Bánj úgy a Földdel, mint a bőröddel!
Zöldülj otthon! 2. rész

img_2257-min.JPGHulladékmentes életmód, környezetvédelmi mozgalmak és innovatív, zöld márkák - biztosan hallottál már olyanokról, akik egy évben csak egy befőttesüvegnyi szemetet termelnek, vagy csak használt ruhákat vásárolnak. Cikksorozatunkban bevezetünk a környezettudatos életmódba: megmutatjuk az első apró, egyszerű, költséghatékony lépéseket, inspirációt és tanácsokat adunk mindenkinek, akit érdekel a Föld védelme. A sorozat második részében a fürdőszobán és a szépségápoláson kalauzolunk végig benneteket bevált receptekkel és tanácsokkal.

Írták: Sipos Sára és Taxner Tünde / Képek: Veress Luca (@greenmilla_)

Kozmetikumok terén könnyű elcsábulni - tapasztalatból tudjuk. Szépségápolási termékeket az egyik legkönnyebb felhalmozni: nem túl nagyok, elférnek még a fürdőben, és úgy érezzük, mindig ki kell próbálni valami újat. Földünk viszont hamar kárát látja a jelentéktelennek tűnő szenvedélynek, hiszen a legtöbb termék tele van kémiai anyagokkal, és előszeretettel csomagolják őket műanyagba. Szerencsére van megoldás!

A tudatos és hulladékmentes életmód pedig amellett, hogy védi a Földet, minimalizmust is jelent, ami egyenes út a rendezett fürdőszobához.

Ha érdekelnek a zöld nagytakarítás fortélyai és receptjei is, olvasd el cikksorozatunk első részét is!

img_2231-min.JPGMielőtt azonban kidobnád a jelenlegi termékeket, fontos tudni, hogy a legjobb megoldás mindig az, ha előbb elhasználod őket. Utólag ne legyen lelkifurdalásod azért, amit már korábban megvettél, de igyekezz, hogy a jelenlegi döntéseid tudatosak legyenek. Ha pedig még nincs lehetőséged, időd vagy bátorságod saját magad készíteni a kozmetikumokat, akkor a vásárlásoddal támogass olyan márkákat, termékeket, melyek nem károsítják a környezetet. Ha mélyebben érdekel a téma, és további tippekre vágysz, olvasd el a Hulladékmentes.hu cikkét is a hulladékmentes fürdőszobáról!

 

Kedvenc alapvető receptjeink

Ha van kedved otthon kotyvasztani, akkor máris kezdheted! Házi szappanfőzésbe most nem vágunk bele, de ezek az egyszerűbb receptek valóban beépíthetők a mindennapi rutinba, és jól bevált alternatívák a vásárolt termékekre.

img_2650-min.JPGFogkrém:

  • Keress otthon egy kiürült fém vagy műanyag tartót.
  • Szódabikarbónát és kókuszolajat 3:1 arányban keverd össze.
  • Ízlés szerint illóolajat is adhatsz hozzá, akár többet is összekeverhetsz, de vigyázz, hogy mindig csak pár csepp kerüljön bele, nehogy nagyon intenzív íze legyen. A menta mindig jó ötlet egy fogkrémbe.
  • Ha jobban szereted a dörzsölős érzést, és kevésbé a folyós fogkrémeket, fogport is adhatsz hozzá.
  • Keverj össze jól minden összetevőt. Elkészítés után pár napig hagyd állni a hűtőben.
  • A kókuszolaj olvadékonysága miatt 24 fok felett érdemes hűtőben tartani a fogkrémet.

 

Dezodor: 

A dezodor elkészítése otthon már nehezebb feladat. Ha nem mertek nekiállni, akkor keressetek fémdobozban kapható, természetes anyagokból készült változatot a boltokban. Figyeljetek rá, hogy alumínium mentes legyen, ez a bőrnek és a szervezetnek is jobb. Mi a krémdezodort ajánljuk, hiszen hosszú távon az semlegesíti legjobban a szagokat.

img_2646-min.JPG

Ha mégis kísérleteznél saját készítésű dezodorral, akkor a következőt ajánljuk (Videós segítség):

  • 40 g fehér viaszt (cera alba) és 100 g kókuszvajat olvassz fel forró vízfürdőben, közben egy pálcával kevergetheted is.
  • Egy külön tálkában keverj össze 100 g keményítőt (kukorica, étkezési stb. mind megteszi) és 50 g szódabikarbónát.
  • Egy tégelybe - melyben a dezodor lesz - cseppents 30 csepp illóolajat. Az illat rád van bízva, és akár  több fajtát is keverhetsz, például lenolajat vagy propoliszt is.
  • Egy botmixerrel keverd bele a por állagú hozzávalókat az olvadt masszába.
  • Töltsd az elkevert masszát a tégelybe, majd keverd össze az illóolajjal. Ha bármelyik lépés során megdermed a dezodor, tedd vissza a melegvizes fürdőbe.
  • Végül zárd le a tégelyt, és tedd hűtőbe, míg megdermed.

