Újabb 7 dolog a Corvinus Ösztöndíjról, ami főleg a pénztárcádat érinti 
Corvinus Ösztöndíj sztorik - III. rész

nevtelen_terv_4.png

Mennyibe fog kerülni a Corvinus, ha nem kapom meg az ösztöndíjat? Kaphatok más ösztöndíjat is? Cikksorozatunkban ezúttal a Corvinus Ösztöndíj pénzügyi oldalát vizsgáljuk meg. 

Írta: Kovács Máté

Előző írásainkban már összeszedtünk néhány fontos információt a Corvinus Ösztöndíjról, valamint a rangsorolás menetéről is az általatok beküldött kérdések alapján. Ha úgy érzed, nem kaptál mindenre választ, tedd fel nekünk az alábbi oldalon, igyekszünk mindenre választ adni a folytatásban is!

Hogyan fogok kijönni a pénzemből? Bizonyára ez az egyik legfontosabb kérdés, amit egy hallgató feltesz magának a szakválasztás során. A Corvinus Ösztöndíj ugyan fedezi a képzés teljes költségét, ugyanakkor előfordulhat, hogy egy rosszabbul sikerült tanév után kiesünk a kedvezményezettek köréből. Mi történik ezután? A tanulmányi és szociális ösztöndíj továbbra is megmarad? Hét fontos, pénzügyi kérdést gyűjtöttünk össze, ami leginkább a pénztárcád fogja érinteni.

1. Mennyit kell fizetnem, ha nem sikerül bejutnom az ösztöndíjas helyek egyikére?

letoltes.pngAz önköltségek (és az idegen nyelvi képzések esetén fizetendő idegen nyelvi hozzájárulás) összegét a Felsőoktatási Felvételi tájékoztató tartalmazza. Ezen az oldalon részletesen is tájékozódhattok az árakról, ami szakonként eltérő lehet. Jellemzően 300 ezer forint és 500 ezer forint között alakulnak a képzési költségek, az utóbbi például a magyar nyelvű gazdaságinformatikus mesterszak esetén áll fenn.

Fontos, hogy az idegen nyelvű képzések esetében “idegen nyelvi hozzájárulás” fizetése is szükséges, melyet a szakra kattintva, a “jelentkezés és a felvétel sajátos feltételei” pont alatt találtok meg.

2. Hogyan tudok kiesni az ösztöndíjasok közül? 

Ha eléred a corvinus ösztöndíjas képzésre meghúzott ponthatárt, akkor az első két félévben automatikusan részesülsz ösztöndíjban. Ezt követően minden év végén egy rangsorolásra kerül sor, ami után a legjobbak kaphatják meg az ösztöndíjat a következő két félévben. Akkor kerülsz ki a támogatottak közül, ha nem jutsz a legjobbak közé, vagy nem éred el az előző két félévben összesítve a 46 kreditet és a 3,80-as átlagot. Itt már írtunk arról, hogyan tudod elkerülni, hogy év végén kiess az ösztöndíjasok közül. 

Nem folyósítható továbbá az ösztöndíj, ha felmondod az ösztöndíjszerződést vagy megszűnik a hallgatói jogviszonyod. Ha ezt az Egyetem neked felróható okokból egyoldalúan kezdeményezi (magyarul kirúgnak), akkor újabb képzésre jelentkezés esetén sem kaphatsz már ösztöndíjat. Ha te magad kezdeményezed, akkor utána ugyanúgy felvételizhetsz másik szak ösztöndíjas helyére is.

Akkor sem kaphatsz ösztöndíjat, ha kimeríted a támogatott félévek maximális számát vagy túlléped a jogosultsági időszakot. Erről itt írtunk részletesen.

3. Mikor kell visszafizetni az ösztöndíjat?

Fontos, hogy 

nem kell visszafizetni az előző évi ösztöndíjat, ha év végén kikerülsz a támogatottak közül a rangsorolás során.

Csupán annyi hátrány ér, hogy a következő egy évben nem részesülhetsz ilyen formájú támogatásban. 

Az adott félévre folyósított ösztöndíjat csupán akkor vagy köteles visszafizetni, ha félév közben passziváltatod magad. A teljes ösztöndíjat pedig akkor, ha nem sikerül oklevelet szerezni az adott képzési idő kétszeresén belül (vagy egyáltalán nem). Ez azt jelenti, hogy más esetben, például 

külföldi munkavállalás esetén nem kell az ösztöndíjat visszafizetni, vagyis nincs röghöz kötés sem. 

