A mélyrepülés ténye és a felemelkedés kérdései a turizmusban – Interjú a Budapesti Corvinus Egyetem docensével

interju1.jpg

A magyar és nemzetközi turizmus soha nem látott mélyrepülést él át, de vajon mennyire kilátástalan a helyzet? Hogyan lehet majd kilábalni a válságból, és mennyire érinti ez az egyetemista gyakornokokat? Dr. Pinke-Sziva Ivett, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Turizmus-vendéglátás alapszak szakfelelőse exkluzív betekintést nyújt az ágazat jelenlegi és feltételezett jövőbeli helyzetébe.

Készítette: Taxner Tünde

Milyen helyzetben van jelenleg a magyar turizmus?

airplane-on-sky-during-sunset-48786.jpgA mélyrepülés kifejezés írja le a leginkább az elmúlt hetek helyzetét és nem csupán a magyar, hanem az egész világ turizmusa tekintetében. Azt gondolom, hogy a szektor tagjai eddig nem látott vagy előrejelzett helyzetbe kerültek, ami már-már katasztrófafilmbe illő: gondoljuk csak el, hogy március közepén egyik napról a másikra ürülnek ki a sípályák, a szállodák, zárnak le a határok. Egyelőre nem láthatóak hivatalos statisztikák a múlt hónapról, de sajnos magáért beszél, hogy az egyik leggyakrabban használt kifejezés a szektorban a „nulla”, illetve a „nullára nem lehetett felkészülni”.

A szakmai partnerekkel folytatott informális beszélgetésekből az látható, hogy a leállás, vagy a limitált szolgáltatás szinte teljes a szálláshely-szolgáltatók körében, mind Budapesten, mind vidéken, és a sokat hallott „ne mondd le, csak foglald át” segélykiáltások alig találtak értő fülekre: a foglalások kb. 80-90%-át lemondták, az előlegeket visszakérték és alig történt átfoglalás vagy új foglalás. Mindezt egyébként megértően kezeli a szakma, hiszen az egyén, a családok biztonságérzetét alapjaiban érintő vészhelyzetben természetes reakció a visszatérítés igénylése. A helyzetet nehezíti, hogy a rendezvények, fesztiválok is lemondásra kerültek, sok helyen augusztus 31-ig.

man-wearing-black-and-white-stripe-shirt-looking-at-white-212286.jpgKülönösen a kis- és középvállalkozások kerültek válságba, néhány hónapnyi tartalékkal nagyon nehéz tervezni egy olyan helyzetben, ami kiszámíthatatlan, amiről a krízist kezelni próbáló nemzetközi szervezetek sem tudják megítélni, hogy mikor ér véget, és ami a világgazdaságot is megrengetheti. Ez a bizonytalanság a nagyobb vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozza, hisz minden egyes újabb kríziskezelést illető bejelentés után lemondási hullám érkezik az őszi vagy a téli időszakra vonatkozólag, hisz a nyár eleje „elúszott”, augusztusig alig látható foglalás.

A legégetőbb kérdés a munkaerő megtartása (kb. 400 ezer munkavállalóról lévén szó): épphogy lekerültek a munkaerőhiányról szóló cikkek a címlapokról, azonnal leépítésekről olvashatjuk a híreket a szektorban is, amelyet magyaráz a fentiekben vázolt válság és bizonytalanság. Fontos azt is kiemelni, hogy több előrelátó és ehhez a stratégiához erőforrással rendelkező olyan szolgáltatóról is hallhatunk, akik otthoni munkavégzésre próbálnak átállni vagy fizetett szabadságot biztosítanak, esetleg a karbantartási munkákat végzik el, szigorú szabályok mellett. A szektort is érintő, munkaerőmegtartást is támogató második állami csomag tegnap megérkezett, amely által van remény a hatékony lépések megtételéhez

91901838_3227550703930709_6849747266819850240_o.jpgMindemellett ki kell emelni azokat az apró, de ebben az összeomlásban szívmelengető kezdeményezéseket, amelyekről a New York Times is írt, akárcsak azokat, amik az egészségügyi dolgozók segítéséért indultak a szektorban (pl,. #etesdadokit, az Airbnb lakások ingyen történő felajánlása) vagy a budapesti bezárt szállodák minden este felvillanó 4U (for you, érted, értetek) fényei, amelyek a más, akár nagyobb bajban lévő városokkal való szolidaritás jelei, a vigyázzunk egymásra felszólítás hangsúlyozásáért. (Kép: Mercure Budapest Korona Hotel)

 

Hogyan érinti a jelenlegi helyzet az egyetemre járó gyakornokokat, akik ebben a szakmában tevékenykednek?

