Corvinus Ösztöndíj sztori IV. - Erasmus, CEMS, Levelező, Keresztfélév és Szakváltás

think_of_the_future.png

Erasmus? CEMS? A levelező szakot választanád, vagy keresztféléves képzésre jelentkeznél? Esetleg menet közben váltanál szakot? Sorozatunk negyedik részében azt járjuk körbe, hogyan befolyásolják ezek a Corvinus Ösztöndíjat. 

Írta: Kovács Máté

Korábbi írásainkban számos témát érintettünk már a Corvinus Ösztöndíj kapcsán. Az általános információk mellett kitértünk a rangsorolás menetére és a pénzügyi tudnivalókra is. Ha további kérdésed adódik, tedd fel nekünk Facebook oldalunkon, igyekszünk minél hamarabb válaszolni!

Ha minden a tervek szerint halad... Vannak azonban olyan esetek, amikor az eredeti terv változik, a hallgató pedig kénytelen egy-két félévvel meghosszabbítani tanulmányait. Persze olyan is van, amikor ez tervezett módon történik, például Erasmus esetében. Öt olyan esetet szedtünk össze, ami befolyásolhatja a Corvinus Ösztöndíj elnyerését. 

1. Erasmus

Amikor egy félévet Erasmuson töltesz, a hallgatói jogviszonyod abban a félévben aktív marad, vagyis képzési költség is van. Ennek megfelelően, mivel aktív félévről van szó, továbbra is jár a Corvinus Ösztöndíj. Ez azonban azt is jelenti, hogy egy félévet elhasználsz a keretből, ugyanakkor a 

támogatható félévek maximális száma a hallgató kérelmére külföldi csereprogramokban való részvétel miatt legfeljebb egy félévvel meghosszabbítható.

Emellett külföldi részképzés esetén igényelhető a jogosultsági időszak meghosszabbítása is egy félévvel. 

Eredetileg egy 7 féléves képzés esetén 7 támogatott féléved lehet, melyet a kezdéstől számítva 8 félév alatt kell teljesítened. Erasmus esetén viszont ugyanezen képzésen lehet 8 támogatott féléved is, melyet a kezdéstől számítva 9 félév alatt kell elvégezni.

aktiv_felev_budapesten_2.png

Fontos, hogy a külföldön töltött féléved eredménye nem számít bele a rangsorolásba, hiszen egészen eltérőek lehetnek a követelmények pozitív és negatív irányba is. Ekkor az előző két, aktív, nem Erasmusos féléved számít. Ha csak egy ilyen van, azt fogják duplán számolni. 

2. CEMS

CEMS-re való jelentkezés esetén az előző pontban tárgyalt lehetőség áll fenn, vagyis különös méltánylást igénylő, külföldi programokban való részvétel esetén a támogatható félévek maximális száma és a felhasználási időkeret is egy-egy évvel meghosszabbítható a hallgató kérésére. 

3. Levelező

Az ösztöndíjjal támogatott képzések köréről az Elnöki Testület dönt. A 2020K (2020 februárban induló) és 2020A (2020 szeptemberben induló) képzések esetén Corvinus ösztöndíjjal nem került levelező képzés  meghirdetésre, ami azonban nem zárja ki, hogy a következő években indítsanak ilyet. 

4. Keresztfélév

Keresztféléves képzés esetén a felvételi menete megegyezik a hagyományos képzési formával. A rangsorolás menete és pontrendszere, valamint a Corvinus Ösztöndíj feltételrendszere szintén azonos. 

A változás csupán annyi, hogy mivel a rangsorolás mindig a tavaszi szemeszter után következik, a keresztféléves képzések esetén ez a páratlan sorszámú féléveket jelenti. Vagyis az első és a harmadik félév végén történik rangsorolás. 

5. Szakváltás

Ha az egyetemen belül történik a szakváltás, akkor nem kell visszafizetni az előző szakra elnyert támogatást, de az elhasznált ösztöndíjas félévek száma csökkenti az új képzésnél felhasználható Corvinus ösztöndíjas félévek számát.

Más egyetemre váltás esetén ugyanakkor már a korábban is tárgyalt rendszer lép életbe, vagyis, ha nem sikerül oklevelet szerezni, az addig elnyert támogatást vissza kell fizetni. 

 

Kovács Máté

2020. február 12. 

süti beállítások módosítása