Évértékelés és tervezés - 3+1 tipp ahhoz, hogy jól induljon az éved

inspirational-quotes-on-a-planner-636243.jpg

A karácsonyi szünet utáni időszak tökéletes alkalom arra, hogy visszatekintsünk elmúlt évünkre, összegezzük elért eredményeinket, és megtervezzük az idei esztendőt. A továbbiakban néhány tippet osztok meg, hogyan is tehetjük meg mindezt.

Mindenekelőtt válasszunk ki egy nyugodt helyet, ahol senki nem zavar minket, például egy kávézót vagy cukrászdát, esetleg kuckózzunk be a szobánkba egy forró tea mellett. Ahhoz, hogy meghatározzuk jövő évi céljainkat, elengedhetetlen az elmúlt év felidézése, értékelése. Tekintsük át, milyen terveket és célokat tűztünk ki magunk elé, és azok közül mi az, amit sikerült elérnünk, és mi az, amit nem. Gondoljuk át, hogy ezek között vannak-e olyanok, amelyeket továbbra is szeretnénk megvalósítani a következő évben, és ha igen, mit kellene másképp csinálni, hogy ez alkalommal sikerüljön is. Az évösszegzés folyamán világosan láthatjuk, hogy melyek azok a céljaink, amelyeket teljesítettünk, milyen sikereket értünk el, illetve miben kell még a jövőben fejlődnünk.

Sokan azért nem terveznek előre, mert úgy gondolják, hogy az élet úgyis felülírja azokat. Szabó C. Helga tervezési szakértő szerint nagyon fontosak a konkrét célkitűzések, és a tudatos tervezésnek köszönhetően felismerhetők az olyan tevékenységek, melyek célunk szempontjából feleslegesek, és csak hátráltatnak annak elérésében. Ehhez persze fontos, hogy ne csak éves, hanem hosszabb távú céljaink is legyenek.

Célok kitűzése

A betarthatatlan újévi fogadalmak helyett maradjunk a realitás talaján, és olyan célokat határozzunk meg, melyek elérése esélyes, ugyanakkor motiváló is. Például ahelyett, hogy „többet fogok mozogni”, konkrétan fogalmazzuk meg, hogy „heti 3 edzést beiktatok a napirendembe”. Ez egyrészt mérhető, másrészt teljesíthető is. Főleg abban az esetben, ha korábban semmilyen mozgást nem végeztünk, így például a mindennapos torna valószínűleg nem lenne elérhető cél.

Ne vállaljuk túl magunkat, ne akarjunk mindent egyszerre elérni, 5-6 cél bőven elég egy évre. Kitűzött céljainkat tartsuk mindig szem előtt. Ezt különféle vizuális megoldásokkal is segíthetjük, például képekkel társítva kitehetjük a falra vagy akár blogot is vezethetünk róla.

Célok lebontása, feladatok megtervezése

Ezután következik maga a tervezési fázis, melynek során át kell gondolnunk, hogyan tudjuk elérni a kitűzött célokat, milyen konkrét lépéseket kell tennünk ennek érdekében.

Nézzünk szembe a félelmeinkkel

Sokakat akadályoz a kudarctól való félelem, hogy nem tudják majd teljesíteni céljaikat. Ennek elkerülése érdekében a legjobb, ha már a tervezés során számba vesszük azokat a lehetőségeket, amelyeken útközben elbukhatunk, azaz készítünk egy úgynevezett félelemtérképet. Például vizsgára való felkészülés során előjöhet a félelem, hogy nem tudok minden tételt megtanulni az adott napig. A félelemtérkép segítségével konkrét részcélokat állítunk fel, például hogy minden nap megtanulok két fejezetet, illetve B-terveket is gyártunk: tartok egy napot, amikor csak a tanulással foglalkozok, vagy sikertelen vizsga esetén elmegyek pótvizsgára.

Segédeszközök

Manapság már szebbnél szebb határidőnaplók és évtervezők léteznek, mindenki találhat kedvére valót. Online is elérhető számos tervező, ráadásul a legtöbbjük ingyenesen letölthető. Ezek irányított kérdéseken, gyakorlatokon, konkrét feladatokon keresztül segítenek átgondolni az előző évünk eseményeit, és megtervezni a következő évet. Legnépszerűbbek a Szikratervező, a Year Compass és az Inspirációs napló.

A tervezést végezhetjük egyedül vagy a párunkkal, családi vagy baráti környezetben is. Amellett, hogy korábbi évünk eseményinek felidézése egy kellemes időtöltés, rádöbbenthet bennünket arra, hogy mennyi minden történt velünk, amire esetleg már nem is emlékszünk. Ha pedig alaposan átgondoljuk és megtervezzük következő évi céljainkat, a részfeladatok teljesítése esetén sikerekben gazdag évnek nézhetünk elébe.

 

Bokovics Nóra

Fotó: Pexels.com

süti beállítások módosítása