Hogyan éljünk egy sport nélküli világban?

image.png

A járványhelyzet hatására a világ sportélete szinte egyik pillanatról a másikra teljesen leállt. Hozzám hasonlóan sokan maradtak kedvenc csapataik meccsei és a szombat délutáni közvetítések nélkül.  Ezért egy kis segítséget nyújtva ebben a cikkben arról lesz szó, miként lehet lehet átvészelni ezeket az ínséges időket. Sorozat- és könyvajánlók mellett szó lesz online közvetítésekről és E-sportról is.

Írta: Gajdics Bálint

A koronavírus terjedésének első áldozatai a tömegrendezvények voltak. Először elkezdték betiltani a nagyobb létszámmal működő, beltéri rendezvényeket, majd minden 500 főnél nagyobb esemény törlésre került. Ilyen fokozatosságot észlelhettünk a sport világában is. Február végén még mindenki abban reménykedett, hogy Európát nem fogja érinteni a pandémia. Először az olasz meccsek váltak zártkapussá, majd maradtak el, majd szépen sorban minden európai ország elrendelte a teljes tiltást minden sporteseményre. Amerikában a kosarasok az elsők között fertőződtek meg, így egyértelművé vált, hogy az NBA is leáll, a baseball idény pedig el sem kezdődött.

Egy furcsa, szokatlan szobafogságra lett ítélve mindenki, és ha már esetleg túl is vagyunk a nehezén, még egy ideig biztosan nem láthatjuk szeretett csapatunkat vagy sportolóinkat játszani. Ugyanis a sport sokkal több, mint hogy elülünk a tv elé és nézzük:  sokaknak ez a szenvedélyük, az életfilozófiájuk, a munkájuk. A sportesemények egyfajta kiszabadulást jelentettek mindannyiunknak a szürke hétköznapokból, a monotonitásból, kortól és nemtől függetlenül. Ezt a végtelennek tűnő ürességet szeretném most tartalommal feltölteni. Saját tapasztalataim alapján és az internet nyújtotta segítséggel összeszedtem, mit érdemes nézni, csinálni, olvasni annak érdekében, hogy együtt át tudjuk vészelni ezeket a sport nélküli hónapokat.

Sorozatok

Sunderland Till I Die (Netflix):

Ebben a dokumentarista sorozatban egy angol iparváros, Sunderland futballkultúráját ismerhetjük meg. A csapat elmúlt évekbeli pénzügyi válsága és az ezzel járó változások eredményét  első kézből, tabuk nélkül követhetjük végig. A sorozat a klub problémáiról, a tulajdonosváltásról, a csapat mélyrepüléséről szól és természetesen mindezek elszenvedőiről, a szurkolókról. Egy olyan városról van szó, ahol igazán mindenki a hétvégéket várja, ahol a vasárnapi misén a focicsapat sikerességéért is imádkoznak, ahol  a munkások rétege a munka elől többnyire  a futballba menekül, és ahol a klub és a szurkolók közötti kapcsolat a lehető legmagasabb fokon teljesedik ki. Ahogyan a sorozatban megfogalmazzák: „Olyan területen élünk, ahol nincsenek túl jól fizető állások. Nem az Egyesült Királyság leggazdagabb része. Egyáltalán nem az. Ez itt észak-kelet. Ahol a futball maga az élet."

The Last Dance (Netflix, ESPN):

Előre leszögezem, egyáltalán nem értek a kosárlabdához, de a Michael Jordan és a Chicago Bulls aranykorszakának utolsó éveit bemutató dokumentumsorozat azonnal beszippantott. A részekben a csaknem 25 év után előkerült archív felvételeket láthatjuk abból a korszakból, amikor a kosárlabdát az USA-ban Michael Jordan nevével azonosították. Végigkísérhetjük a 90-es években 6 bajnoki címet nyert Bulls tündöklését. A nosztalgiafaktorhoz hozzájárulva néhány főszereplő, köztük maga Jordan vagy Scottie Pippen és Dennis Rodman a jelenkorból kommentálják az akkori eseményeket. Velük együtt próbálunk rájönni arra, mit tudott akkor az a csapat, aminek példáját sokan próbálták követni, de senkinek sem sikerült. A legnagyobb ellenfél, Larry Bird szavaival élve: “I would never have called him (Jordan) the greatest player I’d ever seen if I didn’t mean it. It’s just God disguised as Michael Jordan.”

Könyv

Sir Alex Ferguson: Vezetés

image_1.pngAlex Ferguson a Manchester United vezetőedzője, aki 27 évet töltött a csapatnál, és ezalatt 38 trófeát nyert a csapattal. Senki se gondolta volna, hogy két év után ki akarják rúgni, pedig ez is majdnem megtörtént. Ebben a könyvben a Manchesternél töltött éveit eleveníti fel, korábban sosem hallott történeteket elevenít fel. Mesél arról, hogyan lett David Beckhamből és Cristiano Ronaldoból az ő kezei alatt sztár, mindezt úgy, hogy közben észre sem veszed, hogy folyamatosan kisebb-nagyobb tanácsokkal lát el, hogyan is kell vezetni egy olyan sokrétű szervezetet, mint egy futballcsapat. Ferguson a saját példáin keresztül vezeti végig például, hogyan lehet a játékos egyszerre beosztott és  tanácsadó, vagy hogy miért nem érdemes szürke mezben focizni.

Sport home officeból: Közvetítések, programok

De természetesen nem csak sorozatokkal vagy könyvekkel lehet újraélni azokat a dicső időket, amikor még szeretett sportközvetítéseink mentek a tv-ben. Az M4 Sporton például a Forma1 virtuális versenyét kísérhetjük végig Formula-E néven,  játékkonzolokon keresztül élhetjük át újra a száguldó cirkuszt. A szokásos kommentátorok és a grafikai élmény is hozzájárulnak ahhoz, hogy egy futamot ténylegesen élőben követhessünk végig. 

Fociban is élvezhetjük a videójátékos változatot. Az angol bajnokság egy-egy játékosa FIFA 20-ban méri össze tudását hétről hétre, ami a Youtube-on követhető. Az amerikai foci kedvelői pedig az NFL Gamepass oldalán regisztrálva ingyenes hozzáférést kapnak a liga videótárjához, ahol nem csak a tavalyi összes meccset, hanem a kísérőműsorokat, régi idők Super Bowljait is vissza tudjuk nézni. A teniszvilágban máshogy próbálják enyhíteni a bezártság okozta magányt. Marija Sharapova Twitteren osztotta meg telefonszámát, amit bárki felhívhat, ha társaságra vágyna és beszélgetni szeretne az ötszörös Grand Slam győztes orosz teniszezőnővel.

 

süti beállítások módosítása