencsés magyar körülbelül 10 milliárd forintot nyert az eurojackpoton. Természetesen a hírrel rengetegen kezdtek el foglalkozni, a cikkeket olvasva adja magát a helyzet, hogy mi is a szerencsés nyertes helyébe képzeljük magunkat. Mégis mit kezdenénk egy ekkora nyereménnyel, mire költenénk, kinek mondanánk el, elásnánk vagy magyar szuperállampapírba fektetnénk. Aztán néhány napra rá jött még egy, talán még megdöbbentőbb hír. 2018 nyarán az ötöslottó akkori nyertese nem vette át a jackpotért járó több, mint másfél milliárd forintos nyereményét. A hír hallatán valószínűleg a legtöbb játékos újra leellenőrizte a számait, és végiggondolta, mit csinált tavaly nyáron. Ami viszont még meglepőbb adat, hogy ez az eset a hatalmas nyeremény ellenére sem kirívó. Csak az elmúlt másfél évet vizsgálva például az ötös és a hatos lottó nyeremények 4%-át nem vették át a szerencsés nyertesek - valószínűleg figyelmetlenségből. Ettől függetlenül nap, mint nap rengeteg ember teszi próbára a szerencséjét valamilyen formában.

A szerencsejáték-függőség, mint annyi minden más is, Magyarországon népbetegségnek számít. Szerintem mindenki találkozott már matek tanulmányai során legalább egyszer, amikor a valószínűségszámításról van szó azokkal a kérdésekkel, hogy mégis mennyi az esélye annak, hogy mi nyerjük meg a főnyereményt, vagy hány szelvényt kellene kitölteni (és ehhez mennyi idő kéne), hogy biztosan nyerjünk. A száz százalékosan a magyar állam tulajdonában álló Szerencsejáték Zrt. két-három évente teljeskörű kutatás végez a szerencsejáték-függőséggel kapcsolatban. A legutóbb 2018. nyarán rögzített adatok szerint a magyar lakosság 4%-a tekinthető szerencsejáték-függőnek, viszont a lakosság egynegyede a veszélyeztetett kategóriában van, ami annyit jelent, hogy nem tekinthetők függőnek, de alkalmanként rezeg a léc. De mik is ennek a veszélyes függőségnek az okai?

Számomra ez egyértelmű: az esély. Képesek vagyunk abba a hitbe ringatni magunkat, hogy ezen a héten biztos sikerülhet. Mint bármelyik másik függőség, ez is fokozatosan alakul ki. Ha a sportfogadást nézzük, először mindenki kis téttel kezd, majd ha sikertelenséget tapasztal, még inkább belelovallja magát ebbe a spirálba. Elkezd online játszani, elkezd minden nap rakni, olyan eseményekre is, amikről fogalma sincsen. Sokunk környezetében előfordul olyan személy, aki büszkén ecseteli, hogy mennyit szakított a nevenincs olasz másodosztályú vízilabdán, majd azt is végig kell hallgatnunk, hogy a hajnalban felrakott kolumbiai baseball el is vitte a duplázását. Gyakorlatilag az út végén, a függőség állapotában a játékosnak „megszűnik a külvilág”. A legnagyobb kaszinók azért gyér fényű, ablaktalan, labirintusszerű helyek, hogy a játékos képletesen se tudjon szabadulni a hely vonzásától.

Talán ez a függőség nem annyira halálos és veszélyes, mint a többi, de hosszú távon ugyanúgy hatással van nem csak a játékosra, hanem a környezetére is. Az alapvető pénzügyi nehézségek mellett, az ember elmagányosodhat, ha nem éri valamilyen külső hatás . Viszont hazánkban igyekeznek tettlegesen fellépni a játékfüggőség ellen. Néhány éve betiltották a különböző italkimérő egységekben sokszor megtalálható játék- és nyerőgépeket, ezekkel már csak különböző kaszinókban lehet találkozni. A Szerencsejáték Zrt. is próbálja felhívni a figyelmet a függőség veszélyeire. Az online felületén a játékos be tud állítani magának limitet az adott napra, vagy akár hosszabb távra is. Több helyen is figyelmeztetnek minket a veszélyekre.

Az érem másik, nyereményekkel teli oldala is tartogat magában veszélyeket. Ha eddig a sorozatos bukások utáni pénzügyi helyzetről és az ezáltal létrejövő addikcióról beszéltünk, ne menjünk el a hatalmas nyeremények és amellett, hogy mit okozhat ennyi pénz egyszerre.

A különböző közösségi média felületek világában az irigység a newsfeed pörgetésével állandó szereplő lett. Mindenki meg akarja osztani a világgal, merre volt nyaralni, mivel jár munkába vagy, hogy mit hozott a mikulás. Egy ilyen világban több mint veszélyes lehet az, amikor ártatlanul kiposztolod, hogy nyertél a lottón. Rengetegen mennek tönkre és kezdik elölről az életüket egy hatalmas nyeremény és két-három év luxus után arra ráébredve, hogy újra nincs semmijük. A lehető legnagyobb hiba azt hinni, hogy egy hatalmas nyeremény átvétele után megáll az élet. A mértéktelen, túlzó költekezés egyrészt feltűnő lehet, másrészt pedig átgondolatlan döntések folyamatát indítja el azzal a felkiáltással, hogy „én úgyis megtehetem”. Az első és talán legfontosabb lépés a tervezés. Végiggondolni azt, hogy megéri-e, érdemes-e elkölteni azt a mennyiségű összeget egy látszólag felesleges vagy sokadik termékre. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ülj a pénzeden életed végéig, hanem azt, hogy alapos körültekintéssel tervezd meg a költekezéseidet. Ne szaladj bele végtelen számú kölcsönkifizetésekbe, egy ilyen nagy összegű nyeremény új barátokat, rég nem látott ismerősöket vonz maga köré.

A tanulságokat levonva legyen az egyensúly és a mérték a két hívószó, ha szerencsejátékról, vagy az abból fakadó nyeremény elköltéséről van szó. Mindemellett, lehetőleg mindig eggyel kevesebb meccsre fogadj, mert általában az utolsó meccsen megy el az összes szelvény.

 

Gajdics Bálint

süti beállítások módosítása