A barokkot csak barokkosan lehet jellemezni - Rubens és a flamand festészet fénykora

anthony_van_dyck_a_married_couple_google_art_project.jpg

A megújult Szépművészeti Múzeumban elveszik a fény, amíg a mennyezettől a padlóig ér. Emiatt különös, lebegő ragyogás honol a termekben. Ezek a képek évszázadok óta léteznek már, színeik mégis frissek és erőteljesek, a magukban hordozott évek pedig betöltik a termet. Megnéztük a Rubens és kortársai kiállítást.

Írta: Lázár Fruzsina

Borítókép: Anthony Van Dyck - A married couple (source: Wikimedia, Art Gallery of South Australia)

 

Miért érdemes…?

A tárlat az 1600-as évek jelentős kulturális, politikai és társadalmi vonulatai alapján, tematikusan van felépítve, a portrék és vallásos témakörben készült képek mellett harcjeleneteket, mitikus történetek feldolgozásait, állatábrázolásokat és csendéleteket is megtekinthetünk - mind Rubens vagy a körülötte csoportosuló festők kezei közül kerültek ki. A művek részletgazdagsága néhol egyenesen elképesztő, az anyagábrázolás és az élő-vibráló, nem ritkán feszültséggel teli kompozíciók szemlélése során eszünkbe juthat: vajon milyen volt a világ négyszáz évvel ezelőtt? 

Vizsgáljuk a letűnt korok részleteit, igyekszünk egymás mellé illeszteni a darabkákat. Az emberarcok különös, pufók, néhol torz, a mai “szép”-nek aligha megfelelő ábrázolásban jelennek meg: ez szokatlan. A fel-felbukkanó aktok azonban ráébresztenek, milyen egyedi egy-egy emberi test. A gesztusok olykor mesterkéltek, statikusak, máshol - például a parasztéletet ábrázoló festményeken - hihetetlen lendület van bennük. Felfedezzük a mimika ismerős, apró részleteit, a félelem, a felindultság, a düh kivetülését, de a környezet idegennek hat: madárlövészet a város főterén, séta a hegyre épült kastély környékén, szuronyos puskát viselő katonák felvonulása.

 

A történelem: hol, hogyan, mikor?

A flamand barokk festészet remekeit felvonultató kiállítás középpontjában Peter Paul Rubens és az ő munkássága áll. A festő pályafutása Antwerpenben kezdődött, későbbi híres műhelyét is itt rendezte be. Ebben a műhelyben számos tehetséges flamand festő tanult, többek között van Dyck, Snijders, David Teniers - a tárlat képei közt az ő alkotásaik is megtalálhatók.

the_honeysuckle_bower_pprubens_and_wife_1609.jpgA képen Rubens és első felesége, Izabella

A reformáció okozta spirituális válság a 16. században jelentősen lecsökkentette a képzőművészetnek jutó életteret; a realisztikus ábrázolásmóddal dolgozó flamand festészet szerepe a 17. században erősödött meg újra. Ekkor Rubens, aki a Habsburg főhercegi pár, Albert és Izabella udvari festője, később Izabella bizalmasa és diplomáciai megbízottja is volt, az ellenreformáció művészeti törekvéseinek élére állt. A barokk templomok gazdag pompával keltek új életre.

descent-from-the-cross_rubens.jpg

"Descent from the cross" 150x420 cm nagyságú triptichon - Rubens az antwerpeni Miasszonyunk templomba készítette

Rubens művészi stílusát a szakszövegek szavaival élve szilárdság, dinamizmus, ironikus-moralizáló nézőpont jellemzi. Festészete egyszerre táplálkozott a flamand realizmus hagyományaiból és az olasz reneszánsz klasszikus törekvéseiből: római útjai során mélyen tanulmányozta olasz festőművészek - például Tiziano, Tintoretto, Paolo Veronese - munkásságát, gyakorlásként reneszánsz portrékat másolt. A technikát végül visszavitte magával Antwerpenbe.

A festő legtehetségesebb tanítványa a nála huszonkét évvel fiatalabb Anthonis van Dyck volt. Ez a fiatalember hamar és sikeresen sajátította el mestere útjait, a robusztusságot sugárzó képeken megjelenített izmos, méltóságteljes alakokat, az érzéki fény- és színjáték alkalmazását, de sajnos nem vihette tovább Rubens művészeti örökségét, mivel alig egy évvel a mester halála után elhunyt.

Fények Rubensnél:night_scene_rubens.jpg

Monumentalitás Rubensnél:

giancarlo_doria_rubens.jpg

 

És a világ kitágul

A művészetben az a jó, hogy szabadon szemlélhetjük. Nem kell, hogy tessen, nem kell értenünk. Elfogadhatjuk a szakértők által kínált magyarázatokat, gyűjthetünk háttértudást a keletkezés körülményeiről, vagy hallgathatunk az első benyomásunkra. A flamand barokk festészet - mint a világ sok más művészeti terméke is - be van ágyazva abba a sokrétű, dinamikusan változó világba, amelyben keletkezett. Ahhoz, hogy felmérhessük fontosságát, érdemes a felszínnél egy kicsit mélyebbre ásnunk - Rubens háborúellenessége, a parasztélet nyomorúsága és egyszerű szépségei, a mitológia jelentősége és az a potenciál, amely sokszínű feldolgozhatóságában rejlik… Izgalmas egy rövid ideig ezen a nagyítólencsén keresztül figyelni a világot: kitágítja az elme látószögét, más síkra helyezi a szemlélődést. Itt biztonságos, tét nélküli az utazás.

“Csak egy egyszerű ember vagyok, egyedül állok az öreg ecsetjeimmel, kérve Istent, hogy adjon ihletet.”

- Peter Paul Rubens

 

Lázár Fruzsina

2020. február 3.

Források:

https://www.britannica.com/biography/Peter-Paul-Rubens

https://www.britannica.com/art/Flemish-art

Képek: Wikiart

 

süti beállítások módosítása