Mi szóljon a karanténban? - Klasszikusok kezdő jazz hallgatóknak (lejátszási listával)

two-men-blowing-air-instruments-1365167_1.jpg

A social distancing kezdete óta könnyű elveszni a sok beadandó és Teams call között, mi azonban úgy gondoljuk, az otthonlét lehetőséget ad valami új kipróbálására is. Az egyik kézenfekvő dolog egy új zenei stílus felfedezése, ami még munka közben is kivitelezhető. Így hát nincs is ennél jobb időszak arra, hogy belevessük magunkat a jazz világába!

Írta: Bera Viktor, Sipos Sára

A jazz olyan műfaj, amit sokan hallgatnak a háttérben szólva, akár szeretnek is, de félnek mélyen elmerülni benne. Való igaz, hogy a műfaj rendkívül széles: olyan sok mindent hívunk jazznek, hogy nem is tudjuk, hol kezdjük el, ha egyszer nekiveselkedünk. Így hát készítettünk nektek egy rövid útmutatót, melyben domináns hangszerekre bontva kalauzolunk végig titeket a klasszikus albumokon, előadókon. Vágjatok bele és hallgassatok jazz zenét!

Ének

billie.jpgAz érzelmek kifejezésére aligha van alkalmasabb “hangszer” az énekhangnál. Nem véletlen hallani gyakran ma is rádióban, filmekben Ella Fitzgerald, Billie Holiday vagy Sarah Vaughan dalait, akik mindannyian felkerültek a mi listánkra is. Chet Baker egy egészen más hangulatot képvisel: az 50-es évek amerikai lazaságának egyik nagy ikonja volt, énekesként, trombitásként és színészként is feltűnt. 

Billie Holiday: Lady in Satin

Sarah Vaughan: Sarah Vaughan 

Chet Baker: Chet Baker Sings

Trombita

clifford.jpgA trombita nem szorul bemutatásra, a kezdetektől feltűnt a legtöbb jazz formációban. Választottjaink közül Louis Armstrong, a nagy veterán, tőle tengernyi felvételt ajánlhatnánk. Legnépszerűbb albuma talán az Ella and Louis, amin a már említett Ella Fitzgerald is feltűnik. Miles Davis évtizedeken keresztül az egyik leginnovatívabb jazz zenész volt, a műfaj számos alternatívabb hullámát is erősítette. Sajnos Clifford Brown tragikus, korai halála miatt nem tűnt fel sok felvételen, viszont kétségkívül az egyik legvirtuózabb mestere volt a hangszernek.

Louis Armstrong: Ella and Louis

Miles Davis: Kind of Blue

Clifford Brown: Study in Brown

Gitár

szabo.jpgA legismertebb jazz gitáros Django Reinhardt, azonban tőle nincs lehetőség albumot hallgatni, csak összeállításokat. Listánkba így nem került be, de mindenképpen meg kell őt említeni. Wes Montgomery és Joe Pass választott albumainak a címe sem hazudik, mindketten a modern jazz legkiválóbb zenészei közé tartoztak. Listánk egyetlen magyar tagja itt jelenik meg: Szabó Gábor, aki itthon szinte ismeretlen volt a 90-es évekig, miközben a 60-as, 70-es években a legnagyobb jazz zenészekkel játszott a tengerentúlon. Meghatározó albumát, a Spellbindert válaszottuk ki, ezen remekül megjelennek a különböző műfajokból szerzett inspirációi; ez egész életművére jellemző.

Wes Montgomery: The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery

Joe Pass: Virtuoso

Szabó Gábor: Spellbinder

Szaxofon

sonny.jpgA XIX. században nem terjedt el, később mégis a jazz egyik legmeghatározóbb hangja lett. Már a 20-as években feltűnt mint szólóhangszer, de az 50-es, 60-as évek zenei forradalmával ért népszerűsége csúcsára. Mi is ebből, a kísérletezésről és a műfaj tágításáról szóló időszakból választottunk nektek pár albumot.