3. Mi az a részösztöndíj?

a_corvinus_reszosztondij_mukodese_1.pngA részösztöndíj feltételei teljesen megegyeznek a teljes összegű ösztöndíj feltételeivel. A rendelkezésre álló támogatott helyek legalább fele teljes ösztöndíjas. A többi, támogatott hallgató részösztöndíjban részesül, ami minden esetben a teljes ösztöndíj fele. Így a rangsorolás után legjobbnak bizonyult hallgatók teljes ösztöndíjban részesülnek, a sorban őket követők 50%-os részösztöndíjban, akinek pedig egyik csoportba sem sikerült bekerülnie, kénytelen a képzés teljes összegét maga finanszírozni.

Tehát, ha 100 fő kapott teljes Corvinus ösztöndíjat a felvételkor, az év végi rangsorolásnál 50 fő kap teljes Corvinus ösztöndíjat és 100 fő az 50%-os Corvinus ösztöndíjat. Ez összesen 150 fő.

5. Vannak más ösztöndíjak is? A tanulmányi és szociális ösztöndíjak megmaradnak?

A Corvinus Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzata (HTJSZ) tartalmazza az elnyerhető ösztöndíjakat. Nem csak a Corvinus ösztöndíj tartozik a képzés önköltségét finanszírozó ösztöndíjak körébe. Például az MNB is hirdet a képzés teljes önköltségét finanszírozó ösztöndíjat. Partneri együttműködésben, hazai és Uniós pályázatok keretében is meghirdetésre kerülnek ösztöndíjak, amelyekről az egyetem a honlapon és a Corvinus Hírek hírlevélben ad tájékoztatást. 

Emellett 

a tanulmányi ösztöndíj és a szociális ösztöndíj is megmarad. 

Ezekről egyébként a Hallgatói Szociális Bizottság Facebook oldalán mindig naprakész információt kaphattok. 

Ezeken kívül úgynevezett extracurriculáris ösztöndíjak is vannak, amelyekre kiemelkedő tudományos tevékenységgel, közéleti tevékenységgel, diákszervezetben végzett tevékenységgel vagy akár kiemelkedő sport tevékenységgel is lehet pályázni, ezekről bővebb információt itt találtok, de később részletesen is írunk majd a témáról.

6. Ha sikerült megkapnom az ösztöndíjat, milyen gyakran utalják?

A Corvinus Ösztöndíjat nem utalják ki a hallgatóknak, hanem rögtön befizetett státuszba kerül az adott féléves képzési költség összege. 

Más ösztöndíjaknál pedig az ösztöndíj pályázatok pályázati kiírása tartalmazza a folyósításra vonatkozó információkat. Van olyan ösztöndíj, amelyet a félévben havonta folyósítanak, van, amelyiket egy összegben egyszerre utalnak. Lehet egy félévre vagy több félévre, de lehet a teljes képzési időre is ösztöndíjat elnyerni.

7. Mi kell ahhoz, hogy egyáltalán jogosult legyek a Corvinus ösztöndíjra a 2020A felvételi eljárásban (2020. szeptemberben induló képzések)?

Az ösztöndíj megpályázására jogosultak körét a pályázati kiírás határozza meg. Az ösztöndíjra akkor pályázhatsz, ha az alábbiak közül valamelyik igaz rád:

  • magyar állampolgár
  • a külön törvény szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy
  • hontalan, menekült, oltalmazott, menedékes, befogadott, bevándorolt, letelepedett
  • nemzetközi megállapodás alapján a magyar állampolgárokkal azonos elbírálás alá eső külföldi
  • azoknak az országoknak az állampolgárai, amelyekben a magyar állampolgár a viszonosság elve alapján igénybe veheti az adott állam felsőoktatási szolgáltatásait
  • a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény hatálya alá tartozó személy
  • a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben meghatározott - magát magyar nemzetiségűnek valló - harmadik országbeli állampolgár,
  • EU Kék Kártyával vagy összevont engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgár

Nem pályázhatsz viszont abban az esetben, ha az önköltségi díjat nem saját magad fizeted, például Stipendium Hungaricum ösztöndíjban részesülsz, a képzésed díja bármilyen egyéb ösztöndíjjal támogatott, vagy például a munkáltató teljesen vagy részlegesen átvállalja a tandíjat.

Ha ezeknek megfelelsz, akkor már csak annyi kell, hogy felvételizz a 2020/2021-es tanév őszi félévére, jelölj be egy Corvinus Ösztöndíjjal támogatott szakot, és érd el a meghúzott ponthatárt, ahogyan ez az állami ösztöndíj esetében is történik.

Maradjatok velünk, ugyanis hamarosan újabb írással jelentkezünk majd a Corvinus Ösztöndíjról! Ha nem szeretnétek lemaradni, kövessétek Facebook oldalunkat is!

 

Kovács Máté

2020. február 10.

süti beállítások módosítása