A tömeges elbocsájtások első áldozatai a gyakornokok és a pályakezdők voltak,és ebben a szektor felelőssége sajnos elvitathatatlan. Ugyanakkor ismételten szeretném hangsúlyozni a fentiekben vázolt vállalati döntési mechanizmust, amely nem egy pár hetes visszaesésre való tervezést jelentett, hanem a nullára, az elhúzódó nullára való felkészülést.

Az egyetemünk gyorsan reagált az érintett gyakornokok válságára, a vezetők azonnal elkezdtek dolgozni a könnyítő, támogató megoldásokon, törvényi keretek között.

shutterstock_1065451166-min.jpgKiemelendő ugyanis, hogy a szakmai gyakorlat feltételeit is rendeletek rögzítik, az ezekben való változás pedig jelentősen függ az irányításpolitikai döntésektől. Szeretnék biztatót mondani a hallgatóinknak, szeretném azt mondani, hogy pár hét és minden rendben lesz, de a helyzet nagyon képlékeny. Azt tudom mondani, hogy az egyetemi vezetőkkel folyamatosan figyeljük a trendeket, és azon vagyunk, hogy mind a szakmai érdekképviseletekkel, mind az irányításpolitikai szervezetekkel egyeztetve jó megoldás születhessen a nyári és őszi gyakorlatokat illetően, nem csak a turizmus területén, hanem a gazdaság más ágazataiban is, hiszen a válság több iparágat érinthet.

 

Volt korábban példa hasonló leállásra? Hogyan sikerült akkor az iparágnak újraindulnia?

Őszinte leszek, a turizmus ilyen globális visszaesése, különösen a mélyülő gazdasági válság miatt, példa nélküli. Március közepén a nemzetközi szervezetek a 2003-2004-es SARS-járvány hatását modellezték le, ami után nagyon rövid idő alatt talpra állt a turizmus. Az akkori járványt követően ugyanis hihetetlen dinamikus növekedésnek lehettünk tanúi, hiszen az utazásra szánt jövedelem tartalékként ott állt az utazásaikról álmodóknál.

blur-cartography-close-up-concept-408503.jpgA mostani krízis azonban más, mélyebb hatásai lehetnek a gazdaság más szektorainak leállása miatt. Az utazásra fordítható diszkrecionális jövedelem (a létfenntartásra fordított összegen felüli jövedelemrész, amivel szabadon rendelkezhetünk - a szerk.) és a szabadságra szánható idő csökkenésére számíthatunk, egyrészt a munkanélküliség, másrészt a szabadságok átütemezése miatt. Így a világszervezetek felülírták becsléseiket és a korábbihoz képest riasztó, de sajnos reális visszaesést jósolnak: a turistaérkezések 20-30%-os (előző évi szinthez képesti) csökkenésére lehet számítani 2020-ban, az UNWTO, a világ turisztikai szervezete szerint. Mindez megdöbbentő, különösen az elmúlt évek dinamikus növekedése és az idei erős januári/februári forgalom után vagy a SARS-vírus esetében megjelenő évi 0,4 %-os, illetve a 2009-es válságot követő 4%-os visszaeséshez képest.

A pesszimista szcenáriók a bizalom és biztonságérzet megingására is felhívják a figyelmet, ami valóban jogos felvetés, ugyanakkor úgy vélem, napjaink tapasztalt utazói az alapvető utazás- és a kalandvágy miatt, amelyet a bezártság fokoz, gyorsan felül tudnak majd kerekedni ezeken a szorongásokon. 

pink-teal-yellow-multi-color-please-leave-nothing-but-your-164287.jpgMennyire lát arra esélyt, hogy a járvány okozta válság után népszerűbbé válik a környezettudatos utazás?