Sonny Rollins: Saxophone Colossus

Eric Dolphy: Out to Lunch

Ornette Coleman: The Shape of Jazz to Come

Klarinét

goodman.jpgA korai, főleg világháború előtti jazz meghatározó hangszere. Ebben az időszakban azonban még nem készítettek albumokat, csak különálló számok voltak. Csalnánk, ha egy best of vagy compilation gyűjteményt raknánk ide, ezért klarinétosok közül koncertfelvételeket és előadókat tudunk ajánlani.

Benny Goodman: The Famous 1938 Carnegie Hall Jazz Concert

Artie Shaw, Sidney Bechet, Pee Wee Russell

Zongora

ellington.jpgHa a jazz nem is a hétköznapjaitok része, a 2016-os La La Land mindenkihez közelebb hozta, melyben feltűnhetett, hogy a zongora a jazz elengedhetetlen része. Adhat ritmust, kísérhet dallamot vagy éneket, és szólhat szólóban is. Duke Ellington a jazz történetének egyik legnagyobb hatású alakja, a newporti jazz fesztiválon felvett lemeze pedig kötelező darab. Thelonious Monk a második legtöbb felvételt megélt zongorista Ellington mögött, ráadásul különleges improvizációs stílusáról ismert. A Grammy-életműdíjas Dave Brubeck szerzett balettzenét, filmzenét és misét is, de legfőképpen jazzt. A korszak nagy zenészeivel mind alkotott közösen, sőt egyszer még Gorbacsovnak is játszott Moszkvában.

Duke Ellington: Ellington at Newport

Thelonious Monk: Thelonious Monk with John Coltrane

Dave Brubeck: Time Out

Dob, nagybőgő, harsona

mingus.jpgKiegészítő hangszerként gondolunk rájuk, hiszen a dob és a bőgő általában a ritmust szolgálja, nem a dallamot, a harsonát pedig - míg a dixieland és a swing érában elengedhetetlen tagja volt a zenekaroknak - ritkán halljuk szólóban. Mégis több jazztörténeti figura kiemelkedett hangszerével, sőt népszerű zenekart is vezetett. Charles Mingus legendás nagybőgős és zenekarvezető, az általunk ajánlott lemezen kívül a Mingus Ah Um is jó kezdésnek. Art Blakey dobosként volt zenekarvezető, hatalmas életművéből számtalan albumot ajánlhatnánk, a Moanin’ címűre esett a választás. Jack Teagarden  a háború előtti jazzélet jelentős szereplőivel játszott, tőle az 1955-ös Jazz Great című albumot választottuk, amit már a saját zenekarával vett fel. 

Charles Mingus: Blues & Roots

Art Blakey: Moanin’

Jack Teagarden: Jazz Great

Extra

milt_jackson.jpgArról is szót kell ejteni, hogy a jazz teret engedett pár, a könnyűzenében - vagy akár általánosságban - szokatlan hangszer “szólókarrierjének” is. Ezek közül mi a vibrafont és a fuvolát választottuk ki, pár albumra koncentrálva. Látszólag Milt Jackson az egyetlen zenész a listánkon, akitől így albumot szerepeltetünk, ez nem véletlen: a Bags & Flutes lemez Bobby Jaspar fuvolajátéka miatt került a válogatásunkba, míg Milt Jackson vibrafonja a Wizard of the Vibes című albumon szól többet. 

Milt Jackson: Bags and flutes

Roland Kirk: I talk with the spirits

Gary Burton: Like minds

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a jazzt szinte kizárólag zenekarok játszák. Ez alatt azt értjük, hogy nemcsak az album előtt álló neveknek érdemes utánanézni, ha megtetszik valami az ajánlottak közül, hanem a többi zenésznek is. Egy kiemelkedő produkcióhoz a zenekarok minden tagjának jónak kell lennie, így hiba lenne egy-egy albumot egyetlen zenész zsenialitásának tulajdonítani.

A bemutatott albumok mindegyikéből kiválasztott kedvenc számainkból készítettünk nektek egy playlistet, ezt itt éritek el: Jazz Classics lista

 

Képek forrása: pexels.com, Columbia Records, Capitol Studios, Prestige Records, Atlantic

süti beállítások módosítása