5 film a Netflixen, ami segít jobban megérteni a Black Lives Matter mozgalmat

nevtelen_terv_1_1.png

Az elmúlt hónapokban felerősödtek a tüntetések az Egyesült Államokban az afrikai-amerikai közösségek egyenjogúságáért, az úgynevezett rendszerszintű rasszizmus ellen. A 2013-ban indult Black Lives Matter mozgalom a feketék polgári jogaiért küzd, fő célja, hogy jogszerű rendőri eljárásban részesüljenek a polgárok bőrszíntől függetlenül. A helyenként zavargásokba torkolló tiltakozások azután kezdődtek, hogy 2020. május 25-én George Floyd meghalt, amikor az ellene intézkedő rendőr a torkára térdelt.. Floyd halálhíre, valamint a tragédiáról készült videók bejárták a világot, és több nyugati ország fővárosában tüntetések sorozata vette kezdetét. (borítókép: pexels.com/life-matters)

Írta: Hegedüs Kata

A témát több dokumentumfilm és filmdráma is feldolgozza, és ezek a magyar Netflixen is megtalálhatók. Összegyűjtöttük azt az ötöt, amelyek átfogó képet adnak a feketék elleni bánásmódról, és a rabszolgaság sanyarú kultúrájáról.

13th

Dokumentumfilm

A dokumentumfilm az amerikai alkotmány 13. módosítását veszi nagyító alá, amely 1865-ben eltörölte a rabszolgaságot, ám közel sem vetett véget a rasszizmusnak. A film végigkíséri a feketék elleni bánásmódot Amerikában, a rabszolgatartás betiltásától egészen napjainkig, ezt a folyamatot a 20. század elnökeinek intézkedéseivel szemlélteti. A politikusok évtizedeken keresztül az afrikai-amerikai közösségeket a brutalitással azonosították, ennek egyik következménye, hogy a 2,5 millió bebörtönzött amerikai 40,2 százaléka afroamerikai. Az Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmben aktivisták, professzorok, újságírók reflektálnak olyan politikai eseményekre és rendőri túlkapásokra, amelyek nagyban hozzájárultak a Black Lives Matter mozgalom megalakulásához.

Crash

Filmdráma

A több szálon futó történetben központi szerepet játszik a rasszizmus, a szálak film végére érnek össze.  A film azt mutatja be, hogy a 9/11-es események után hogyan erősödött fel a diszkrimináció és a rasszizmus. Sztereotípikus példákkal szemlélteti a rendező a rasszizmus folyamatos jelenlétét, legyen szó mexikói bevándorlókról, afroamerikai bűnözésről vagy perzsa kisboltosról. A dráma társadalomkritikája mellett tele van érzelmekkel és profin alakított emberi játszmákkal, mellyel 2004-ben a legjobb filmért járó Oscar-díjat is megnyerte.

12 év rabszolgaság

Filmdráma

Az igaz történetet feldolgozó film központjában Salamon Northup áll, aki a korban ritkának számító szabad, jómódú afroamerikai zenészként  tartja el családját. A polgárháború előtti amerika életébe repíti vissza a nézőt a rendező, ahol az afroamerikaiak rabszolga sorsa általánosnak számított. Salamon egyik napról a másikra szabad emberből rabszolga lesz, 12 évig tartó sanyarú sorsát fergeteges alakítással kelti életre Chiwetel Ejiofor. 2013 legjobb filmje nem egy könnyed délutáni mozizás, hiszen a rabszolgák szívfacsaró sorsát mutatja be.

Strong Island

Dokumentumfilm

A film rendezője fivére, William Ford halálának tragikus körülményeit mutatja be, aki egy new yorki afroamerikai tanár volt. A 24 éves Ford 1992-ben kapott halálos lövést szívébe egy 19 éves fehér fiútól, majd gyilkosának tárgyalásán, a kizárólag fehérekből álló esküdtszék önvédelemre hivatkozva felmentette a vádlottat. A dokumentumfilm megtekintésével mélyebb értelmezést kapunk a feketékkel szembeni bánásmódról és az amerikai igazságszolgáltatásról, amely nem is feltétlenül igazságos.

Django elszabadul

Western, Filmdráma

Tarantino egyik legsikeresebb filmje az előzőektől eltérő módon mutatja be a rabszolgaság témáját. Django egy felszabadított rabszolga, aki fejvadászként folytatja útját a rabszolgaként tartott feleségéhez. A film a rendező megszokott stílusához híven nem szorítja háttérbe az erőszak ábrázolását, így ezt a westernt sem könnyű megemészteni. Samuel L. Jackson öreg inas karaktere veti fel a morális kérdéseket a rasszizmus, az elnyomás és a rabszolgatartás témakörében.

További filmek ebben a témában: A segítség, Moonlight, A számolás joga, Zöld könyv 

Források: 

süti beállítások módosítása