Szúnyogriasztó:

  • Egy - lehetőség szerint újrahasznosított - sprays üvegbe készítsd el.
  • Összetevők: kevés gyógyszertári alkohol, víz, geránium olaj, indiai citromfű olaj
  • Gyógyszertári alkohollal és vízzel keverd össze az illóolajokat. Intenzív illata lesz, amit a szúnyogok valóban nem szeretnek, mégis ez egy teljesen természetes riasztószer, ezért nem árthat sem a bőrnek, sem a légutaknak.

 

Bőrápolás természetesen

img_2222-min.JPGA bőrápolás alapjait a táplálkozás jelenti. A tudatos, egészséges táplálkozás kulcs a szép bőrhöz is. Ha megfigyeljuk, melyik étel hogyan hat a bőrünkre - például pattanások, kiütések, zsírosság vagy épp szárazság formájában -, akkor csökkentsük vagy kerüljük a fogyasztásukat. Az alkoholfogyasztás csökkentése vagy elhagyása szintén gyakran jelent megoldást a bőrproblémákra. Bár egy pohár bortól még szebbek is lehetünk néha! :)

Az arcbőrünk kényes, így figyeljünk, mit kenünk rá. Ha a természet segítségét kérjük, abból gond nem lehet. Ápolónak használhatunk kókuszzsírt vagy sheavaj és kenderolaj keverékét is. A gyógynövényekhez szintén nyúlhatunk, ismerjük az aloe vera, a levendula, a teafa, a körömvirág vagy a rózsavíz hatékonyságát. Bioboltokban rengeteg féle gyógynövényes teát is találunk; ezeket nem csak meginni lehet, hanem akár arcgőzölésre is alkalmazhatók. Sminklemosáshoz pedig micellás víz helyett alkalmazhatunk hidegen sajtolt olajakat, például szőlőmag- vagy jojobaolajat. Az egyszer használatos vattakorongok helyettesítésére kaphatók mosható arctisztító párnák, vagy akár ezeket is elkészíthetjük otthon.
img_2644-min.JPG

Kedvenc bőrápoló receptjeink

Bőrradír:

  • Ha legközelebb kávét főzöl, a kávézaccot tedd félre a hűtőbe.
  • Fogj egy üres, például lekváros üveget.
  • Tedd bele a kávézaccot, és adj hozzá annyi kókuszolajat, hogy paszta jellegű legyen.
  • Zuhanyzás, fürdés során használd testre a bőrradírt. A kávé energizál, a kókuszolaj pedig hidratál.

Pórustisztító pakolás házilag:

  • Keverj össze alaposan 1 evőkanál natúr joghurtot, 1 evőkanál mézet, másfél evőkanál őrölt zabpelyhet és 1 teáskanál almaecetet. 
  • Vidd fel a pakolást az arcodra, a szemkörnyék kihagyásával, kissé masszírozd is bele. Ha csúszkálna még egy-két percig a bőrödön, nyugodtan igazgasd, utána szépen megszárad.
  • Negyed órán keresztül hagyd száradni, hatni.
  • Végül mosd le langyos vízzel, utána pedig egy gyors hideg vizes öblítés is jót tehet zárásként.
  • A pakolás kissé szárító hatású, utána hidratáló krémet is érdemes használni.

 

Alternatív hajápolás

img_2917-min_1.JPGA sokszor műanyag flakonokban megvásárolható és különböző mesterséges összetevőket tartalmazó samponokat a hulladékmentes életmódra törekvők szeretik természetes alternatívákkal kiváltani. Ilyenek a samponszappan vagy a szilárd sampon, amik ha érdekelnek, ez a cikk segít a választásban. Nagy, nemzetközi márkáknak is vannak már ilyen termékeik, de még jobb, ha magyar vállalkozásokat támogatunk (pl. Manna vagy fleur de lin). Gyakran ezek a samponok annyira jól hatnak, hogy nem is kell külön balzsam utánuk, szóval még gyorsabbá is válik a hajmosás. A nagyon bátrak próbálkozhatnak samponmentes hajmosási módszerekkel is, például almaecetes és szódabikarbónás öblítéssel vagy akár rozslisztes hajmosással is (érdemes megnézni ezt a témába bevezető videót).

Természetesen nem kell egyik pillanatról a másikra felforgatnod az életedet, nagy lépés az is, ha az itt bemutatott környezetvédő alternatívák közül akár csak egyet kipróbálsz vagy megvásárolsz. Sok sikert kívánunk a zöldüléshez, és ha még nem tetted, olvasd el sorozatunk első részét is a környezetbarát nagytakarításról!

 

Képek: Veress Luca (@greenmilla_)

2020. június 17.

süti beállítások módosítása