Ez a legjobb időszak egy egészségesebb étrend kialakításához - Tippek Zsigovits Angelika táplálkozási szakértőtől

istock-174773026.jpg

Az internet tele van olyan információkkal, hogy mit nem szabad ennünk, vagy melyik élelmiszer okoz rákot. Mondanom sem kell, hogy ezeknek a videóknak, írásoknak a legnagyobb része valótlanság. Sokkal hasznosabb azzal foglalkozni, hogy mit ehetünk, mi kell egy egészséges étrendhez, amit akár egyetem és munka mellett is fogyaszthatunk, most pedig a kényszerű otthonlét során időnk is lesz kísérletezni.

Zsigovits Angelika táplálkozástudományi szakemberrel beszélgettünk, további infókat ezen az oldalon is találhattok. 

Írta: Bera Viktor

Táplálkozási szakértőként milyen problémával szoktál a vendégeidnél leggyakrabban találkozni?

dsc_0148.jpgSokszor azt látom, hogy valami fontos makrotápanyag hiányzik az étrendjükből, és nem jó forrásokból tájékozódnak. Például ilyenkor szokott előjönni, hogy a szénhidrát az bűn, máglyára kell vetni. Ezzel az a probléma, hogy annyira alacsony lesz tőle a vércukorszint, hogy azonnal valami gyorsan felszívódó tápanyag kell:  ekkor kerülnek elő a nasik.

Hogyan lehet ezt elkerülni?

Fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátot, ez lehetőleg élelmi rostban és ásványi anyagokban gazdag legyen, lehet valami reformköret is. Ilyenek például a bulgur, a köles, a quinoa, de lehet akár barna rizs is vagy durum tészta. Ha ezeket nem hagyja ki valaki az étkezéséből, sokkal több energiája lesz a nap során. Tudom, hogy csábító lehet egy büfé csoki kínálata, de igyekezzünk ezt elkerülni. Azért jók a lassan felszívódó szénhidrátok, mert nem ugrándozik annyira a vércukorszint, és nem kívánjuk meg az édességeket. Persze ehhez is kell némi megszokási időszak.

Sok egyetemista egészségtelenül étkezik, szerinted ez miért van?

hamburger-and-fries-photo-2983101.jpgAz ember életében először talán az egyetemen jönnek elő igazán stresszes helyzetek, ezt sokan nem tudják kezelni. Nem mindegy, hogy például a sport vagy a cigaretta és alkohol erre az illető válasza. Egy ilyen káros függőség kialakulásánál azt is fontos szem előtt tartani, hogy a fokozódó fogyasztással egyre kevésbé fejti ki a hatását például a koffein. Amiért eredetileg elkezdte, azt az okot nem szüntette meg, valami teljesen más módszert kellene találni, ez viszont nyilvánvalóan küzdelemmel jár. Sokszor hallom idősebb vendégeimtől is, hogy káros étkezési szokásaik nagy része pont az egyetemista életszakaszban jelent meg. Sosem túl késő változtatni, de minél később kezd el valaki figyelni rá, annál nehezebb lesz. Ha egyetemista korukban nem hozzák rendbe az emberek az étrendjüket, később még kevesebb idejük lesz rá. (fotó: Pexels.com)

Jó megoldás lehet valami kevésbé káros alternatívára való rászokás?

Annyi az információ, hogy legtöbbünknek az egyik fülén bemegy, a másikon ki is jön. A rossz szokásokra lehet kevésbé káros alternatívát adni, de ezt csak az fogadja meg, aki változtatni akar. Nagyon sokszor azt látom, hogy ha az okot nem szüntetik meg, és nem magyarázzák el az illetőnek, akkor nem hatnak rá. Ha nem érti, miért kéne változtatni, nem fog változtatni.

Azt a lépcsőfokot kellene elkerülni, amikor az illető már tényleg megijed attól, hogy most baj van, de sajnos a legtöbben csak ezen a ponton hajlandóak változtatni.

Mikor maga a szervezet jelez, hogy ez nem mehet így tovább.

Itt milyen jelzésre kell gondolni?

Saját példából is tudok idézni: dolgoztam egy szórakozóhelyen pultosként és rengeteget energiaitaloztam. Ez körülbelül 10 éve volt, és egyszer arra ébredtem, hogy olyan szívdobogás jött rám, hogy bepánikoltam, ott ültem és sírtam. Nagyon megijedtem, és akkor döntöttem el, hogy erről a szokásról lemondok.

Te hogyan tudsz egész nap energikus maradni?

fruit-salads-in-plate-1640774.jpgIgyekszem jókat és jól enni. Például rá lehet szokni arra, hogy otthon magadnak turmixot csinálj. Ennek is lehet egy kis rituáléja, amit szeretsz ismételgetni: én imádom vagdosni a kis gyümölcseimet zenehallgatás közben, nézem ahogy elkészül. Kis gyömbér, matcha por, maga ez a kis rítus is lehet egy új szokás, ami még egészséges is. Nem kell olyan sokszor csinálni, rendszeresség mellett 1-1,5 hónap alatt be tud épülni. (fotó: Pexels.com)

Ha mégis megéhezek a nap közepén, mit ehetek?

Ha esetleg mégis nassolásra lenne igény, kevésbé cukros müzliszeletet javaslok vagy olajos magvakat. Persze oda kell figyelni, hogy ne egy egész zacskóval egyél meg belőle.

Igazából semmi nem kell, hogy tiltott legyen, csak arra kell figyelni, hogy nagy energiatartalmú, rendkívül cukros csokiszeleteket ne fogyasszuk túl gyakran.

Nekem egyébként a tönkölyropi és a kölesgolyó a két kedvencem, ezek nagyon jók. Több márkának is vannak cukormentes, édesítőszeres termékei, ezek is jól eshetnek párszor. Fontos az, hogy ha gyümölcsöt választunk, például almát, banánt, akkor együnk mellé valamit, amivel csökkentjük a felszívódásának idejét. Valami rostban gazdag dolog, például olajos mag segít ebben, így nem viszi fel a vércukrunkat annyira, nem leszünk megint éhesek fél óra múlva.

Mit tanácsolsz azoknak, akik bizonytalanságuk miatt nem tudnak változtatni?

Nem a fehér kenyértől fogsz elhízni, hanem attól, ha rendszertelenül étkezel és rendszertelenül mozogsz, sokat nasizol, nem alszol rendesen és éhgyomorra fél liter energiaitallal kezded a napod.

Tanulj meg főzni és előre készülni a másnapi menüddel, ez így sokkal egészségesebb és olcsóbb is! Ráadásul tudd, hogy mi van abban, amit megeszel!

További érdekes tippekért és izgalmas tartalmakért kövesd a Közgazdász Online napi rendszerességgel frissülő Facebook oldalát is!

Címlapfotó: iStock

süti beállítások módosítása