Több olyan véleményt is olvashatunk, hogy a koronavírus után teljesen új időszámítás jön, és nem tudhatjuk, hogy a világjárvány miatti stressz és frusztráció hogyan múlik el, elmúlik-e egyáltalán, és az új korszak utazói, fogyasztói mit keresnek majd. Mindebben van igazság, ugyanakkor a kínálati oldalnak is jelentős szerepe van abban, hogy minderre hogyan reagál.

Én a magam részéről nagy örömmel látom, hogy egyre több úticél jelentet meg a járvány kapcsán olyan viselkedési kódexet, amely a közösség védelmét szolgálja, de kitér a környezeti értékek megőrzésére is. Örülök annak is, hogy a globális szolidaritás jegyében egyre több a segítő kezdeményezés a szolgáltatók körében, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ahogyan az önkéntes munka is.

Bízom abban, hogy a járvány kezelése, a szigorú szabályok betartása tudatosságra nevel mindenkit, amit úgy vélem, nem fogunk egyhamar elfelejteni. Mindez segíthet abban, hogy a hatásainkra figyeljünk, és a környezet- és társadalomtudatosságra ébredt desztinációk és szolgáltatók ajánlásait elfogadjuk és betartsuk.

Vajon hogyan tud majd a magyar turizmus a vírus okozta krízis után talpra állni?

Ismételten szcenáriókról tudunk beszélni: ha kora nyárra a járványügyi fenyegetés elmúlik, akkor augusztusban, szeptemberben újraindulhat a szektor, de a pesszimista forgatókönyvek 2021 márciusáról írnak. Nagyon sok minden múlik azon, hogy milyen járványügyi rendelkezések jönnek, és hogyan reagál minderre a hazai és nemzetközi gazdasági környezet és így megtörténik-e a „visszapattanás”. Alapvetően úgy hiszem, hogy a bezártság fokozza az emberek kiszabadulásra, utazásra vonatkozó motivációit, a kérdés az, hogy mennyit tudnak majd erre költeni.

active-activity-adventure-backpack-547116.jpgAz előrejelzések szerint az óvatosság és a jövedelemcsökkenés okán inkább a rövidebb utazások kerülnek előtérbe, elsősorban aktív- és egészségturisztikai motivációkkal. Összességében a belföldi turizmus erősödésére lehet számítani, ami nagyon jó hír a vidéki desztinációknak, szolgáltatóknak. Mivel Budapest inkább a külföldiek számára vonzó úticél, ezen szcenárió szerint nehézségei fokozódhatnak, ugyanakkor az óvatosságra való törekvés nincsen kőbe vésve, főként a tapasztalt utazók és a fiatalabb generációk utazási és kalandvágya miatt, akik vélhetően takarékosabb utakat keresnek majd, és ebben a tekintetben a forint-euró árfolyam alakulása kedvező lehet a budapesti szolgáltatóknak. 

black-calculator-near-ballpoint-pen-on-white-printed-paper-53621.jpgMindenestre egyetértek azokkal a szakértőkkel, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy már most nagyon tudatosan fel kell készülni az árversenyre, ami azt jelenti, hogy bizonyosan lesz árcsökkenés, még akkor is, ha nem szeretünk ilyen taktikákban gondolkodni. Ki kell tehát találni azokat a kereteket, amik között vállalható mindez, az árspirál elkerülése végett, és hangsúlyt kell helyezni a kommunikációra, a foglalási és lemondási szabályok szigorítására az árcsökkentés ellensúlyozandóan.

Most sajnálatosan a szektor szereplői „ráérnek” a stratégiák ki- és újragondolására. Akár legyen ez az előrelátó munkaerőmegtartás és utánpótlás nevelés, az online- és mobilkommunikáció, a fenntartható turizmus erősítése, a turizmus hatásai miatt kialakult közösségi konfliktusok megoldása vagy törzsvendégprogramok kialakítása. Sokat segítene, ha mindez megtörténne annak érdekében, hogy az újraindulás vélhetően nehéz és költséges folyamata új, tudatos irányokat vehessen.

További izgalmas és aktuális tartalmakért látogass el a Corvinus Közgazdász Facebook-oldalára! 
https://www.facebook.com/corvinuskozgazdasz/ 

2020. április 8.

Képek: Pexels, https://www.facebook.com/MercureBudKorona/, Budapesti Corvinus Egyetem

süti beállítások módosítása